حکیم مهر - در سالهای اخیر حضور دامپزشکان در صدا و سیما و انتشار مشروح گفتگوهای آنان با خبرنگاران در سایتهای خبری، خبرگزاریها و مطبوعات فزونی یافته است.
در این بین برخی از دامپزشکان با تسلط کامل هنگام حضور در یک برنامه رادیویی یا تلویزیونی و یا در حین انجام یک مصاحبه توسط خبرنگار سایت، خبرگزاری یا مطبوعات به توضیح علمی و منطقی موضوع مورد بحث میپردازند و بعضی در مقابل از تسلط کافی برخوردار نیستند.
به عنوان نمونه به تازگی در برنامه صدای مشاور رادیو سلامت ، دو تن از دامپزشکان شاغل در سازمان دامپزشکی کشور درباره موضوع بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان حضور یافتند و متأسفانه در برابر مجری و گوینده برنامه که پزشک هم بود در مواردی اشتباهاتی عجیب مرتکب شدند.
از جمله این اشتباهات باکتری دانستن عامل بیماری توکسوپلاسموزیس بود که یکی از دامپزشکان مهمان برنامه مرتکب این اشتباه شد و تذکر آهسته دیگر دامپزشک مهمان برنامه به وی که از طریق میکروفن به شنوندگان برنامه منتقل شد هم مؤثر نیفتاد!
نمونه دیگری از این اشتباهات توصیه دامپزشک شرکت کننده در این برنامه به سربریدن خروس بجای گوسفند جلوی عروس و داماد در مراسم عروسی ایرانیان بود که این توصیه توسط پزشک مجری برنامه اصلاح شد و دکتر هومن خلیقی به درستی با اطلاع از دستورالعملهای منتشره از سوی مراجع ذیربط و توصیههای دیگر دامپزشکان گفت بهتر است از ذبح حیوانات در اینگونه مراسم به طور کلی جلوگیری و پرهیز شود.
این در حالی است که در پاسخ به بعضی از سؤالات شنوندگان برنامه هم دامپزشکان مهمان بعضاً به پاسخهای کلی اکتفا نموده و به طور نمونه در توضیح علائم برخی بیماریها نظیر لپتوسپیروزیس کاملاً ناتوان بودند!
چند روز پیش از این برنامه در صدا و سیما نیز یکی دیگر از دامپزشکان شاغل در سازمان دامپزشکی مهمان یک برنامه زنده بود که به طور غیرمتعارفی آنچه در نظر داشت در برنامه بیان کند را از روی یک متن از پیش نوشته شده میخواند!
در کنار این اشتباهات نوع تلفظ واژگان انگلیسی بیماریهای مختلف و علائم مربوط به آنها هم از سوی برخی از دامپزشکان شرکت کننده در برنامههای مختلف رادیو و تلویزیون بسیار با مشکل همراه است و این تلفظ اشتباه و عدم تسلط بر شکل صحیح بیان این کلمات با شأن جامعه دامپزشکی کشور در تضاد است.
به نظر میرسد لازم است سازمان دامپزشکی کشور در انتخاب مهمانانی که به صدا و سیما برای شرکت در برنامههای مختلف معرفی میکند توجه بیشتری نماید تا شأن حرفه دامپزشکی تحت تأثیر عدم توانمندی برخی از دامپزشکان در ارائه چهره علمی و واقعی از این حرفه ارزشمند قرار نگیرد.
گفتنی است در سالیان قبل نیز این مسئله مسبوق به سابقه بود و به طور نمونه یکی از مدیران کل سازمان دامپزشکی در یک برنامه زنده تلویزیونی و در کنار یک مهمان پزشک آنقدر در زمینه توضیح درباره بیماری آنفلوآنزای H1N1 ناتوان بود که مجری برنامه گفت ظاهراً دعوت وی به برنامه اشتباه بوده است!
اینکه اشتباهاتی از این قبیل مسلماً نابخشودنی است حرفی نیست و همانند شما از سازمان دامپزشکی کشور درخواست می شود در انتخاب خود دقت کاملی داشته باشند. اما جناب آقای دکتر لطفی زاده به نظر بنده اینکه شما هم به ریز مسئله وارد شوید نیز پسندیده نیست و می توانستید در حد یک تذکر جدی با این مسئله برخورد نمایید و لازم نبود تا به جزئیات پبردازید چه بسا که بسیاری (از سایر رشتههای تحصیلی) در جریان ریز ماجرا نبودند و با این کار شما آبروی ما هرچه بیشتر تحت الشعاع قرار گرفت. و به اصطلاح می توانستید در عین این که تذکر خود را می دادید ستار العیوب هم می بودید.