سرپرست معاونتهای برنامهریزی و پشتیبانی و تحقیقات و فناوری موسسه رازی گفت: واکسن حیوانی با واکسن انسانی به دلیل تفاوتهای ژنتیکی نمیتواند مشابه باشد و حتما تغییراتی در مقدار دوز و تفاوت در نوع آناتومی و ژنتیک بدن حیوان و انسان وجود دارد، پس واکسن متفاوتی را خواهند داشت.
به گزارش حکیم مهر به نقل از میزان، در خبرها آمده بود که «مسئولان باغ وحش سندیگو در ایالت کالیفرنیای آمریکا واکسن کووید ۱۹ طراحی شده برای حیوانات را به آن دسته از گونههای انسانوار تزریق کردهاند.» براساس این گزارش، ۴ اورانگوتان و ۵ میمون بونوبو در این باغ وحش دو دوز از واکسن کرونای خاص حیوانات، زوئتیس را دریافت کردهاند.
با انتشار این خبر این سوال مطرح شد که آیا تفاوتی بین واکسن کرونای حیوانات با انسان وجود دارد؟
«دکتر محمدحسین فلاح»، سرپرست معاونتهای برنامهریزی و پشتیبانی و تحقیقات و فناوری موسسه رازی در خصوص تفاوت واکسن کرونا بین انسان و حیوان، به میزان گفت: تفاوتهایی بین واکسن حیوانی و انسانی کرونا وجود دارد، اینکه به حیوانات در کشورهای دیگر واکسن کرونا زده اند هنوز خبر موثقی به دست ما نرسیده است. اگر هم چنین چیزی رسانهای و در دیگر کشورها استفاده شده است تفاوت زیادی بین واکسن حیوانی با انسانی نیست.
فلاح در خصوص مراحل ساخت واکسن اظهار کرد: برای ساخت واکسن کرونا مراحلی را گذرانده ایم که مراحل اولیه آزمایش آن بروی حیوانات بوده است و چندین مراحل و آزمایشهای مکرر بروی برخی گونههای حیوانی بوده است و انجام شده که در کل برای شناخت هرنوع بیماری در اولویت اول آزمایشها بروی آناتومی حیوانی شده تا رسیدن به یک نتیجه درست و قابل استفاده برای انسان، میشود.
وی افزود: ولی غالبا نمیتواند واکسن حیوانی با واکسن انسانی به دلیل تفاوتهای ژنتیکی مشابه باشد و حتما تغییراتی در مقدار دوز و تفاوت در نوع آنتی ژن بدن حیوان و انسان وجود دارد، پس واکسن متفاوتی را خواهند داشت.
سرپرست معاونتهای برنامهریزی و پشتیبانی و تحقیقات و فناوری موسسه رازی بیان کرد: اینکه واکسن کرونا در ایران برای حیوانات استفاده شده است، باید گفت که ما هنوز برای تامین واکسن کرونا برای انسان محدودیتهایی داریم و از طرف دیگر هم، چون تا به امروز گزارشی از ابتلا گونه حیوانی در ایران به بیماری کرونا نشده است و گزارش رسمی و تایید شدهای مبنی بر این خصوص نشده است.