حکیم مهر: پرینت سهبعدی مستخرج از داده دایکام در جراحی ارتوپدی دامپزشکی توسط یک عضو هیات علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه رازی کرمانشاه ساخته شد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، این نوآوری توسط یک تیم تحقیقاتی در دانشکده دامپزشکی دانشگاه رازی با همکاری چند عضو هیات علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران انجام شده است.
عضو هیات علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه رازی کرمانشاه عصر چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا در این ارتباط توضیح داد: یکی از ابداعات اخیر بشر پرینت سه بعدی (3DP) بوده که با فناوری خود تحول عظیمی در صنعت مهندسی و طراحی محصولات به ارمغان آورده و اکنون به بخشی از معاینات جراحی مبدل شده است.
«دکتر علی قشقایی» افزود: (3DP) به همه این امکان را میدهد که مدلهای سه بعدی کامپیوتری را به شئی فیزیکی تبدیل کنند.
وی هدف از انجام این مطالعه را بررسی کاربرد بالینی پرینت سه بعدی در جراحی ارتوپدی دامپزشکی و تاثیر آن بر زمان جراحی اعلام کرد.
این پژوهش در قالب پایان نامه آقای علی محمدی جوزانی دانش آموخته دوره دکترای عمومی دامپزشکی و با راهنمایی دکتر علی قشقایی استادیار بخش جراحی دانشکده دامپزشکی دانشگاه رازی و دکتر محمد ملازم استادیار رادیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران انجام شد.
همچنین دکتر میر سپهر پدرام و دکتر سعید بکائی اعضای هیات علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران بعنوان مشاور در کنار مجریان همکاری داشتند.
قشقایی در خصوص روش این پژوهش نیز گفت: در هفت مورد مشکلات ارتوپدی مدل های سه بعدی از استخوان آسیب دیده تهیه شد و پیش از جراحی با کمک این مدلها، مناسبترین ایمپلنت های جراحی انتخاب و بهترین رهیافت جراحی مشخص شد.
این استادیار دانشگاه رازی کرمانشاه افزود: در صورت لزوم ایمپلنت ها پیش از جراحی به شکل و زاویه مناسب با استخوان، خم و پیچها کوتاه شدند. همچنین مدل سه بعدی مربوط به هر بیمار، توسط قرص فرمالین استریل شده و حین جراحی در اختیار تیم جراحی قرار گرفت.
وی با اشاره به دیگر یافتهها افزود: این امر منجر به شفاف سازی بهتر ساختار آناتومیک و سهولت در پیدا کردن قطعات شکستگی شد، به کارگیری مدلها قبل و در حین عمل، موجب کاهش قابل ملاحظه زمان جراحی شد. کاهش زمان جراحی در این مطالعه از ۱۴درصد برای تثبیت شکستگی استخوانهای لگن تا۳۱درصد برای جراحی آرتروز مفصل آرنج محاسبه شد.
اولین مطالعه در ایران در دانشگاه رازی
این عضو هیات علمی دانشگاه رازی در ادامه اظهار داشت: در بررسیهای صورت گرفته، تاکنون مطالعه ای در زمینه پزشکی با محوریت کاربرد پرینت سه بعدی در کشور به ثبت نرسیده است. همچنین این رساله به عنوان اولین مطالعه صورت گرفته با موضوع کاربرد پرینت سه بعدی در ارتوپدی دامپزشکی در کشور ایران میباشد.
وی افزود: براساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر، پرینت سه بعدی کاهش قابل ملاحظه ای در زمان جراحی داشته و همچنین در اخذ بهترین تصمیم جراحی نقش موثری دارد.
به گفته وی، کاهش زمان جراحی به معنی کاهش زمان بیهوشی، کاهش خونریزی و باز بودن زخم و عوارض ناشی از این موارد خواهد بود.
او تاکید کرد: کشور ما نیز باید از این تکنولوژی در زمینه دامپزشکی استفاده بیشتری کند و کاربرد آن در بخشهای مختلف دامپزشکی را بررسی کند.
وی اضافه کرد: این مطالعه مقدمه ای بر گسترش تکنولوژی مذکور در طب دامپزشکی است که به دلیل محدودیتهای زمانی و مالی امکان بررسی در تعداد بیشتری از بیماران فراهم نشد.