حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: «کمیته فنی اولویتبندی واکسیناسیون کرونا زیر بار اولویت دامپزشکان در واکسیناسیون کرونا نمیرود و دلایل توجیهی میخواهد»؛ این حرف ماحصل گفتوگوی نماینده وزیر بهداشت در شورای مرکزی سازمان نظام دامپزشکی با حکیم مهر است که آب پاکی را روی دست دامپزشکان و خانواده دامپزشکی ریخت که در طول چند روز گذشته، تلاشهای فراوانی در جهت اختصاص سهمیه واکسن برای دامپزشکان کردند.
«دکتر محمد زینلی» به حکیم مهر میگوید: «در جلسه دیروز کمیته، از حق دامپزشکان دفاع و موارد حیوانی کووید-۱۹ را گزارش کردیم اما وقتی در مقام مقایسه قرار دهیم و به کارکنان خط اول حوزه درمان نگاه کنیم، میبینیم آنهایی که در ICU ، اورژانس و بیمارستان ریفرال هستند، مواجههای با بیماران کووید-۱۹ دارند که به هیچوجه نیروهای دامپزشک ندارند.»
حکیم مهر: آقای دکتر، ارزیابی شما از آخرین تصمیمات در مورد اولویتبندی واکسن کرونا چیست؟
وضعیت اولویتبندی واکسن کرونا مشخص است. یک سند ملی تنظیم شده که معمولا کمیته فنی بر اساس آن سند ملی جلو میرود اما بعضا خیلی از سازمانها و ارگانها درخواستهایی را به معاونت بهداشت ارائه میدهند و کمیته فنی روی آن تصمیمگیری میکند. برای این کار توجیهات و دلایلی هم دارد. به خصوص این درخواستها از سوی مشاغل خاص است که معمولا در فاز سوم قرار میگیرند.
حکیم مهر: عنوان دقیق این کمیته فنی چیست؟
کمیته فنی اولویتبندی برای واکسیناسیون کرونا.
حکیم مهر: اعضای کمیته چه کسانی هستند؟
کمیته فنی متشکل از ۳۰ نفر از اعضای مختلف هیات علمی دانشگاههاست.
حکیم مهر: آخرین جلسه کمیته چه زمانی برگزار شد؟
دیروز برگزار شد.
حکیم مهر: در این جلسه چه تصمیمی درخصوص اولویت قرار گرفتن واکسیناسیون دامپزشکان گرفته شد؟
تصمیم بر این شد که اولویتبندی قشر دامپزشکان توسط خود سازمان نظام دامپزشکی و سازمان دامپزشکی کشور بر اساس ارائه خدمات بهداشتی صورت گیرد. به هر حال یک دامپزشک در حوزه بستهبندی، یک نفر در کشتارگاه، یک نفر در کلینیک و دیگری در آزمایشگاه و همه این افراد در گروههای سنی بالا و پایین هستند. لذا این اولویتبندی باید از سوی خودشان صورت گیرد. این اولویتبندی مجدداً در کمیته مطرح و برنامهریزی روی آن صورت میگیرد و واکسن مورد نیاز در اختیار این عزیزان قرار میگیرد.
حکیم مهر: اینکه شما فرمودید، یک مساله در درون بدنه ساختار دامپزشکی است که به هر حال حل میشود. سوال بنده این بود که در تصمیم نهایی کمیته، دامپزشکان در کدام اولویت قرار گرفتند؟
عرض کردم که کلیه مشاغل در فاز سوم اولویت قرار گرفتند.
حکیم مهر: یعنی برای دامپزشکی هیچ اولویتی نسبت به سایر مشاغل در نظر گرفته نشد؟
خیر. گروه یک اولویتی یعنی «فاز یک» شامل کلیه کارکنان بیمارستانها، اورژانسها، مراکز نگهداری سالمندان و جانبازان، پرسنل آزمایشگاهها، کارکنان خط اول حوزه بهداشت، کارکنان مراکز خدمات جامع سلامت روستایی و شهری، پزشکان، پرسنل داروخانهها، جانبازان شیمیایی و جانبازان بالای ۵۰ درصد هستند.
«فاز دوم» شامل گروههای سنی اعم از بالای ۸۰ سال، بالای ۷۵ سال، بالای ۷۰ سال، بالای ۶۵ سال و ۱۸ تا ۶۴ سال که بیشترین گروه سنی اینجاست. در «فازسوم» هم مشاغل قرار میگیرند.
در جلسه دیروز خیلی از سازمانهای دیگر مثل پزشکی قانونی، سازمان زندانها و... حضور داشتند که آنها هم در گروههای فاز سوم هستند. آنها هم خواستار واکسیناسیون برای پرسنل بودند اما کمیته زیر بار قضیه نمیرود و دلایل توجیهی میخواهد. صحبتی که ما با همکاران و اعضای کمیته داشتیم سعی کردیم مسائل دامپزشکی را کمی بولدتر کنیم.
حکیم مهر: یعنی چگونه؟
نهایتا برنامهریزی کردیم که با توجه به اولویتبندی که سازمان و خود نظام دامپزشکی میکند، زودتر واکسیناسیون دامپزشکان را مهیا کنیم.
حکیم مهر: آقای دکتر، ارزیابی خود شما بهعنوان نماینده وزیر بهداشت در شورای مرکزی نظام دامپزشکی چیست؟ به هر حال زئونوز بودن بیماری و انتقال آن از انسان به گربه ثابت شده و احتمال انتقال بیماری از گربه به انسان هم وجود دارد. با توجه به ازدحامی که در کلینیکهای دامپزشکی هست، آیا نمیبایست دامپزشکان نیز مانند پزشکان در اولویت قرار گیرند؟
ما در جلسه از این مساله دفاع و موارد حیوانی را گزارش کردیم اما وقتی در مقام مقایسه قرار دهیم و به فاز یک یعنی کارکنان خط اول حوزه درمان نگاه کنیم، میبینیم آنهایی که در ICU ، اورژانس و بیمارستان ریفرال هستند، مواجههای با بیماران کووید-۱۹ دارند که به هیچوجه نیروهای دامپزشک ندارند.
کمیته فنی که متشکل از ۳۰ نفر از اعضای مختلف هیات علمی دانشگاهها با تخصصهای مختلف هستند، این تصمیم را گرفتند. در هیج جای دنیا دامپزشکان در فاز یک اولویت نیستند. حتی در CDC آمریکا هم بر اساس مستندات، در فاز 1A که شامل کارکنان بهداشتی درمانی هستند، دامپزشکان حضور ندارند و آنها در فاز 1B و 1C قرار میگیرند.
در حقیقت به نظر من هم نباید دامپزشکان در فازهای اول قرار گیرند، اما بر اساس نوع کاری که انجام میدهند، میتوان آنها را در فازهای بعدی قرار داد و ما هم تمام تلاش خود را کردیم که این کار را انجام دهیم.
حکیم مهر: شما بهعنوان نماینده نماینده وزیر بهداشت در شورای مرکزی نظام دامپزشکی، چه اقداماتی برای دامپزشکان انجام دادهاید؟
من هم یک عضو از شورای مرکزی هستم. ما به دنبال مهیا کردن و تسهیل کار دامپزشکان و اعضای نظام دامپزشکی در شورای مرکزی هستیم. یک قسمت کار که ما به عنوان نماینده وزیر بهداشت در شورای مرکزی، در ارتباط با کارهایی است که همکاران دامپزشکی در بخش بهداشت میکنند. تلاش ما این است که بهعنوان نماینده این مساله را تسهیل کنیم. مورد دیگر در بحث واکسن آنفلوانزا در یکی دو سال گذشته بود که همکاران دامپزشکی در خط مقدم بودند. این مهم جزء اولویتها بود و ما هم ترتیبی دادیم که این واکسن از طرف وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی در اختیار تمام عزیزان دامپزشک در نقاط مختلف کشور قرار گیرد. به هر حال این ارتباط وجود دارد و ما بهعنوان یک عضو از شورای مرکزی تسهیلاتی را از سوی وزارت بهداشت برای همکاران دامپزشک مهیا میکنیم.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.