حکیم مهر - مروری اجمالی بر شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در سال 2011 - دکتر محمد دانشوران
دکتر محمد دانشوران - دامپزشک بازنشسته سازمان دامپزشکی
براساس گزارشات ارسال شده به سازمان جهانی بهداشت دام موسوم به OIE تا 12 جولای 2011، سیزده کشور از بروز آنفلوانزای فوق حاد دراثر سویه H5N1 خسارت دیده اند.
کشورهای آلوده شامل بنگلادش ، کامبوج ، چین ( هنگ کنگ ) ، مصر ، هندوستان ، اندونزی ، فلسطین و سرزمینهای اشغالی ، ژاپن ، جمهوری کره ، مغولستان ، میانمار و ویتنام هستند.
بنابر گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO) درسال 2011 شمار مبتلایان انسانی به سویه کشنده H5N1 تاکنون 46 نفر بودهاند که از این تعداد 23 نفر از دنیا رفتهاند.
از سویی براساس اطلاعات واصله به سازمان خواربار جهانی (FAO)، بیماری حداقل در شش کشور چین ، ویتنام ، اندونزی، بنگلادش ، هندوستان ومصر بومی شده است.
سازمان خواربار جهانی در واکنش به این وضعیت بطور مثال در اندونزی با وزارت کشاورزی آن کشور و بخش خصوصی در پاکسازی وضدعفونی کردن وسائط نقلیه درمناطق آلوده همکاری میکند. با کاهش آلودگی ویروسی کامیونهای خالی حمل طیور که از مناطق آلوده بازمیگردند، خطر سرایت ویروس از مناطق آلوده به مناطق پاک کاهش مییابد. FAO همچنین با حمایت مالی حکومتهای محلی در جاکارتا باعث ارتقاء سطح بهداشت در بازارهای عرضه مرغ زنده واطراف آن میگردد. با ضدعفونی و پاکسازی اطراف این فروشگاهها امکان سرایت ویروس به مصرف کنندهها کم میشود.
درکشورهای آلوده به سویه H5N1 ویروس ، ایجاد آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بدلیل بروز تلفات در گله های طیور موجب رعب و وحشت شده و ضمناً این بیماری به انسان نیز سرایت میکند. پرندگان آلوده به ویروس از طریق مدفوع و ترشحات بینی ویروس را در مناطق مختلف دفع و رها میکنند. انسانها ( بویژه کودکان ،آشپزها ، مرغداران و مراقبین وکارگران مرتبط با طیور) که در ارتباط مستقیم با وسایل آلوده به ویروس میباشند درمعرض خطر بیشتری هم هستند.
با اینکه تاکنون داروی ایده آلی برای درمان دردست نبوده ، مراقبت خوب ، تغذیه مطلوب و استفاده از آنتی بیوتیکهای وسیعالطیف از عوارض جانبی خواهد کاست.
راه کاهش خطر سرایت بیماری اجرای عملیات پیشگیری و شامل واکسیناسون ، ایجاد قرنطینه وکنترل تردد بهداشتی در بین گله ماکیان است و بدین ترتیب آنفلوانزای خفیف براحتی قابل کنترل خواهد بود. این در حالی است که در کانونهای شیوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد، تشدید عملیات قرنطینه ومعدوم سازی سریع طیور درمعرض خطر در کانون وشعاع عملیاتی تعریف شده یکی از راههای تقلیل خسارت وارده به جمعیت ماکیان دراثر سویه کشنده H5N1 ویروس آنفلوانزا میباشد.