حکیم مهر - امروز ایران به عنوان کشوری خودکفا در تولید شیر به دلیل مقرون به صرفه نبودن تولید آن با کاهش 40 تا 50 درصدی تولید شیر خام مواجه شده و در این میان بازاریابان عربستانی و ترکیهای به دنبال نمایندگی در ایران برای فروش محصولات لبنی خود هستند.
سیروس روستا – رییس هیات مدیره اتحادیه دامداران، با ابراز تاسف از کاهش تولید شیر به دلیل افزایش چند برابری هزینههای خوراک دام و کنترل بازار محصولات لبنی، تصریح کرد: علیرغم سرمایهگذاری بالا در صنعت دامداری و وجود گاوهای شیری اصیل در کشور، به دلیل عدم حمایت از تولید، کنترل بازار فروش محصولات و در برابر آن آزاد بودن قیمت خوراک دام و علوفه از سال گذشته دامداریهای کشور رو به ورشکستگی سوق یافتهاند.
وی تصریح کرد: به دلیل افزایش یکباره قیمت علوفه و پایین بودن قیمت خرید هر کیلو شیر از دامدار، دامداران فقط دامهایشان با خوراک ضروری زنده نگه داشتهاند و به دنبال تولید شیر نیستند، چراکه تولید شیر برایشان ضررده است.
رییس هیات مدیره اتحادیه دامداران تاکید کرد: طی چهار سال اخیر قیمت خرید شیر از دامداران ثابت بوده، اما قیمت خوراک و علوفه دام بدون هیچ نظارتی به صورت روز افزون رو به افزایش است که ادامه این روند باعث میشود تا دو ماه آینده گاوهای شیری اصیل ایرانی که اصلاح ژنتیک بر آنها انجام شده، روانه کشتارگاه شوند؛ کما اینکه اکنون هم گاو شیری بالای 30 کیلو تولید روانه کشتارگاهها هستند که فاجعه برای کشور است.
وی درپاسخ به اینکه به گفته صنایع لبنی قیمت هر کیلو شیر خام افزایش یافته و 450 تا 520 تومان از دامدار خریداری میشود، گفت: مسئولان امر باید در این زمینه نظارت کنند که شیر به چه قیمتی خریداری میشود؛ در حالیکه هر کیلو شیر 400 تا 450 تومان از دامداران خریداری میشود صنایع اعلام میکنند این قیمت تا 520 تومان است.
روستا از بازاریابی کشورهای عربستان و ترکیه برای فروش محصولات لبنی در ایران خبر داد و گفت: این شرکتها به دنبال گرفتن نمایندگی در ایران هستند و دولتهایشان نیز با دادن یارانه حمل و نقل آنها را حمایت میکنند تا بتوانند در بازار رقابت داشته باشند.
رییس هیات مدیره اتحادیه دامداران، ورود کشورهای دیگر برای تامین نیاز محصولات لبنی ایران را تاسفآور عنوان و اظهار کرد: ایران با تولید سالانه بیش از 9 میلیون تن شیر خام طی چند سال اخیر کشوری خودکفا در تولید شیر و فرآوردههای لبنی بوده است که از بین رفتن این خودکفایی، دامهای اصیل، بیکاری، هدر رفت سرمایهگذاریهای کلان در صنعت دامپروری و لبنی و وابستگی به کشورهای دیگر را مسئولان امر باید پاسخگو باشند.