پیشقراولان و طلایهداران عرصه دامپزشکی ایران
نام این ۱۱ نفر را هرگز فراموش نکنیم
علیرضا کیهانپور
گاهی به گذشتهها نگریستن موجب عبرتآموزی و نگاه به زمان حال و بالطبع به آینده خواهد بود.
روزنامه اطلاعات در سرمقاله ۵ دی سال ۱۳۴۲ درباره زندگی کشاورزان جنوب ایران چنین نوشته بود: «هنگامی که ما به جنوب ایران مسافرت میکردیم، روستایی را دیدیم که تقریبا تمام همه آنان نابینا بودند. در روستای دیگر ساکنان از گرسنگی و برهنگی رنج میبردند. در یک جزیرهای در این منطقه که ده هزار نفر زندگی میکردند، حمام، آبریزگاه، پزشک و ماما اصلاً وجود نداشت. مردم آن از آب باران که در آبانبارها ذخیره شده بود برای رفع نیازمندیهایشان بهره میبردند؛ آبانباری که حیوانات هم از آن مینوشیدند. در فصل برداشت خرما، غذای ساکنان آمیختهای از خرما و آرد هسته خرما بود و این ساکنان معنی دارو را نمیدانستند.»
در سال ۱۳۳۴ دولت وقت در ۵۰ روستا که ۲ هزار خانواده را شامل میشد، در منطقه شیراز پژوهشهایی را انجام داد و معلوم شد که روستائیان این منطقه از کمکهای پزشکی کاملا محرومند و درآمد سالیانه این روستاها فقط ۱۶۰۰ ریال است.
با چنین وضعیتی اگر نگاهی به شکوه بیبازگشت تاسیس دانشکده دامپزشکی در سال ۱۳۱۲ و برای نخستین بار زیر نظر وزارت جنگ و اداره کل فلاحت آن زمان داشته باشیم، خالی از لطف نیست.
باغ سردار محتشم یا باغ دلگشا متعلق به ارتش - محل دانشگاه جنگ سابق - به این مهم اختصاص یافت و علیرغم مشکلات فراوان و خانهبهدوشی دانشکده دامپزشکی از فراسوی بیمارستان و مرکز مایهکوبی ارتش به اداره کل فلاحت و در نهایت دانشگاه تهران از خاکستر این ققنوس ۱۱ پیشقراول و جرقه آتشین جاودان طی سال تحصیلی ۱۳۱۶- ۱۳۱۷ به عنوان نخستین دکترهای دانشآموخته دامپزشکی این دانشکده با تدریس اساتید و کارشناسان خارجی از جمله دکتر دلپی رئیس وقت موسسه رازی، دکتر وکتن (Vecten) سرپرست موسسه دامپروری و لو لویه (Le Louet) به جامعه ایران معرفی شدند. در این ایام ریاست دانشکده به عهده «سرهنگ فتحی» رئیس اداره دامپزشکی ارتش و نظامت آن را نیز به «ستوانیکم راد» پزشک واگذار کردند و برنامه درسی آموزشی دانشکده اقتباسی از دانشکده دامپزشکی آلفور بود.
در سال ۱۳۱۶ نخستین دانشجویان دانشآموخته رشته دامپزشکی به دریافت درجه دکتری نائل گشتند که این ۱۱ نفر تاریخساز و پیشقراولان ایرانی عرصه دامپزشکی کشور عبارت هستند از:
- دکتر محمد میهمانی
- دکتر جلال نجومی
- دکتر محمد نقی امامی
- دکتر حبیباله حبیبیان
- دکتر مهدی شریعت
- دکتر محمود عزمی
- دکتر حسین فرهادیان
- دکتر احمد سعیدپور
- دکتر حسین تاجرنیا
- دکتر حسین جلیلی
- و دکتر دامپزشک محمدعلی کیهانپور
عکسهای این ۱۱نفر دامپزشک در اکوپرشین موجود و محفوظ است و پیشنهاد میشود پوستر و یا تمبر یادبود این عزیزان برای نخستین بار و قبل از ۱۴ مهرماه ۱۴۰۰ یعنی روز ملی دامپزشکی رونمایی شود تا نام و یادشان بیشتر از گذشتههای دور و در دوران معاصر یادآوری و جاودان بماند زیرا این عزیزان، با حضور پزشکان و سایر ردهها و حرفههای آزمایشگاهی، طلایهداران خط مقدم سلامتی و بهداشت کشور ایران در سالیان دور بودهاند.
ضمن تشکر. اصلاح شد.