حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: «پشتیبانی و رفع موانع تولیدات کشاورزی و تقویت امنیت غذایی کشور»؛ این عنوان طولانی، نام طرحی است که قبل از تصویب، انتقادات فراوانی علیالخصوص از سوی جامعه دامپزشکی کشور به آن وارد شده و «غیر کارشناسی» نام گرفته بود و درنهایت از سوی مجلس وتو شد. حالا بعد از گذشت چند ماه و بررسیهای بیشتر، امروز دوباره به صحن علنی مجلس آمد اما با پیشنهاد یکی از نمایندگان دامپزشک مجلس، یک تغییر بزرگ در آن ایجاد شد.
در واقع نمایندگان در نشست علنی امروز (یکشنبه 17 مرداد) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی طرح تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی، با پیشنهاد «دکتر یوسف داودی» نماینده مردم سراب در مجلس مبنی بر اضافه شدن رئيس نظام دامپزشکی شهرستان به شورای پشتیبانی و رفع موانع تولید کشاورزی با 140 رأی موافق، 53 رأی مخالف و 9 رأی ممتنع از مجموع 247 نماینده حاضر در صحن موافقت کردند و این پیشنهاد به بند (ب) ماده 3 اضافه میشود.
دکتر یوسف داودی در گفتوگو با حکیم مهر به بیان جزئیات اتفاق امروز میپردازد و میگوید که پیش از این نظام دامپزشکی را از اعضای این شورا حذف کرده و مثلا اداره راهداری را آورده بودند که ما امروز این مهم را اصلاح و نظام دامپزشکی را اضافه کردیم.
حکیم مهر: آقای دکتر، اتفاقی که امروز در مجلس افتاد، دقیقاً چه بود؟
با پیشنهاد بنده و تصویب نمایندگان، رئیس نظام دامپزشکی شهرستانها بهعنوان عضو دائمی شورای پشتیبانی و رفع موانع تولیدات کشاورزی و دامی در شهرستانها تعیین شد. این یک اتفاق خیلی مهم است که ۵ محور دارد.
حکیم مهر: شورای پشتیبانی چند نفر عضو دارد و کارکردهای آن چیست؟
شورای پشتیبانی در رفع موانع تولیدات کشاورزی و دامی در شهرستان در ماده ۲ این طرح تشکیل میشود که ۱۶ عضو دارد. پیش از این نظام دامپزشکی را از اعضای این شورا حذف کرده و مثلا اداره راهداری را آورده بودند که ما امروز این مهم را اصلاح و نظام دامپزشکی را اضافه کردیم. وظایف آن نیز به این شرح است:
شناسایی ظرفیتها، موانع و مشکلات تولید در جهت تسهیل و تقویت سرمایهگذاری بخش کشاورزی در شهرستان، بهبود فضای کسب و کار بخش کشاورزی در شهرستان که با کمک به رفع مشکل واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل بخش کشاروی و صنایع وابسته به آن در شهرستان صورت میگیرد. همچنین رسیدگی و تصمیمگیری و تسریع در صدور مجوزهای بهرهبرداری در شهرستان، رفع موانع اجرایی مدیریت بازار و تجارت کالاهای کشاورزی در شهرستان و مدیریت بازار و همچنین مدیریت و نظارتبر اجرای سیاستهای کلان کشاورزی و تولیدات دامی و کشاورزی روستایی در شهرستان از دیگر وظایف این شورا است.
حکیم مهر: یکی از ایرادات اساسی طرح، کنار گذاشتن نظام دامپزشکی از اعطای پروانه تاسیس واحدهای دامداری بود. آیا این مساله هم حل میشود؟
ریز آن خیلی مفصل است. در ماده ۱۳ که مربوط به این مسائل است، اتفاقی که افتاد این بود که نظام دامپزشکی باید به همه آنها اضافه شود و این یک موفقیت بود.
برای چهارشنبه هم موضوع ماده ۴ را در دست داریم. در واقع امروز تصویب شد که ۲۰ درصد از بودجه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حوزه کشاورزی و دامی هزینه شود؛ یعنی در بخش توسعه فناوریها، تحقیقات بنیادین و تجاریسازی کشاورزی و دامی مثل داروها، هورمونها، واکسنهای دام و طیور و آبزیان، از مرغ لاین و نژاد خالص گرفته تا پرورش ماهی در قفس و مولدسازی میگو و... . این ۲۰ درصد بودجه خیلی مهمی است که کمیتهای تحت عنوان کمیته ملی نهادههای فناورانه کشاورزی برای نحوه هزینه آن تشکیل میشود. این کمیته تصمیم میگیرد که ۲۰ درصد بودجه معاونت فناوری ریاست جمهوری در کجا هزینه شود.
پیشنهاد بعدی من درخصوص اعضای این کمیته است، در حال حاضر افرادی مثل رئیس سازمان دامپزشکی کشور، رئیس تعاون روستایی، رئیس نظام مهندسی کشاورزی و اتاق اصناف در این کمیته عضو هستند که بنده پیشنهاد دادم رئیس سازمان نظام دامپزشکی کشور هم عضو آن باشد.
حکیم مهر: آیا این پیشنهاد پذیرفته شد؟
قرار شد که روز چهارشنبه از آن هم دفاع کنیم. در مورد مواد دیگر آن که در پروانهها مربوط به ماده ۱۳ میشود، پیشنهادات متعدد دیگری داریم که بعدا میگویم.
حکیم مهر: حالا که بحث معرفی کابینه داغ است، از نظر شما اولویتهای وزیر جهاد کشاورزی در حوزه دامپزشکی چه مسائلی باید باشد؟
به نظر من شخص پیشنهادی برای وزارت جهاد کشاورزی باید از نظر مدیریتی قوی و دارای اطلاعات کافی باشد. مهمترین برنامه این شخص باید ایجاد امنیت غذایی باشد چون جمعیت کشور ما بالای ۸۰ میلیون نفر است و تامین پروتئین و موادغذایی این جمعیت بسیار اهمیت دارد، کمااینکه در حال حاضر مردم با کمبود دریافت پروتئين روبرو هستند. از طرفی ما با افزایش بسیار گسترده مواد غذایی، دامها و نهادههای دامی روبرو هستیم
از طرفی با افزایش قیمت گوشت و شیر مواجه هستیم و مردم قادر نیستند این محصول را در حدی که نیاز خانواده است، خرید کنند. به طور کلی امنیت کل کشور وابسته به ایجاد امنیت غذایی است و مهمترین برنامه و تلاش وزیر آینده باید در این حوزه باشد که ما حداقل سرانه مصرف پروتئین کشور را در حد متوسط جهانی تامین کنیم.
در حال حاضر از بسیاری کشورها نهادههایی مثل ذرت، گندم، جو و سویا وارد میکنیم، در حالی که برنامهریزی ما باید در جهت اتکا به تولیدات داخل کشور باشد نه اینکه هر سال که جلوتر میرویم، به واردات وابستهتر شویم. این یک کار بسیار سنگین و مهم است.
وزارت جهاد کشاورزی از اهمیت بسیار ویژهای در دولت برخوردار بوده است و به عنوان یکی از وزارتخانههای پایهای که اساس اقتصاد کشور و امنیت غذایی را به عهده دارد، به شمار میرود. لذا نقش خیلی مهمی دارد و فردی هم که پیشنهاد میشود باید این توانمندی را داشته باشد. از رئیس جمهور هم انتظار داریم که در انتخاب و معرفی وزیر پیشنهادی خود حتما این دقت کافی را انجام دهد و وزیر پیشنهادی بتواند سروسامانی به وضعیت دام، طیور و آبزیان و به طور کلی حوزه کشاورزی بدهد. امنیت غذایی مردم تامین شود و ما هر چه میتوانیم کمتر وابسته به کشورهای دیگر و واردات باشیم.
در حال حاضر مهمترین مساله انتخاب و معرفی آن فرد است. این وزارتخانه اهمیت ویژهای در زندگی مردم دارد، چرا که یکی از ستونهای اصلی اقتصاد کشور ما حوزه کشاورزی و دامی است. یکی از محلهایی که در تحریمها کمک زیادی به پایداری اقتصاد کشور کرد، همین کشاورزان و دامداران، زنبورداران و پرورشدهندگان ماهی و میگو بودند. لذا فردی که در رأس این مجموعه به عنوان وزیر قرار میگیرد، باید توان این را داشته باشد که هماهنگی و مشکلات بخش کشاورزی را رفع کند. چرا که دامداران و مرغداران و پرورش دهندگان ماهی و... با مشکلات فراوانی روبرو هستند. نهادهها گران و تعداد دامهای مولد ما کم شده است.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
بعنوان یک دامپزشک در مجلس چه حمایت های از حوزه دامپزشکی کردید چه دولتی چه خصوصی ؟
الان در کدام کمسیون عضو هستید؟
" مسئول دفتر نظام دامپزشکی شهرستان" که اساسا جایگاه قانونی ندارد در تشکیلات نظام
یعنی میخواهند از پول اعضا تشکیلات را توسعه دهند و چند کارمند بازنشسته سازمان را که خدمات خوب داده اند در طول خدمت بیاورند آنجا
...................