کد خبر: ۶۶۸۸۳

حکیم مهر: مدیرعامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی گفت: پروژه پلنگ ایرانی که با هدف طراحی و شکل گیری ساختاری نوآورانه برای پایش وضعیت پلنگ و منطبق بر مفاد برنامه ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ در ایران طراحی شده است، مقام برتر در یک رقابت بین المللی را به خود اختصاص داد.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، «آرزو صانعی» روز یکشنبه از موفقیت در عرصه بین المللی و کسب رتبه برتر جایزه «تاثیر تسهیلگری فرآیندی گروه در رابطه با فعالیت های اجتماع محور این پروژه با رویکرد تحقیقاتی و حفاظتی»، خبر داد.

وی با بیان اینکه در این رقابت پروژه های اجرایی ارسالی از کشورهای مختلف بررسی می شود گفت: در سال جاری میلادی، پروژه هایی در زمینه های مختلف (مانند بهداشت، حیات وحش، احیاء زندگی روستایی، طراحی سیاست مسکن، شاخص های عملکردی برای بهبود ارائه خدمات، ارتقاء رفاه اجتماعی و ...) از سازمان های دولتی، غیر انتفاعی و شرکت های بزرگ و کوچک، از کشورهای مختلف برای این جایزه اقدام کرده بودند.

وی ادامه داد: بر اساس ممیزی ها و ارزیابی های صورت گرفته، پروژه هایی از کشورهای ایران، کانادا، آمریکا، روسیه، چین، سوییس، اسکاتلند، ایرلند، بلژیک، عربستان سعودی، هند، تایوان، فیلیپین و آفریقای جنوبی برای دریافت این جایزه انتخاب شده اند که در مراسمی که سوم آبان ماه برگزار شد، پروژه پلنگ ایرانی از ایران به عنوان برنده جایزه سطح اول (پلاتین) به لحاظ اثرگذاری روش های اجرایی از نظر کمی و کیفی و نوآوری در برنامه ریزی و طراحی اقدامات با بهره مندی مناسب از رویکرد تسهیلگری فرآیندی گروه در این رقابت معرفی شد.

صانعی افزود: برنامه ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ در ایران، با تأکید بر ظرفیت های اجرایی و تخصصی در داخل کشور طراحی شده است و بدیهی است که در صورت سرمایه گذاری مناسب به لحاظ زمان بندی، نیروی انسانی و بودجه، می تواند نتایج قابل توجهی را در زمینه های متعدد به همراه داشته باشد.

وی اظهار داشت: در این برنامه فعالیت هایی که مراکز دانشگاهی، سمن ها و سایر گروه های ذی اثر می توانند در اجرای آنها نقش آفرین باشند نیز تحت عنوان گروه های مسئول و همکار، مشخص شده است.

صانعی با بیان اینکه اقدامات متعددی توسط این مؤسسه در زمینه موضوعات مربوط به بررسی و پایش وضعیت پلنگ ایرانی انجام شده بود، ادامه داد: مدل نوآورانه ای در این زمینه طراحی شد که اگرچه با چالش های بسیاری برای اجرا و ادامه آن روبرو بوده و هستیم، اما میزان اثربخشی و نوآوری روش های اجرایی طراحی شده، سبب متمایز شدن این اقدامات از سایر پروژه های شرکت کننده در این رقابت بین المللی شد.

مدیر عامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی گفت: در برنامه ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ ایرانی فصلی به منظور ارزیابی میزان موفقیت و دستیابی به اهداف هر فعالیت مشخص شده است که بر اساس آن می توان میزان پیشرفت هر یک از فعالیت ها را ارزیابی کرد و از نتایج به دست آمده برای به روزرسانی برنامه اقدامات در سال های آتی بهره مند شد.

وی افزود: در صورت استفاده مناسب از ظرفیت های این برنامه می توانیم ضمن بهره مندی از دانش و توانمندی های متخصصان داخلی، هم در زمینه حفاظت از سرمایه های طبیعی کشور و هم در راستای تقویت اقتدار ملی در عرصه بین المللی نقش آفرین باشیم.

صانعی ادامه داد: در صورت بها دادن به اقدامات و ظرفیت های کارشناسی و تخصصی و برقراری ارتباطی متعادل میان مدیریت و روش ها و دستاوردهای علمی، شاهد ارتقاء فعالیت های تحقیقاتی و حفاظتی هدفمند و مؤثر در رابطه با محیط های طبیعی و بالاخص حیات وحش در سال های پیش رو خواهیم بود.  

تحقیقات، پایش و ارزیابی از فصول حایز اهمیت در برنامه ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ در ایران است که پایش وضعیت مطلوبیت زیستگاه ها و جمعیت گونه، از عناوین مورد تأکید در آن است.

برنامه ملی پلنگ ایرانی به دنبال اجرای ۳۰ برنامه در سطوح مختلف از سال ۱۳۹۱، تهیه و تدوین شده که شامل ۱۱ فصل با موضوعات زیستگاه‌ها و مناطق آزاد و چهارگانه؛ دامپزشکی، بیماری‌ها و امداد و نجات، فضای حفاظت فیزیکی، امور بین الملل و زیستگاه‌های فرامرزی، طرح بیمه پلنگ ایرانی، تحقیقات، پایش و ارزیابی؛ پارک طبیعت پردیسان، ذخایر ژنتیکی، شبکه ملی پلنگ ایرانی، آموزش و توانمندسازی، روابط عمومی و امور رسانه است.

پلنگ ایرانی یکی از زیرگونه‌های پلنگ در آسیا است که در گذشته پراکنش وسیعی در آسیای مرکزی و جنوب غرب آسیا داشته است.

اکنون تصور می‌شود که گستره پراکنش آن در کشور در حال تفکیک شدن به دو بخش شمالی و مرکزی - جنوبی جدا افتاده از هم است که در صورت عدم اجرای اقدامات مدیریتی مقتضی، سبب تسریع روند انقراض این زیر گونه خواهد شد.

مطالعاتی که پیشتر در خصوص میزان تلفات و مرگ و میر این گونه در کشور انجام شده بود، نشان داد که طی دوره مطالعاتی مذکور، شکار و استفاده از طعمه مسموم و تلفات جاده ای به ترتیب عامل ۷۰ و ۱۸ درصد از موارد تلفات پلنگ در کشور بوده است.

 

نظر شما
ادامه