حکیم مهر - در حالی تنها غار خفاش کشور واقع در شهرستان دهلران در استان ایلام واقع است که این پرنده نه چندان زیبا می تواند باعث توسعه گردشگری این استان شود اما این ظرفیت در این استان مغفول مانده است.
پرنده ای که پر ندارد، تخم گذار نیست، بچه زا و پستاندار است، بچه اش را شیر می دهد و بعضی از انواع آن در پرواز، سرعتی به مراتب بیش از بسیاری از پرندگان دارند پرنده ای جز خفاش یا شبکور نیست و باید گفت خفاش تنها پستانداری است که پرواز می کند.
خفاش ها با وجود جثه کوچک و ظریف خود در زمره مفیدترین و وحشتناک ترین و بدنام ترین موجودات روی زمین قرار دارند. در دنیا بیش از هزار نوع خفاش وجود دارد و بعضی از محققین انواع آنها را تا حدود دو هزار نوع هم ذکر کرده اند.
خفاش ها و گردشگری
در دهه های اخیر که گردشگری در جهان با اقبال عمومی روبرو شد و به صورت یک صنعت پردرآمد و سازنده مطرح شد، در اکثر کشورهای جهان اعم از بزرگ و کوچک، غنی و فقیر و ... حرکت هایی برای برخورداری از این سفره گسترده آغاز شد.
کشورهای جهان با معرفی امکانات و داشته های خود یا ایجاد جاذبه هایی برای مطرح شدن و جذب هرچه بیشتر توریست و گردشگر به برنامه ریزی پرداختند و در نتیجه، براساس ذوق و سلیقه گردشگران، توریسم و گردشگری به دسته های مختلفی مثل علاقه مندان آثار باستانی، تاریخ و فرهنگ، زیارت، درمان، ورزش، طبیعت و ... تقسیم شد.
عوارض شهرنشینی، سر و صدا و آلودگی صوتی، آلودگی هوا و یکنواختی کار و زندگی و تفریحات مختلف، احساس نیاز به سکوت، آرامش و تماشای زیبایی های دور از دسترس طبیعت بکر باعث شد که اکوتوریسم هرچه بیشتر مورد توجه واقع شود و تورهای متعدد برای اغنای خواسته علاقه مندان به طبیعت تشکیل شد و از جمله جاذبه هایی که در سالهای اخیر مطرح و مورد توجه قرار گرفت زیستگاه های انواع خفاش ها در نقاط مختلف جهان است.
حضور علاقه مندان اکوسیستم در این مناطق رونق اقتصادی و آبادانی در پی داشت امکانات اقامتی و ایجاد امکانات رفاهی موجب شد که همه ساله تورهای متعددی تشکیل شود تا علاقه مندان به اکوسیستم، به زیبایی های طبیعی و جانوران و پرندگان را به شهرها و روستاهای نزدیک زیستگاه خفاش ها انتقال دهند تا آنها در سکوت و آرامش سحرگاهان و غروب آفتاب شاهد پرواز هزاران پرنده ای که فاقد پر هستند و هنگام پرواز لخت و عریان به نظر می رسند و با سرعتی عجیب در جهات مختلف حرکت می کنند و در هنگام احساس خطر به طور غریبی تغییر مسیر می دهند را نظاره کنند و لذت ببرند و خاطره خوش آن را در ضمیر خود ثبت کنند.
خفاش های ایران
چنانکه گفته شد بیش از 20 گونه و به روایتی 6 خانواده و بیش از 30 گونه خفاش وجود دارد که از این تعداد کم و بیش در نقاط مختلف ایران به چشم می خورد. از مجموع آن تنها یک خانواده میوه خوار و بقیه حشره خوار و از جمله خفاش های مفید هستند.
در ایران خفاش خون آشام وجود ندارد و این گونه خفاش زیستگاهش تنها در آمریکای جنوبی و مرکزی است.
تنها غار خفاش کشور در دهلران استان ایلام
غار خفاش شهرستان دهلران به عنوان تنها غار خفاش کشور، یکی از پدیده های نادر طبیعی است که تاکنون برای علاقمند به طبیعت گردی ناشناخته مانده است.
این غار طبیعی حدود یک کیلومتر از چشمه های آبگرم شهرستان دهلران فاصله دارد.
غار خفاش دهلران حدود 265 متر طول دارد و دارای استالاکیتها و استالاکمیتهای فراوانی است و ده ها گونه از خفاش دمدار- خفاش بال پهن در آن زندگی می کنند و این غار بسیار حائز اهمیت است.
فراوانی خفاش در این غار باعث می شود در هنگام غروب در زمان خروج این خفاشان از غار که اغلب به صورت دسته های بزرگ انجام می شود، فضای جالبی را برای علاقمندان به طبیعت ایجاد کند.
این خفاشها مسیر سه کیلومتری تا شهر را طی می کنند و بعد از مدتی به محل غار باز می گردند.
تنها غار خفاش کشور به عنوان پدیدهای نادر و طبیعی واقع در ایلام، گردشگران بسیاری را در فصل تابستان به سوی خود جذب میکند.
مدیر کل میراث فرهنگی استان ایلام در این باره گفت: معاونت گردشگری ایلام زمینه بازدید گردشگران از پدیده طبیعی مذکور را فراهم آورده است و بدین ترتیب مسافران ورودی به استان میتوانند بخشی از برنامه سفر خود را به بازدید از غار خفاش در سه کیلومتری شمال شرقی شهر دهلران، در دامنه کوهی مشرف به درهشهر و چشمههای آب گرم دهلران، اختصاص دهند.
وی با اعلام اقدامات انجام شده برای معرفی تنها غار خفاش کشور، افزود: غار خفاش به عنوان یکی از جاذبههای بکر ایلام همواره در اقلام تبلیغاتی گردشگری استان معرفی میشود.
اسکندری با اشاره به اینکه این غار به علت زندگی میلیونها خفاش در داخل آن، به غار خفاش معروف شده است، اظهار کرد: خفاشهای این غار از نوع دُمدار و بزرگ هستند و این غار دهلیزهای وسیعی دارد که عمق بعضی از قسمتهای آن به 400 متر میرسد.
وی معتقد است: غار خفاش دهلران یکی از غارهای تاریخی عصر غارنشینی به شمار میرود که بعدها به زیستگاه خفاشها تبدیل شده است.
اسکندری افزود: موضوع مورد توجه این غار وجود توده عظیم و ضخیم فضله خفاش در کف غار است که طی هزاران سال پدید آمده و کشاورزان از آن برای تقویت زمینهای زراعی استفاده میکنند.
همچنین غار خفاش در فهرست آثار ملی ثبت شده و مورد حفاظت و مراقبت ادارهکل میراثفرهنگی استان قرار گرفته است.