حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: «من در بخش داخلی فعال هستم و در دوره رزیدنتی مدت زمان زیادی شیفت ماندم و ویزیت کردم اما هیچ حقالزحمهای به من تعلق نگرفت. اگرچه این چند سال را با پشتوانه خانواده گذراندم، اما برای کسی که خانواده او توانایی پشتیبانی مالی نداشته باشند، شرایط خیلی سخت میشود»؛ این را «دکتر زانیار پیرکانی» یکی از دانشجویان ممتاز ورودی تخصص رشته دام بزرگ دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران به حکیم مهر میگوید.
وی میافزاید: «یکی از دوستانم شرایط سختتری از نظر مالی داشت و کل زندگی خود را با ترجمه و همچنین کمک به سایرین برای نگارش پایاننامه میگذراند و از این لحاظ فشار زیادی را تحمل میکرد. ما میبایست ساعت ۶ صبح به بیمارستان برویم و تا ساعت ۱۵ آنجا باشیم. بعد از برگشت از دانشگاه، میبایست مطالب را مرور کنیم، تکست بخوانیم و مقالات را دانلود کنیم و دیگر زمانی برای کار کردن باقی نمیماند.»
صحبتهای زانیار بخش کوچکی از گلایههای یک قشر نسبتا بزرگ به شرایط موجود است. خواسته دانشجویان دوره دکترای تخصصی و دستیاری دامپزشکی این است که آنها هم مانند رزیدنتهای پزشکی، مبلغی را به عنوان حقوق دریافت کنند تا فقط بتوانند امور روزمره خود را پوشش دهند: «چهطور ممکن است كسى كه ١٠ سال از عمر خود را صرف یک رشته میكند، براى بيمارستان دانشكده دامپزشكى سودآورى دارد و تمام كارها از ويزيت تا جراحى و منيج بيمار را انجام میدهد، هيچ حقوقى دریافت نکند؟ اين سرمايههای ملی و نخبگان، بهدلیل نداشتن امکانات و سختی معاش اغلب به مهاجرت فكر میکنند؛ چون متأسفانه در ایران اين رشته مهجور مانده است. رشته دامپزشكى چنان رشته وسيعى است كه تكهتكه شده و هر بخش این سازمان، زير نظر وزارتخانههای متفاوتی از جمله وزارت جهاد کشاورزی، وزارت علوم و وزارت بهداشت قرار دارد .نخبگان جوانى كه در كلينيکها، داروخانهها، كارخانههاى داروسازى و خوراک دام، كشتارگاهها و مراكز بستهبندى و سرم و واكسنسازىها مشغول به کار هستند، از کمترین حقوق و پشتوانه شغلی بهرهمندند »
در قانون تصویب شده که رزیدنتهای دامپزشکی حقوق بگیرند
«دکتر زانیار پیرکانی» با تاکید بر اینکه در دوره دستیاری دامپزشکی تقریبا تمامی کارها چه در بخش داخلی و چه جراحی و مامایی، توسط دستیاران انجام میشود، تصریح میکند: «دستیارانی که معمولا باید تا ساعت ۲ و ۳ در شیفت باشند و بعضی دانشگاهها شیفت شب هم دارند و رزیدنت باید کلی زحمت بکشد و مقاله، کتاب، تکست و مطالب مختلف بخواند تا بتواند خود را آپدیت کند، اما هیچ حقالزحمهای برای دانشجو در نظر گرفته نمیشود و جای این مساله خالی است.»
وی میافزاید: «دستیاران پزشکی حداقل یک حقوقی میگیرند که بتوانند امورات خود را در طول ماه بچرخانند و برای گذراندن این چند سال مشکلی نداشته باشند و بتوانند هزینههای خود را پوشش دهند. اما متاسفانه ما در بخش دامپزشکی چنین چیزی نداریم، کمااینکه در قانون هم آمده و تصویب شده که رزیدنتها حقوق بگیرند، اما پرداخت یا عدم پرداخت آن بر عهده خود دانشکدههای دامپزشکی خواهد بود.»
دکتر پیرکانی ادامه میدهد: «یکی از دوستانم در دانشگاه ارومیه و دیگری در دانشگاه کرمان در رشته داخلی دامهای بزرگ تحصیل میکنند و آنها نیز از اینکه هیچ حقوقی برای آنها در نظر گرفته نمیشود، گلایههای زیادی دارند. دانشگاه تهران نیز اگرچه در کلینیک ویژه بخش جراحی، دامهای کوچک و کلینیکال پاتولوژی مبلغی را پرداخت میکند اما این واریزی هر ۳ ماه یکبار صورت میگیرد و همان مبلغ اندک نیز در دانشکدههای دیگر پرداخت نمیشود.»
وی خاطرنشان میکند: «دامپزشکی نسبت به پزشکی و دیگر رشتههای دکترای تخصصی، از همه لحاظ محروم است. دوران رزیدنتی از ما گذشت اما نسل آینده که میآیند، زحمت میکشند و هزار امید و آرزو دارند. امیدواریم که حداقل بتوانیم به واسطه این گزارشها و اطلاعرسانیها، کاری کنیم که یک حقوق حداقلی برای رزیدنتها در نظر گرفته شود تا بتوانند زندگی خود را بچرخانند. با فکر آزادتری مطالعه داشته باشند و امید بیشتری داشته باشند.»
ماهیانه ۷۰۰ هزار تومان میگرفتم
«من در بخش آزمایشگاه فعالیت و حدود ۷۰۰ هزار تومان تا یک میلیون تومان به صورت ماهیانه دریافت میکردم. این مبلغ اصلا آنقدری نیست که بتوان روی ان قضاوتی کرد، چون حتی ثابت نیست و بستگی به تایمهایی دارد که دانشجو میماند.» این را یکی از رزیدنتهای رشته کلینیکال پاتولوژی به حکیم مهر میگوید: «اگرچه من حدود یک سال است که دیگر به کشیک نمیروم، اما بیمارستان دامپزشکی دانشگاه تهران مبلغی را نه به شکل ثابت و بهعنوان حقوق مانند دانشجویان پزشکی، بلکه بهعنوان کمک هزینه از طریق کلینیک ویژه به رزیدنتها میپردازد که درصد خیلی پایینی از میزان کیسهایی است که دانشجو در طول ماه دیده است. البته همین مبلغ هم با کمی اختلاف زمانی پرداخت میشود. مثلا اگر رزیدنت در ماه آذر کیس ببیند، احتمالا حقالزحمه خود را در ماه بهمن دریافت میکند و مبلغ هم آنقدری نیست که کسی بتواند با آن زندگی کند.»
وی ضمن اظهار بیاطلاعی از میزان پرداختی سایر دانشکدههای دامپزشکی به رزیدنتها، تصریح میکند: «حقوق رزیدنتهای پزشکی به صورت مستقیم از سوی وزارت بهداشت پرداخت میشود. اما حقالزحمه رزیدنتهای دامپزشک ازسوی بیمارستان پرداخت میشود و هیچ ارگان دولتی روی آن نظارت ندارد. صرفا بیمارستانهای دامپزشکی فعال مربوط به دانشکدهها، حقوقی به اسم کلینیک ویژه میدهند که ثابت نیست و بسته به میزان کیسهایی است که فرد دیده است.»
این رزیدنت دامپزشکی ادامه میدهد: «حقالزحمهای که من دریافت میکردم مربوط به سال ۹۸ است و بستگی به آن داشت که ما در ماه، چند روز را کشیک اضافه بمانیم. یعنی روزهایی که اساتید هستند، جداگانه و روزهایی مثل پنجشنبه و جمعه و همچنین شبها با توجه به میزان کیسی که میدیدیم، حقالزحمه دریافت میکردیم. تعرفههای آزمایشگاه پایینتر است و من مبلغ زیادی نمیگرفتم اما کسی که جراح بود مبلغی که دریافت میکرد، از ۲ میلیون تومان شروع میشد و بسته به اینکه چه تعداد جراحی انجام داده باشد، به ۷ میلیون تومان هم میرسید.»
وی در پایان خاطرنشان میکند: «برقراری حقوق برای رزیدنتهای دامپزشکی و حمایت مالی از آنها خیلی میتواند کمک کننده باشد. خود من بهعنوان کسی که یک دوره در این حوزه کار میکردم، شاید در آن زمان دوست داشتم که مبلغ بیشتری دریافت کنم. اگر یک نظارت کلی به این مساله وجود داشته باشد، به شکلی که در همه دانشگاهها یک عدد ثابت باشد، شاید سایر دانشجوها هم راضیتر باشند. شرایط دانشگاه تهران متفاوت از سایر جاهاست.»
گفتنی است دانشجویان دامپزشکی اخیرا دست به کار شده و با ایجاد کمپینی در فضای مجازی، با نگارش نامهای به رئیس سازمان دامپزشکی کشور، خواستار پرداخت حقوق به رزیدنتها شدند که امید میرود این خواسته به حق آنان، رنگ اجرایی به خود گیرد.
چقدر سطحی نگر و دُگم
واقعا این طرز فکر میتونه نشونه یک فرد ایدئولوگ، با افکار و هیجانات ۷ یا ۸ ساله باشه ، که از قوه عقلی خودش هنوز استفاده نمیکنه
حتما باید مطالبه گر بود و هیچ چیزی بد تر از ساکت بودن نیست