حکیم مهر: واردات واکسنهای زنده دام و طیور به هر کشوری، از حساسیت فوقالعادهای برخوردار بوده و در صورت عدم توجه به استانداردهای مربوطه، خود میتواند به بحرانی جدی برای صنعت دام و طیور تبدیل گردد.
به گزارش حکیم مهر، متاسفانه اخیراً اخبار موثقی به حکیم مهر رسیده است که حاکی از اقدام به ثبت واکسن زنده برونشیت با سویه واریانت تولیدی شرکت فیبرو (Phibro Animal Health Corporation) واقع در سرزمینهای اشغالی رژیم صهیونیستی توسط سازمان دامپزشکی کشور در دولت قبل و با همکاری تیمی از افراد دانشگاهی دارد!
پیش از این حکیم مهر درخصوص خطرات ورود لجامگسیخته واکسنهای زنده دامپزشکی با سویههای جدید از شرکتهای واقع در کشورهایی مانند چین، هند و روسیه که از فارماکوپه مناسبی برخوردار نیستند، هشدار داده بود؛ چرا که این رویه میتواند عواقب زیادی داشته و صنعت دام و طیور را با مشکلات جدی مواجه نماید و امنیت غذایی کشور را به شدت به خطر بیندازد. ورود مستقیم شرکت فیبرو رژیم صهیونیستی برای ثبت محصولات واکسنهایش در ایران که متاسفانه با چراغ سبز مدیران اسبق سازمان دامپزشکی صورت گرفت، حاکی از بیتوجهی به این هشدارها میباشد که میتواند موجب ضربه به ساختارهای اقتصادی کشور گردد.
لازم به ذکر است که در دولت قبل برخی از واکسنهای زنده دام و طیور برای اولین بار وارد کشور شدند؛ ورود سویههای جدید در هر کشوری مستلزم رعایت پروتکلهایی است که بایستی رعایت شود وگرنه میتواند منجر به بومی شدن بیماری شده و خطرات زیادی را ایجاد نماید، کمااینکه با پافشاری مسئولین وقت سازمان دامپزشکی کشور، واکسن آنفلوانزای فوقحاد پرندگان وارد کشور شد و منجر به بومی شدن این سویه در کشور گردید؛ هر چند واکسیناسیون گسترده با این واکسن منجر به کاهش تلفات بیماری گردید، ولی گذشته از واردات سالانه بیش از هزار میلیارد ریال واکسن به کشور و خروج ارز ناشی از آن، در صورت درگیری مرغداریها با بیماری، کاهش راندمان تولید تخممرغ و سایر محصولات طیور همچنان مشاهده میشود که همین موضوع موجب وارد شدن خسارات چند ده میلیون دلاری به صنعت طیور کشور گردیده است.
از جمله موارد مشابه میتوان به واردات واکسن آنگارا به کشور اشاره کرد که این واکسن برای اولین بار از یک شرکت هندی وارد کشور شد. لازم به ذکر است که در حال حاضر در کل دنیا، واکسن آنگارا تنها در دو کشور هند و پاکستان مصرف میشود و در هیچ کشور دیگری واکسن این بیماری استفاده نمیگردد!
از موارد دیگری که در گذشته مشاهده شده است، واردات واکسنهای زنده برونشیت سویه واریانت از کشورهای با فارماکوپه غیرمعتبر و همچنین واردات تخممرغهای SPF از کشورهایی که بیماری آنفلوانزا در آن اندمیک است، بوده است.
با توجه اینکه ایمن نبودن سطح آزمایشگاهها در کشورهای با فارماکوپه غیرمعتبر، ورود واکسنهای زنده بیکیفیت از چنین کشورهایی میتواند موجب ورود سویههای جدید همراه واکسن به کشور شده و منجر به آلوده نمودن صنعت دام و طیور کشور گردد.
رجاء واثق داریم که ریاست محترم سازمان دامپزشکی کشور با همکاری دستگاههای ذیربط این موضوع را بررسی و ضمن برخورد با متخلفان، تلاش نمایند این روندها را اصلاح نموده تا در آینده شاهد از بین رفتن زیرساختهای صنعت دام و طیور آن هم توسط کشورهای متخاصم نباشیم.