حکیم مهر - رییس سازمان غذا و دارو از رونمایی از آرم سازمان غذا و دارو در 21 مهر ماه و همزمان با روز جهانی غذا خبر داد.
دکتر احمد شیبانی که در نشست خبری روز جهانی غذا سخن میگفت، درباره همایش ملی برند برتر، کیفیت برتر که 21 مهر ماه در سالن همایشهای سازمان صدا و سیما برگزار میشود، اظهار کرد: در این همایش رونمایی از آرم سازمان غذا و دارو، اعطای نشان ایمنی غذا به شرکتهایی که در راستای تولید و ارتقای کیفیت محصولات غذایی خود گام برداشتهاند، رتبهبندی کارخانجات و واحدهای برتر تولیدی و تقدیر از واحدهای برتر استانی انجام میشود.
وی افزود: از سال 57 که تنها 700 محصول غذایی دارای پروانه بودند تاکنون حدود 80 هزار پروانه برای محصولات غذایی صادر شده است که شامل کلیه صنایع غذایی و فرآوردههای نوشیدنی و آشامیدنی میشود.
شیبانی با بیان اینکه این 80 هزار فرآورده غذایی در 10 هزار کارخانه کشور تولید میشوند، گفت: تمامی این داروها و محصولات غذایی براساس مراجع علمی و تخصصی و قواعد متداول در دنیا مجوز گرفتهاند.
رییس سازمان غذا و دارو در خصوص روند نظارت بر محصولات غذایی توضیح داد: محصولاتی در بازار موجود هستند که به صورت تقلبی وارد کشور میشوند که مورد تایید ما نیستند اما در مورد سالم بودن یک محصول جدای از پروانهای که به یک فرآورده اعطا میشود، محصول را رها نکرده و در قبال آن مسولیت نظارتی داریم. به عنوان مثال قبل از اعطای پروانه، آزمایشگاه باید نمونه مربوطه را تایید کند. ما آزمایشگاههای برتری در این خصوص داریم به عنوان مثال در زمینه پسته آزمایشگاههای ما مورد تایید اتحادیه اروپا هستند.
وی ادامه داد: پس از طی این مراحل و بعد از ورود به بازار نیز کنترل بر این فرآوردهها صورت میپذیرد. عوامل بازرسی ما در سطح کشور گسترده هستند البته ما بسیاری از کارهای ستادی را به دانشگاههای علوم پزشکی استانها واگذار کردهایم و فعالیتهای سازمان اغلب در ارزیابی، سیاستگذاری، تدوین دستورالعملها، آیین نامهها و نظارت بر کار دانشگاهها خلاصه میشود.
شیبانی با بیان اینکه انگیزههای اقتصادی برای قاچاق و عرضه محصولات تقلبی توسط افراد سودجو وجود دارد، گفت: از اوایل سال گذشته اجرای طرح اعطای برچسب اصالت را آغاز کردیم که این طرح در خصوص دارو نزدیک به 90 درصد جلو رفته و تا پایان امسال کامل میشود.
وی افزود: برچسب اصالت به معنای نشان دار کردن یک محصول است. البته در بحث مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی به این خاطر که تعداد اقلام زیاد است برچسب گذاری زمان بیشتری را میطلبد. برچسب اصالت این امکان را به مردم میدهد که جدای از پروانه وزارت بهداشت که بر روی محصولات وجود دارد به کمک این برچسب نیز از سلامت محصول اطمینان پیدا کنند.
رییس سازمان غذا و دارو در خصوص نظارت بر عرضه محصولات غذایی اظهار کرد: مسئولیت نظارت بر عرضه موادغذایی بر عهده اداره بهداشت محیط وزارت بهداشت است. به عنوان مثال نظارت بر رستورانها از جمله همین موارد است که مربوط به وظایف سازمان غذا و دارو نمیشود. بلکه مسولیت اصلی ما نظارت بر محصولاتی است که از ما پروانه گرفتهاند.
شیبانی ضمن اشاره به اینکه کلیه فرآوردههایی که از ما پروانه میگیرند از نظر ما مورد تایید هستند، گفت: نشان ایمنی سلامت و غذا به فرآوردههایی اعطا میشود که در رابطه با ارتقای محصولات خود تلاش کردهاند.
رییس سازمان غذا و دارو ضمن بیان این مطلب که در زمینه واردات مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی نیز سازمان تنها مسولیت تایید بهداشتی و تایید کیفیت این موارد را به عهده دارد، گفت: یک محصول وارداتی را صرفا از نظر بهداشتی کنترل میکنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که سازمان غذا و دارو در خصوص نظارت بر تبلیغات مواد غذایی در رسانهها چه اقداماتی انجام داده گفت: در این خصوص ضابطهها و دستورالعملهایی وجود دارد اما باید در نظر داشت که وظیفه نظارت در تبلیغات در رسانهها به عهده ما نیست. به عنوان مثال در دارو تبلیغ گسترده نیست اما در خصوص برخی مواد غذایی نیز موافق تبلیغات گسترده نیستیم.
وی همچنین درباره تغییراتی که پس از تبدیل معاونت غذا و دارو به سازمان غذا و دارو صورت پذیرفته است، گفت: اتفاق خوبی که با تشکیل سازمان غذا و دارو در این حوزه اتفاق افتاده است این است که وضعیت دانشگاههای علوم پزشکی در حوزه غذا و دارو مشخص شده که این امر به روند نظارتی کار کمک میکند. همچنین از نظر مالی وزارت بهداشت مستقل شده و بودجه سازمان غذا و دارو امسال در مجلس تصویب شد. البته وظایفی نیز به سازمان غذا و دارو محول شده که از آن جمله میتوان به اضافه شدن اداره کل تجهیزات پزشکی به این مجموعه اشاره کرد.
وی ادامه داد: اکنون سازمان مرکب از سه معاونت غذا، دارو، پشتیبانی و 8 اداره کل است.
رییس سازمان غذا و دارو در پاسخ به ابهامات اخیر که در خصوص برخی مواد غذایی چون آبهای معدنی به وجود آمده بود و عنوان میشد 80 درصد آبهای معدنی دارای املاح معدنی نیستند، گفت: این مسائل باید به مرجع ذیصلاح در وزارت بهداشت انعکاس پیدا کند. زمانی که مستندات به ما ارائه شود بیتفاوت نخواهیم بود و طبیعی است که اگر محصولی مشکل ساز شود با تولیدکنندگان آن محصول برخورد و این محصول از بازار جمعآوری خواهد شد.
وی ادامه داد: در خصوص آبهای معدنی نیز مسئله آن گونه که عنوان میشد نبود، باید گفت: آبهایی که اکنون عرضه میشوند به دو دسته معدنی و آشامیدنی تقسیم میشوند. مواد تشکیل دهنده آب معدنی طبعا املاح معدنی هستند و جنبه درمانی هم دارند اما آب آشامیدنی صرفا آب آشامیدنی است. زمانی که عنوان شد آبهای معدنی دچار مشکل هستند، نمونه برداری کردیم و طی آزمایشات مشخص شد که این آبها دچار مشکل نیستند.