کد خبر: ۷۴۵۱۸
تعداد نظرات: ۱ نظر

حکیم مهر: همه ساله با گرم شدن دمای هوا و افزایش فعالیت کنه‌ها انتظار بروز موارد ابتلا به تب کریمه کنگو وجود دارد، در فارس نیز تاکنون ۲ مورد این بیماری مشاهده شده که این زنگ خطر ابتلا به این بیماری را در سطح استان به صدا درآورده است.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، شایع‌ترین راه‌های انتقال این بیماری، گزش کنه، ذبح دام‌های آلوده و تماس با لاشه دام، خون و احشای دام‌ها است.

بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) یک عفونت ویروسی و واگیردار و یکی از بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان است که عمدتا توسط کنه منتقل می‌شود؛ این بیماری از طریق تماس با حیوان آلوده و هنگام ذبح حیوان و تماس با امعاء و احشاء آلوده آن و در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی به انسان منتقل می‌شود.

 ابتلای بیش از هزار و ۶۰۰ نفر از اهالی فارس به کریمه کنگو تب دار

به گفته مسئولان از سال ۱۳۷۸ تاکنون حدود هزار و ۶۰۹ نفر در کشور به تب کریمه کنگو مبتلا شده‌اند و امسال نیز با وجود اینکه هنوز تابستان فرا نرسیده تاکنون یک نفر در این استان جان خود را براثر این بیماری از دست داده است.

گرمای هوا به همراه مشاهده ۲ مورد از ابتلای این بیماری در سطح استان فارس زنگ خطر هشدار برای پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو را در فارس به صدا در آورده است.

عفونت در انسان پس از گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست، تماس آن با پوست، از طریق لاشه حیوان، خون و ترشحات حیوان آلوده و یا تماس با خون و بافت‌های بیمار مبتلا رخ می‌دهد، خطر انتقال بیماری در فرآیند ذبح حیوان نیز وجود دارد و پس ازآلودگی یک نفر، ممکن است سایر افراد در تماس با بیمار به این بیماری آلوده شوند.

۲۵ اردیبهشت‌ماه امسال خبر یک مورد فوتی بر اثر ابتلا به تب‌کریمه کنگو در استان فارس منتشر شد، یک بانوی ۳۶ ساله از شهری در جنوب شرقی استان فارس و از توابع بخش مرکزی دبیران شهرستان زرین‌دشت که در فاصله ۲۷۰ کیلومتری شیراز قرار دارد با توجه به علائمی که داشت به دانشگاه علوم پزشکی جهرم مراجعه کرده و نتیجه آزمایش او مثبت اعلام می‌شود؛ اما با وجود رسیدگی‌های صورت گرفته و طی کردن مراحل درمانی در نهایت جان خود را از دست می‌دهد.

به گفته کارشناسان امر بطور میانگین حدود ۳۰ درصد از مبتلایان به تب کریمه کنگو جان خود را از دست می دهند

تاکنون ۲ نفر در فارس به بیماری تب کریمه کنگو مبتلا شدند

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز روز گذشته دهم خردادماه ۱۴۰۲ با اعلام خبر ابتلا ۲ نفر در استان فارس به تب کریمه کنگو گفت: این بیماری جان فرد مبتلا را به شدت در معرض تهدید جدی قرار می دهد و اگر اقدامات مراقبتی و درمانی به موقع صورت نگیرد، در حدود ۳۰ درصد موارد مبتلا منجر به مرگ می شود.

«دکتر عباس رضاییان زاده» افزود: رعایت بهداشت فردی و اصول ایمنی بهداشتی برای افرادی که با دام سر و کار دارند، الزامی است و اگر اصول بهداشتی به طور کامل رعایت نشود، شانس ابتلا به بیماری افزایش پیدا می کند چرا که ظاهر دام به هیچ عنوان نمی تواند نشان دهنده وجود بیماری در بدن حیوان باشد

کریمه کنگو و آثار زیانبار بر سلامت و اقتصاد کشورها

وی با اشاره به اهمیت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان بر سلامت انسان ها و آثار زیان‌آور بر اقتصاد کشورها، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو را یکی از بیماری های مهم و خطرناک این دسته دانست و افزود: تب کریمه کنگو یک عفونت ویروسی مشترک بین انسان و حیوان است و از طریق گزش کنه به حیوانات منتقل می شود و آنها را بیمار می کند، اما علائمی در دام ایجاد نمی کند که باعث تشخیص شود و ظاهر دام در زمان ابتلا به این بیماری، طبیعی است.

رضاییان زاده ادامه داد: هرچند موارد بیماری در کشور کم است، اما موضوع بسیار مهم، خطرناک بودن بیماری است؛ زیرا بیماری تب کریمه کنگو جان فرد مبتلا را به شدت در معرض تهدید جدی قرار می دهد و اگر اقدامات مراقبتی و درمانی به موقع صورت نگیرد، در حدود ۳۰ درصد موارد مبتلا منجر به مرگ می شود.

به گفته این مقام مسوول در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در سال گذشته بیش از ۲۰ نفر و در ۲ ماهه نخست سال جاری ۲ نفر در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز به صورت قطعی یا محتمل به تب کریمه کنگو مبتلا شدند که یک نفر با وجود انجام اقدامات درمانی، در اثر این بیماری جان خود را از دست داد.

لزوم پیشگیری و مراقبت در آستانه عید قربان

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: با توجه به گرم شدن هوا و افزایش فعالیت کنه ها در دام و همچنین نزدیک بودن عید سعید قربان، اگر نکات بهداشتی مانند عدم تماس با دام زنده (به دلیل انتقال بیماری از شپش کنه) و خرید گوشت از قصابی های معتبر در سطح شهر رعایت نشود، شانس ابتلا به بیماری افزایش پیدا خواهد کرد.

وی توصیه کرد: لازم است در زمان عید سعید قربان دام های نذر خود را از مراکز تحت نظارت دامپزشکی خریداری کرده و دام های زنده را در مکان های تحت نظر دامپزشکی که از سوی شهرداری مشخص می شود، کشتار کرد؛ همچنین پیش از قطعه قطعه کردن لاشه را به مدت ۲۴ ساعت و جگر و دل و قلوه را به مدت ۴۸ ساعت در یخچال نگهداری کرده و سپس گوشت را قطعه قطعه و استفاده کرد.

رضاییان زاده اضافه کرد: یکی از اقدامات بسیار مهم کشتارگاه ها در کنترل چرخه این بیماری، گذاشتن لاشه دام به مدت دست کم ۲۴ ساعت در یک فضای مخصوص به نام فضای پیش سرد (یخچال) است.

وی تاکید کرد: این اقدام باعث می شود که ویروس در لاشه دام از بین برود و بعد از آن به بازار عرضه می شود.

رضاییان زاده گفت: اگر ذبح دام در مکان هایی مانند کنار خیابان ها و جاده ها و توسط مردم عادی انجام شود، چنین امکانی برای نگهداری وجود نداشته و جان کسی که با این گوشت سر و کار دارد، مورد تهدید قرار می گیرد.

وی از دیگر راه های انتقال این بیماری را تماس سایر افراد و کادر درمان به ویژه پزشکان و پرستاران با ترشحات بدنی فرد مبتلا دانست.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به این موضوع که بیماری در مراحل ابتدایی علائم خاصی ندارد، افزود: با پیشرفت بیماری، نشانه هایی همچون شروع ناگهانی تب بیشتر از ۳۸ درجه سانتیگراد، ضعف شدید، درد عضلانی،حالت تهوع با یا بدون استفراغ، خونریزی پوستی، خونریزی از بینی، استفراغ خونی، وجود خون در ادرار و وجود خون در مدفوع مشاهده می شودحیوان بیمار علایمی ندارد

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی فارس نیز معتقد است تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یکی از بیماری‌های خطرناک مشترک بین انسان و دام است چراکه انسان در حالی به این بیماری مبتلا می‌شود که حیوان حامل این ویروس هیچگونه علائمی ندارد. لذا اگر مسائل و اصول بهداشتی در فصل گرما که فصل فعالیت کنه‌ها است رعایت نشود احتمال مبتلا شدن انسان با این بیماری وجود دارد.

«دکتر امیدرضا امرآبادی» در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود:‌ طبق آمار علوم پزشکی از سال ۱۳۷۸ که این بیماری به طور رسمی و قطعی در کشور شناخته شده تا امسال حدود هزار و ۶۰۹ نفر به این بیماری مبتلا شده‌اند که ۲۰۹ نفر از این مجموع فوت شده‌اند.

وی با بیان اینکه سال گذشته ۴۵ نفر مبتلا و ۱۰ نفر فوتی در کشور داشته ایم، ادامه داد: امسال تنها یک مورد مبتلا در اردیبهشت ماه داشته‌ایم که در نهایت هم این بیماری منجر به مرگ یک فرد شد. البته تا نتیجه آزمایش این فرد که یک بانوی ۳۶ ساله و خانه‌دار از شهرستان زرین‌دشت بود اعلام شد ما سریعا به این شهرستان مراجعه کردیم.

امرآبادی اضافه کرد: در آنجا متوجه شدیم که خانواده این فرد دامدار هستند و از حیوانات در حیاط منزل نگهداری می‌کنند. لذا اقدامات لازم برای سم‌پاشی این منطقه انجام و کل منطقه دبیران به صورت رایگان سم‌پاشی شد.

قصابان و سلاخ‌ها مراقب باشند

وی به برگزاری کلاس‌های آموزشی چهره به چهره برای گروه‌های خطر به ویژه قصاب‌ها و سلاخ‌ها اشاره کرد و یادآور شد: در مراسم نمازجمعه نیز اطلاع رسانی لازم به مردم انجام شده است همچنین اقدام به برگزاری کلاس‌های آموزشی برای دامداران کردیم.

او از آماده‌باش سیستم مراقبت فعال در سراسر استان خبر داد و با اشاره به اینکه کشتار غیرمجاز مهمترین شاخصه این بیماری است، گفت: کشتار غیر مجاز دام ممنوع است و کشتار دام حتما باید در کشتارگاه انجام شود چراکه در کشتارگاه‌ها ناظرین بهداشتی وجود دارند و بر مراحل مختلف کشتار نظارت دارند.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی فارس‌یادآور شد: گوشت دام به مدت ۲۴ ساعت در اتاق پیش‌سرد کشتارگاه با دمای ۴درجه سانتیگراد قرار می‌گیرد. پس از قرار گرفتن گوشت در پیش‌سرد، آن را به صورت مهمور شده به مهر دامپزشکی به فروشگاه‌ها عرضه می‌کنند. لذا توصیه می‌شود مردم حتما گوشت را از قصابی‌ها بگیرند

ضرورت استراحت ۲۴ ساعته گوشت پس از کشتار در یخچال

وی اظهار کرد: اگر مردم به هر مناسبتی کشتاری را انجام دادند حتما باید لاشه را در پایین یخچال به مدت یک روز یعنی ۲۴ ساعت نگهداری کنند و روز بعد با پوشیدن دستکش گوشت را قطعه‌بندی کنند. جگر هم باید ۴۸ ساعت در یخچال بماند، امیدوارم با رعایت این نکات شاهد مبتلا شدن افراد به این بیماری خطرناک نباشیم.

امرآبادی با بیان اینکه مردم باید این بیماری را جدی بگیرند، توصیه کرد: شاید کشتارهایی که خارج از کشتارگاه‌ها در ورودی شهرها انجام می‌شود از نظر قیمت ارزان‌تر باشد اما این کار خطر بسیار زیادی برای مصرف کننده به همراه دارد و احتمال آلوده شدن به این بیماری را افزایش می‌دهد.

وی عنوان کرد: این بیماری بسیار خطرناک است و باعث خونریزی از تمام منافذ بدن می‌شود لذا مردم باید توصیه‌های لازم برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری را مورد توجه قرار دهند.

وی با اشاره به اینکه در استان فارس حدود ۳۷ کشتارگاه فعالیت می‌کند، گفت: کشتارگاه‌های شهرهای اصلی از جمله جهرم، فسا، داراب، آباده، شیراز و مرودشت از پیش‌سرد برخوردار هستند و توصیه شده کشتارگاه‌هایی که صنعتی نشده و پیش سرد ندارند گوشت را ۲۴ ساعت در یخچال‌های خود نگهداری و سپس آن را عرضه کنند

له کردن کنه با دست ممنوع

او به نحو ابتلا به این بیماری اشاره کرد و افزود: اگر روی بدن دامی کنه‌ آلوده باشد و شخصی این کنه را با دستش له کند احتمال مبتلا شدن به بیماری در این فرد بسیار بالاست. در صورتی هم که کنه آلوده شخصی را مورد گزش قرار دهد احتمال انتقال بیماری وجود دارد.

وی با بیان اینکه سلاخ‌ها و قصاب‌ها هنگام ذبح دام ممکن است به این بیماری مبتلا شوند، ادامه داد: اگر جگر و گوشت دامی که به این بیماری مبتلا است پس از ذبح به صورت نیم‌پز مصرف شود قطعا موجب انتقال این بیماری به انسان می‌شود. متأسفانه فرد آلوده به این بیماری هم می‌تواند سایر افراد را با خونش و حتی ترشحاتش آلوده کند.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی فارس‌ اظهار کرد: در مراکز درمانی که فرد مبتلا بستری است، اگر موارد بهداشتی رعایت نشود، در تماس کادر درمان با خون و ترشحات بیمار، این بیماری منتقل می‌شود. بنابراین حتی در بیمارستان‌ها هم محل خاصی برای نگهداری این بیماران در نظر گرفته می‌شود و رعایت اصول بهداشتی در اولویت قرار می‌گیرد.

 

انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
United States of America
|
۰۲:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۳
0
0
تب کریمه‌کنگو، هاری، تب مالت، سیاه‌زخم همه اینها همین الان در‌کشور بیداد می‌کند من فقط در عجبم از آینده‌نگری و برنامه‌ریزی این مسئولین، آیا برنامه‌ای اصلأ دارید؟ بابا توان انجام یک عمل را ندارید کنار بکشید تا اینقدر مردم جور ندانم کاری … نکشند.
نظر شما
ادامه