کد خبر: ۷۴۷۲۲
تعداد نظرات: ۱ نظر

حکیم مهر: این روزها دنیای لاکچری بازان به دور دور کردن با ماشین‌های گران قیمت ختم نمی شود و نگهداری حیوانات خانگی مثل سگ و گربه عطش خود برتربینی آنها را سیراب نمی‌کند و اخیرا دست به کار متفاوتی زده‌اند و آن خریداری بره گوسفند و خوشحالی چندصباحی برای فرزندشان است.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، از اینکه دام‌هایش امسال ۲ قلو زاییده اند؛ خوشحال بود اما خوشحالی و شادکامی او بدلیل خشکسالی و گرانی نهاده‌ها دوامی نداشت و زودگذر بود و دیگر حال خوش روزهای گذشته برایش تکرار نمی شود.

مش عباس اهل روستای گیفان از توابع بجنورد است و پنج رأس بره و بزغاله را در سطح شهر بجنورد می‌چرخاند تا شاید خریدار بهتری پیدا شود البته که مشخص است مشتریان او همان کسانی هستند که با سمندر، مار و ماهی سفره نوروز را هیجانی می کنند و یا در تابستان با جوجه و خرگوش فرزندشان را شاد می کنند.

بره کوچولو های گزارش ما با آن نگاه معصومانه به دنبال پیرمرد از این کوچه به آن کوچه راه افتاده اند تا مشتری پیدا شود و از روی دلسوزی به مش عباس پول بیشتری پرداخت کنند و آنها را مدتی برای سرگرمی و سپس به فروش برسانند، سرنوشت این حیوانات زیبا من را متاثر می کند و جلو می روم و از او که علل بساط خود را در چهار راه خوشی بجنورد پهن کرده است و دلیل فروش بره ها را می پرسم.

مش عباس با ناراحتی می گوید: گوسفند بالغ و قوچ‌ به دلیل قیمت بالا، خریدار ندارد و یا با قیمت مناسب خریده نمی شود به همین دلیل به سراغ بره ها رفتم که شاید مشتری با پول مناسب پیدا شود.

وی می افزاید: بره ها را می گیرند و این زیباهای خفته را برای دل مشغولی کودکانشان می خواهند و البته قیمت بسیار کمی را پیشنهاد می دهند.

این دامدار که هر رأس بره را یک میلیون تومان قیمت گذاری کرده است می گوید: خریداران بهانه می‌آورند که بره هنوز شیرخوار است و به این قیمت نمی‌ارزد و مشتری از اینکه بره کوچک و احتمال زنده ماندش کم است با شک و تردید معامله می کنند و قیمت پایین پیشنهاد می‌دهد.

از او دلیل فروش این دام که در آینده برای او سوداوری بیشتری را دارد می پرسم، می افزاید: امسال تیغ خشکسالی در این منطقه برنده تر از هر سالی شده است و گرانی نهاده های دامی نیز امان ما را بریده و چاره ای جز فروش این بره ها نداریم.

اگرچه مش عباس به فکر سودش و تنها به فکر فروش این بره ناقلاهای زیبا بود اما فرهنگ حیوان فروشی برای سرگرمی را ترویج می داد و این موضوع بسیار ناراحت کننده بود.

چرا این فرهنگ اشتباه باید در جامعه گسترش یابد و چرا مردم با مار، سوسمار، ماهی و یا هر حیوان دیگری اسباب خوشحالی فرزندان خود را فراهم کنند.

می خواهم متمایز باشم

اگرچه کارشناسان اقدام به نگهداری حیوانات خانگی و یا حیوانات نامتعارف در منازل را بیشتر با هدف جلوه گری، فخرفروشی و یا متمایز نشان دادن خود از دیگران می دانند ولی نگهداری از بره قطعا در زمره این فخرفروشی ها نمی گنجد و نگهداری آن نیاز به مکانی خاص دارد.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی در خصوص این نوع از پدیده می گوید: نگهداری از حیوانات خانگی در شهر که مستلزم داشتن مکان است، اقدامی تفریحی محسوب می شود و البته در کنار آن مسائل اقتصادی هم سبب گرایش افراد به این اقدام شده است.

«دکتر علی اکبر دلیرصحرایی» می گوید: اگر آموزش های لازم در خصوص نگهداری حیوانات خانگی و مخاطرات این کار به جامعه ارایه شود کسانی که حیوانات خانگی نگهداری می کنند با آگاه شدن از مخاطرات این کار، تمایلشان کمتر شده و یا حداقل به صورت اصولی و صحیح با کمترین مخاطره اقدام به ادامه این کار خواهند کرد.

وی عنوان می کند: تمایل افراد به نگهداری حیوانات تا حدی ذاتی است پس شاید بهتر باشد به جای مقاومت و جبهه گیری های غیراصولی در برابر این خواسته و تمایل ذاتی، که سال های اخیر در برخی رسانه ها شاهد بودیم و نتایج عکس داشته، آن را در مسیر صحیح و اصولی آموزش و هدایت کنیم.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی با بیان اینکه هر حیوانی برای بقا نیازمند محیط خاص است تصریح کرد: اگر این شرایط در مورد حیوانات خانگی رعایت نشود مخاطرات این گونه حیوانات به دلیل افزایش استرس های محیطی روند افزایشی خواهد داشت.

وی می افزاید: یکی از مهمترین شرایط نگهداری حیوانات خانگی محل نگهداری یا «لانه» است که باید طوری تعبیه شود که حیوان امکان تماس با حیوانات وحشی و ولگرد را نداشته باشد تا از این طریق امکان ابتلا به بسیاری از بیماری های انگلی و مشترک از بین برود.

خطر کاهش دام مولد

خراسان شمالی با دارا بودن بیش از ۲ میلیون راس دام سبک و حدود ۸۰ هزار راس دام سنگین قطب دامپروری کشور محسوب می شود و معیشت بسیاری از مردم به این بخش گره خورده است اما زندگی این تولید کنندگان این روزها دستخوش خشکسالی قرار گرفته و همراه با گرانی نهاده های دامی دغدغه این قشر را افزایش داده است.

دیگر تولید گوشت قرمز در دامداری‌های سنتی این استان صرفه اقتصادی ندارد چرا که ضریب تبدیل خوراک به گوشت از فروش پیشی گرفته است و دامدارن ناچار باید از دانش روز در پرورش دام بهره مند شوند و منابع علوفه ای ارزان تر و حتی بی ارزش جایگزین علوفه لوکس و گران مانند جو و کنستانتره شود تا هزینه های تولید کاهش یابد.

گفت و گو با دامداران پرده های این بازار را می گشاید چرا که آنان دام را با قیمت ۷۰ هزار تومان عرضه می کنند و قصاب گوشت را به قیمت بیش از ۲۰۰ هزار تومان به فروش می رساند و اگر سود قصاب بر اساس نرخ اصناف ۲۰ درصد باشد، میزان سود واسطه گر در این بازار کاملا مشخص می شود.

واضح است که در بازار دام خراسان شمالی واسطه گر بیشترین سود و دامدار کمترین بهره را می برد، بنابراین دولت نیز برای کنترل این شرایط طرح خرید حمایتی گوسفند با قیمت مصوب ۸۵ هزار تومان و گاو با قیمت ۸۸ هزار تومان را در این خطه دامپرورخیز اجرایی کرد ولی کمبود کشتارگاه صنعتی خرید حمایتی را محدود کرده است و با این حساب دولت در نیمه نخست سالجاری پنج هزار و ۷۰۰ راس دام سبک و ۷۰ راس دام سنگین با هدف حمایت از دامداران و تامین ذخیره گوشتی استان خرید حمایتی کرد که توانست نقش خود را در ابتدای اجرای این سیاست اجرا کند.

مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی در این خصوص می گوید: میزان محصولات لبنی عشایر استان بدلیل خشکسالی و کاهش جمعیت دامی در سال گذشته به نسبت سال ما قبل ۱۸ درصد کاهش یافت و میزان تولید شیر و لبنیات عشایر استان در سال ۱۴۰۱ پنج هزار تُن بود که این رقم پارسال با ۹۰۰ تُن کاهش به چهار هزار و ۱۰۰ تُن رسید.

«رضا روشن ضمیر» با اشاره به اینکه سال ۱۴۰۱ نیز میزان تولید محصولات لبنی عشایر استان نسبت به سال ماقبل کاهشی بود می گوید: خشکسالی‌ها یکی از علت‌های کاهش میزان تولید لبنیات به وسیله عشایر است در شرایط خشکسالی، دام به لحاظ جسمانی ضعیف شده و بر این اساس بهره وری کاهش می‌یابد.

وی یکی از علت‌های مهم کاهش تولید لبنیات عشایر را کاهش جمعیت دامی دانست و می افزاید: امسال جمعیت دامی عشایر استان از ۷۰۰ هزار رأس به ۶۰۰ هزار رأس رسیده است و عشایر استان ۱۰۰ هزار رأس دام مولد و استراتژیک خود را از دست داده اند.

 

انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
0
1
خوبه دیگه ! حیوان خانگی امروز ! ظرف کباب فردا
نظر شما
ادامه