حکیم مهر: رییس شبکه دامپزشکی بروجرد گفت: ۲۵۰ مورد ابتلای به تب مالت سال گذشته در بروجرد ثبت شده که با توجه به آغاز فصل گرما و افزایش میزان مصرف محصولات لبنی اقدامات پیشگیرانه ضروری است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، «دکتر امین مهدی زاده» روز دوشنبه اظهار کرد: در راستای کنترل و پیشگیری بیماری بروسلوز (تب مالت) سال گذشته بیش از ۵۰ هزار راس بره و بزغاله و ۹ هزار و ۵۰۰ راس گاو و گوساله در سطح شهرستان واکسینه شدند.
وی انجام آزمایشات تشخیصی بیماری، برگزاری کلاسهای آموزشی و ترویجی بیماریهای مشترک بین انسان و دام، ساماندهی ۲ مرکز جمع آوری شیر در شهرستان، صدور پروانه بهداشتی جهت تانکرهای حمل شیر خام از دیگر اقدامات انجام شده در راستای پیشگیری از شیوع تب مالت در شهرستان است.
رییس شبکه دامپزشکی بروجرد بیان کرد: تشکیل گشتهای ویژه نظارت بر کارخانجات لبنی و مراکز فراوری شیر خام، اقدامات کشتارگاهی شامل کشتار، ضبط و معدوم سازی لاشه های آلوده، فعال نمودن سالن پیش سرد کشتارگاه دام و نگهداری لاشه های کشتاری به مدت ۲۴ ساعت در دمای چهار درجه از جمله اقدامات لازم برای پیشگیری از بیماری تب مالت است.
مهدی زاده اضافه کرد: اقدامات قرنطینه ای شامل ساماندهی مراکز پلاک کوبی و بازرسی بهداشتی دامها در میادین عرضه، صدور مجوز بهداشتی حمل جهت جابه جایی تمامی دامهای سبک و سنگین با خودروهای دارای کد رهگیری دامپزشکی است.
رییس شبکه دامپزشکی بروجرد ادامه داد: همه ساله با شروع فصل گرما میزان مصرف فراورده های لبنی از جمله بستنی، شیر و دوغ محلی توسط شهروندان افزایش یافته و در صورتی که این محصولات از فرآورده های غیر پاستوریزه و ناسالم تهیه شده باشد می تواند چالشهای عمده ای را برای سلامت خانوار به وجود آورد.
مهدی زاده یادآور شد: شیر و محصولات لبنی به علت وجود ترکیباتی مانند پروتئین، چربی، لاکتوز و املاح مختلف برای زندگی و سلامتی انسان ضروری است که دقت در خرید و نگهداری این محصولات به علت فساد پذیری بالای آنها، از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی افزود: شیر خام سالم دارای طعم، بو و مزه طبیعی مخصوص به خود بوده و فاقد بوی خاص می باشد ولی به علت داشتن چربی بر اثر تماس با ظروف و مکان های کثیف، بوهای گوناگون محیط را جذب و بوی نامطبوع می گیرد.
مهدیزاده با بیان اینکه سرانه مصرف شیر و لبنیات در کشورهای توسعه یافته و متوسط دنیا به ترتیب ۳۵۰ و حدود ۲۰۰ کیلوگرم است، تاکید کرد: شیر به دلیل داشتن مواد و ترکیبات مختلف، محیط مناسبی جهت رشد میکروب است و تمام بیماری های مشترک بین انسان و دام از جمله سل، شاربن، بروسلوز، کرییتوسپوریدیوم، کلی باسیلوز، لیستریوز، لپتوسپیروز، سالمونلوز می تواند از طریق این مواد پروتئینی به انسان منتقل می شود، که یکی از مهمترین این بیماریها بروسلوز یا تب مالت است.
رییس شبکه دامپزشکی بروجرد گفت: تب مالت به بیماری «هزار چهره» معروف است زیرا ابتلای به آن با علائم عفونی آغاز نشده و افراد شاید فقط درد کمر یا درد مفاصل داشته باشند که با مصرف مسکن، آن را بهبود داده و به پزشک مراجعه نکنند تا اینکه بیماری به مرحله بستری رسیده و فرد به اجبار به بیمارستان میرود.
مهدی زاده خاطرنشان کرد: بیشتر عفونت های بیماری تب مالت، از طریق مصرف شیر خام یا پنیر تهیه شده از شیر غیرپاستوریزه گوسفند و بز ایجاد می شود و می تواند فرد مبتلا را تا سال ها درگیر کند.
وی اظهار کرد: باید از خرید شیر خام غیر پاستوریزه پرهیز کرد و در صورت استفاده حتما آن را جوشانده و حدود پنج دقیقه در حال جوش به هم زد و نگهداری پنیر محلی به مدت سه ماه در آب نمک ۱۷ درصدی برای جلوگیری از بیماری تب مالت ضروری است.
شهرستان بروجرد دارای بیش از ۲۵۰ هزار راس دام سبک و بیش از ۱۲ هزار راس دام سنگین است.
همانگونه که همکاران مطلع هستند واکسیناسیون دام ماده جوان غیر آبستن علیه بیماری بروسلوز مهمترین اقدام جهت پیشگیری از گسترش بیماری بروسلوز در جمعیت دامی و انسانی است.
برای رسیدن به این مهم،
نیاز است نرخ تعرفه واکسیناسیون بروسلوز در طرح های خرید خدمت (سال ۱۴۰۳ ) نسبت به سایر تعرفه ها ،
حداقل دو تا سه برابر شود.