کد خبر: ۷۸۷۲۲
تعداد نظرات: ۱۵ نظر
دانشیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد:
«دکتر کامران شریفی» افزود: در سال‌های اخیر اقدامات اشتباه بدون مشاوره روانشناسان و دامپزشکان در مورد کنترل جمعیت سگ و گربه در کشور مانند عدم عقیم‌سازی و غذارسانی بی‌برنامه به این حیوانات صورت گرفته است ...

حکیم مهر: عضو هیات علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: وضعیت بحرانی سگ های ولگرد در اکثر شهرهای ایران محیط زیست انسان ها را به خطر انداخته است و هرچه زودتر باید سازمان محیط زیست و دامپزشکی به جمع آوری آسیب های ناشی از تکثیر بی‌رویه آن اقدام کنند؛ در حال حاضر هم دیر شده است.

به گزارش حکیم مهر به نقل از رکنا، «دکتر کامران شریفی» درباره شناخت ویروس هاری گفت: در رابطه به بیماری هاری، اول باید ویروس را به خوبی بشناسیم و جمعیت در معرض خطر و در معرض انتقال را از ویژگی ها  انتقال آن آگاه کنیم.

او علاوه بر اینکه غذا رسانی و بی سرپرست بودن سگ ها و گربه ها در جامعه را دو عامل شیوع بیماری هاری دانست، افزود: نزدیک شدن حیواناتی مانند سگ ها و گربه ها به محیط زندگی انسان ها و غذا دادن به حیوانات و ریختن اضافه غذا در کنار سطل های زباله باعث شده تا سگ ها، گربه ها، موش ها و گاها شغال ها برای دست یافتن به مواد غذایی به داخل شهرها بیایند.

اگر یک روباه از انسان نترسد امکان دارد هار باشد اما ما به آن غذا می دهیم!

شریفی در ادامه افزود: تغییر سبک زندگی انسان ها و مهاجرت به شهرها باعث شد سگ ها و گربه هایی که در زندگی مردم روستا نقش داشتند و غالبا تحت سرپرستی آنها بودند رها شوند و بدون سرپرست برای یافتن غذا و سرپناه به هر کجا بروند. اگر حیوانات سرپرست داشتند به این وضعیت فعلی نمی رسیدند. این دو عامل حتی در مبانی علمی هم موثر بودند و باعث شدند بسیاری از فاکتورهای علمی تغییر کنند در مباحث علمی و در کتب علمی مطرح شده بود  مانند ترس که در حیوان مبتلا به هاری یکی از نشانه های ابتلا بود اما حالا اگر یک روباه از انسان نترسد، امکان دارد هار باشد، آن هم به  دلیل غذا دادن انسان ها به حیوانات است از سگ و گربه گرفته تا اخیرا به روباه هایی که دمحیط های شهری می آیند غذا می دهند، اخیرا روبا ه ها هم از انسان ها نمی ترسند و دارند به حیوان اهلی تبدیل می شود و در شهر پرسه می زند.در انگلستان در گذشته با اسب و سگ های شکاری به کشتن روباه می رفتند چون وحشی بود اما الان این رسم نابود شده است و حتی به این حیوان وحشی غذا می دهند.

بعد از حیوان گزیدگی فرصت 7 روزه ای وجود ندارد

او با رد این غلط مصطلح که در قدیم می گفتند حیوان گزیده تا 7 روز فرصت دارد تا به مراکز بهداشت مراجعه کند گفت: با  توجه به ابتلا به حیوان گزیدگی باید اعلام کنم که فورا به مراکز بهداشت مراجعه کنند و واکسینه شوند.ویروس بلافاصله بعد از گزش خود را به پایانه های اعصاب می رساند و با سرعتی در حدود یک میلی متر در روزبه طرف دستگاه اعصاب مرکزی و مغز حرکت می کند.خیلی  مسئله مهمی است که سریعا برای واکسیناسون اقدام شود. به خصوص در کودکان که گزیدگی هایشان بیشتر در ناحیه سر و گردن است و در معرض خطرند.در بسیاری از موارد علی رغم واکسیناسیون، فرصت ایجاد آنتی بادی ها و پاتن های ضد هاری فراهم نمی شود و قبل از اینکه پاتن ها در بدن افزایش پیدا کند در  حد محافظت کننده ای  ویروس به دستگاه اعصاب مرکزی می رسد، التهاب مغز را ایجاد می کند. احتمال بهبود از هاری حتی با تزریق واکسن بسیار نادر و انگشت شمار است. بعد از ابتلا به هاری تقریبا باید مرگ را حتمی در نظر گرفت.

هرگونه تغییر رفتار در حیوانات نشانه هاری است

او درباره لیسیدن گربه ها و ناخن کشیدن آنها هم هشدار داد و گفت: وقتی گربه ها خودشان را می لیسند و به روی بدن انسان ناخن میکشند .حتما باید برای واکسینه شدن مراجعه کنند.معمولا چند روز قبل از بروز علائم بالینی ویروس در بزاق حیوان مبتلا ظاهر می شود. علائم هاری در حیوانات بسیار متنوع است و بستگی دارد که ویروس کدام قسمت مغز را درگیر کرده باشد. هرگونه تغییر رفتار در حیوان ها نشانه هاری است و می تواند بسیار مهم باشد یک حیوان در حالت عادی بسیار خشن بوده اما با هار شدن آرام و مهربان شده در حالی که در بسیاری از موارد وحشی بودن و خشونت در حیوان را نشانه هاری می دانند،این غلط است.

مراکز بهداشت کشور باید 24 ساعته فعال باشند

دکتر شریفی در ادامه افزود: با توجه به اینکه مراکز بهداشت در کشور تنها در ساعات اداری فعال است گفت: مراکز بهداشت در سراسر کشور باید 24 ساعته فعال باشند این ویروس به گونه ای است که باید بعد از گزیدگی بلافاصله واکسینه شود.قرار بود تمام مراکز بهداشت شبانه روزی فعال باشند وهر لحظه که فردی مورد حمله قرار گرفت بتواند به راحتی واکسینه شود.اما شبانه روزی نبودن مراکز بهداشت می تواندخطرات زیادی در زمینه حیوان گزیدگی به وجود بیاورد.

هر واکسن هاری برای دولت حدود 10 میلیون تومان هزینه دارد

این عضو دانشکده دامپزشکی مشهد با اشاره به بار مالی که واکسن هاری  برای دولت دارد گفت: در کنگره دامپزشکی که اخیرا در مورد هاری برگزار شد اعلام کردند که هر واکسن هاری برای دولت حدود 10 میلیون تومان هزینه دارد.

اقدامات اشتباه بدون مشاور روانشناسی و دامپزشکی برای کنترل جمعیت سگ و گربه در کشور

او درباره کنترل جمعیت سگ و گربه در کشور گفت: اقدامات اشتباه در سالهای اخیر بدون مشاوره روانشناسان و دامپزشکان در مورد کنترل جمعیت سگ و گربه در کشور صورت گرفته مانند عدم عقیم سازی و غذا رسانی بی برنامه به این حیوانات؛ در مواردی مشاهده شده که سگ ها برای دریافت غذا در کنار جاده ها منتظرند تا راننده خودروها به آنها غذا بدهند.

شریفی تاکید کرد: در کشور انگلستان برای کنترل جمعیت سگ ها دست به کشتار آنها زدند اما این روش غیر انسانی به زودی نقض شد. بهترین روش برای کنترل جمعیت سگ ها و گربه ها این است که به سرپرستی گرفته شوند و تحت حمایت فردی قرار بگیرند؛ اقدامی که در حال حاضر در دنیا  اجرا می شود. افرادی که تمایل دارند و به حیوانات عاطفه دارند باید برای نگهداری از آنان اقدام کنند. NGOهایی که غذای حیوانات را تامین می کنند باید به فکر عقیم سازی و واگذاری آنان به افرادی شوند که می توانند نگهداری کنند. دراین حوزه ها سازمان محیط زیست و دامپزشکی باید وارد شوند و با ایجاد پناهگاه آنان را جمع آوری کنند و در نهایت سازمان دامپزشکی علاوه بر واکسینه کردن و مراقبتهای بهداشتی آنان را عقیم کنند. این اقدامات نیازمند بودجه است که شاید یکی از دلایل بی نتیجه ماندن این موضوع هم همین است.

اگر مهار نشوند به زودی در دنیایی از سگ و گربه غرق می شویم

او معتقد است: علاوه بر اینکه تکثیر این حیوانات بسیار خطرناک است و در مدت کوتاهی به طرز عجیبی «رشد نمایی» دارند و اگر مهار نشوند در دریایی از سگ و گربه غرق خواهیم شد. عقیم کردن این حیوانات علاوه بر بودجه نیاز به نیروی انسانی دارد.

یک گرگ در شرق کشور 16 نفر را مبتلا به هاری کرد

این استاد دانشگاه افزود: با تکثیر بی رویه این حیوانات عرصه حیات حیوانات دیگر مانند پلنگ و روباه به خطر می افتد .میزان شیوع این بیماری از حیوان آلوده به ویروس هاری به قدری سریع است که بعد از ابتلا می تواند  در 24 ساعت تا شعاع 130 کیلومتر از محل ابتلا حیوانات و انسان ها را مبتلا کند. حیوانات و یا افراد مبتلا دچار راه رفتن اجباری می شوند و بدون احساس خستگی تا کیلومترها می توانند راه بروند.اخیرا یک سگ که حامل ویروس بود  از ایران به کانادا منتقل شده  و در آنجا بروز کرده بود.1930 در لهستان از طریق روباه یک کانون ویروس شکل گرفت و به سمت غرب شیوع پیدا کرد.یک روباه نهایتا دو حیوان را مبتلا می کند ولی اگر یک سگ و یا گرگ مبتلا شوند تعداد زیادی را مبتلا خواهند کرد. اخیرا یک گرگ در یکی از روستاهای شرق کشور 16 نفر را به این ویروس مبتلا کرده است.

از چند روز تا 6 ماه طول می کشد تا دوران نهفتگی علائم هویدا شود

او با هشدار بروز علائم و دوران نهفتگی گفت: علائم این بیماری از چند روز تا 6 ماه طول می کشد که دوران نهفتگی علائم است. مشاهده چنین مواردی اهمیت واکسیناسیون و مراقبتهای بهداشتی را بسیار جدی می کند.حیوانات باید شناسنامه داشته باشند و تاریخ واکسینه شان مشخص شوند.

همه خانه های بهداشت شرایط نگهداری واکسن هاری را ندارند

نگهداری واکسن هاری هم شرایط ویژه ای دارد که همه خانه های بهداشت واجد این شرایط نیستند. انسان های مبتلا هم می توانند ناقل باشند و حرکات تهاجمی داردولی اهمیت نداشتن دندان نیش آسیب آن را کاهش می دهد تمام موجودات خونگرم مانند موش و خرگوش و اسب به این بیماری مبتلا می شوند و می توانند ناقل باشند.

حیوانات مبتلا در مواقعی که در محیط زیست انسانها زندگی می کنند در شرایط گرسنگی وقتی که کسی به آنها غذا ندهد و آن مطالفت مورد انتظار همیشگی را نداشته باشد حالت تهاجمی بگیرد و به انسانها حمله کند.

 

انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۷
3
7
خیلی حرف های درستی زدید
اما من فکر میکنم حتی سرپرستی گرفتن هم مشکلو رو حل نمیکنه تاوقتی مدام زاد و ولد رخ میده
شاید اگه بحث هزینش نبود عقیم سازی بتونه موثر باشه
دامپزشک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۷
3
11
اقای محترم الان در این دوره وانفسای اقتصادو معیشت ، اگرکسی توان سرپرستی بچه های خودشو داشته باشه هنر کرده بعد شما حرف از سرپرستی سگ و گربه خیابان میزنید؟ نمونه ای دیگر از جدایی دانشگاه از بطن جامعه
شفیعیان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۷
1
8
مهمترین موضوع در کنترل جمعیت این حیوانات بی سرپرست آگاهی دادن به مردم است که از غذا دادن به آنها جدا پرهیز کنند چون اینکار دخالت در چرخه طبیعی اکوسیستم هست و باعث افزایش ناهمگون جمعیت این حیوانات میشود که ستمی است برای اون حیوان و جوامع شهری
عقیم سازی خوب است ولی با توجه به هزینه آن و جمعیت زیاد سگ و گربه عملا کم تاثیر است
رسانه های عمومی ا باید مرتب اعلام کنند که هیچ شهروندی غذا به حیوان بی صاحب ندهد چراکه این دلسوزی نیست بلکه ظلم است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۸
2
6
فرمایشات شما کاملا فاقد مبنای علمی و بدون رفرانس ارائه شده ، بدون استناد به مستندات علمی راهکارهای ....... راه به جائی نمی‌برند. باید از تجربیات مکتوب کشورهای موفق استفاده کرد حرف ................
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۸
1
3
راه حل اصولی جمع آوری صحیح پسماند شهری وفرهنگ سازی درخصوص اینکه غذا دادن دستی به حیواناتی مثل سگ وگربه درست نیست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۸
1
2
کامران جان
در بلبشوی دامپزشکی کشور تو خوب بودی که تو هم در تله افتادی!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۸
4
3
فرمودید که بعد ا خراشیده شده توسط گربه ، واکسن هاری به فرد زده شود
اولا : رفرانس
ثانیا: مگر علوم پزشکی این حرف را قبول داره

شما هیچ خبری از واقعیتهای جامعه ندارید.
هزینه و بودجه و خیلی چیزای دیگه هم مطرح است
پاسخ ها
ناشناس
| Czechia |
۱۵:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۸
خراش گربه می تونه موجب هاری بشه و لذا واکسیناسیون و ایمنوگلوبولین تراپی باید انجام بشه
این مطالعه موردی رو بخونید، اهمیت بالینی دریافت واکسن و ایمنوگلوبولین غیر قابل انکاره:
Gowda, V. K., Basavaraja, G. V., Reddy, H., & Ramaswamy, P. (2014). Paralytic rabies following cat scratch and intra-dermal anti-rabies vaccination. Journal of Pediatric Neurosciences, 9(2), 154-155.

در ضمن خراش توسط پنجه گربه در اثر آلودگی ناخن ها به بارتونلا هنسلا هم دارای اهمیت بالینی است و می تواند موجب بیماری خراش گربه شود.
علوم پزشکی قبول هم نداشته باشه باید مجبور به تقبل بشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۸
اولا حساب بیما ی خراش پنجه گربه را با هاری قاطی نکن.
دوما اگه قراره دنبال یک مقاله استثنایی بگردیم ، پس شما هم به لینک زیر که مال cdcهست و خیلی هم معتبر هست نگاه کنید. نوشته هاری با تنفس هم منتقل می شود
پس دنبال اصل موضوع بروید و خراش گربه را بزرگش نکنید
لینک
1. Rabies. http://www.cdc.gov/rabies/
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۸
0
4
اساتید بعد از مدتی در لابلای جزوات قدیمی و تاریخ گذشته خود گم میشوند. آخرین وضعیت پراکنش بیماری در جمعیت‌های اهلی و وحشی را نمی‌دانند. توزیع کانونهای جمع آوری زباله در استانهای مختلف کشور و هزاران فاکتور تاثیر گزار در بیماری را نمی‌دانند و شور بختانه اظهار نظر غیر مستند به واقعیات علمی مینمایند.
ناشناس
|
France
|
۱۱:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۹
3
2
معشوق چون نقاب ز رخ در نمی‌کشد

هر کس حکایتی به تَصَّور چرا کنند؟

درود به استاد عزیز و دانشمند، دوست عزیز ظاهرا اظهار نظر حتی علمی در این مملکت قدغن شده چون هجمه های غیر علمی و دیدگاه های شخصی در باب مسائل چدی حتی در رسانه شغلی و تقریبا تحصصی مانند "جکیم مهر" به قدری قوی و عیر علمی است که دور از انتظار و غیر قابل باور می باشد. راستش من هنوز فلسفه دوستانی تقریبا به تعداد انگشتان یک دست که زیر خبر درگذشت و سوگنامه استاد فرزانه، پیشکسوت، فداکار و پایه گذار دیدگاه نو و علمی علوم بالینی طب داخلی دام بزرگ، دکتر بازرگانی عزیز علامت منفی گذاشته اند را درک نمی کنم. در نتیجه از نظرات زیر گفتگوی ششما خیلی تعجب نکردم و فقط تاسف می ماند و بس.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۹
قطعا جنابعالی نیز از اعضای هیات علمی هستید.
بزرگوارم
موضوع کتابی و کتابخانه ای را قبول داریم اما با اقدام میدانی تفاوت زیادی دارد.
ما مجبوریم با داشته هایمان اقدام کنیم. پس لطفا درک کنید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۹
همین قیاس مع الفارق جنابعالی گویای خودشیفتگی و .... شما است. چه ربطی دارد که کسی در جای دیگری منفی زده را با سخنان غیر مستند ..... یک نفر دیگر ربط بدهید.
دامپزشک خوزستان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
1
2
چرا ایقد از واقعیت دورید؟
سگ ها ولگرد رو چجوری میشه سرپرستی کرد
۱۰۰۰۰۰ سگ تو اهواز هست مگه میشه چنین چیزی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
1
2
همه چی مشخص شد. فعلا اطلاعیه بزنین تا بیان برا سگهای ولگرد آپارتمان سازی هم بکنن.جواب خانواده اون مرد 41 ساله بیچاره مشهدی که بر اثر هاری مرد رو امثال همین حامیان سگهای ولگرد باید بدن. خب بیاید نفری 10 تا 15 سگ به سرپرستی بگیرین تا شاهد این اتفاقها نباشیم. شعار ندیدن. بیاید پای کار. .............
نظر شما
ادامه