حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: هفتمین شماره مجله تخصصی علوم طیور و بیماریهای پرندگان (JPSAD) با صاحب امتیازی «بیمارستان تخصصی پرندگان سانا» و مدیرمسئولی و سردبیری «دکتر جمشید رزمیار» منتشر شد.
به گزارش حکیم مهر، ورود بخش خصوصی دامپزشکی به حوزه تولید علم اتفاق خجستهای است که برای اولین بار در کشور رخ داده است و میتواند ضمن ارتقاء جایگاه علمی کشور، منجر به رشد هر چه بیشتر بخش خصوصی دامپزشکی و تخصصیتر شدن آن بینجامد.
انتشار جدیدترین شماره این نشریه علمی تخصصی که متعلق به بخش خصوصی است و موفق به اخذ رتبه الف علمی پژوهشی از کمیسیون نشریات وزارت علوم شده است، بهانهای شد تا دقایقی را با مدیرمسئول این نشریه به گفتوگو بنشینیم:
«دکتر جمشید رزمیار» میگوید: «نشریه تخصصی علوم طیور و بیماریهای پرندگان با این رویکرد شروع به کار کرد که بخش خصوصی بتواند به صورت تخصصی در حوزه تولید علم و محتوای علمی بر اساس نیاز صنعت طیور ورود کند.»
وی با یادآوری اینکه معمولا نشریات علمی در ایران به دانشگاهها متصل هستند، تصریح میکند: «این رویه در دنیا مرسوم نیست و نشریات بسیار معتبری داریم که بخش خصوصی از آنها پشتیبانی میکند و با دو رویکرد فعالیت میکنند. در سالهای گذشته بعضی از آنها با رویکرد درآمدزایی شروع به کار کرده و در قبال مقالات منتشر شده، درآمد کسب میکنند. بعضی از نشریات هم صرفا عامالمنفعه هستند و با رویکرد علمی کار میکنند.»
دانشیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران با بیان اینکه این اولین مجله علمی تخصصی در حوزه صنعت طیور ایران و در سطح بینالمللی است، خاطرنشان میکند: «مجله تخصصی علوم طیور و بیماریهای پرندگان به دلیل اینکه پشتوانه بخش خصوصی را دارد، جزو نشریات معدودی است که با توجه به بحث گرانی کاغذ و چاپ، هر سه ماه یکبار منتشر شده و در کنار فرمت الکترونیک که به صورت PDF روی سایت قرار میگیرد، فرمت چاپی هم دارد و برای تمام دستاندرکاران مرتبط با صنعت طیور پست میشود. این نشریه در حال حاضر به صورت فصلنامه است اما با توجه به روند رو به رشد خود، احتمالا در آینده به صورت ماهانه منتشر خواهد شد.»
وی با اشاره به اینکه مجله تخصصی علوم طیور و بیماریهای پرندگان در دیتابیسهای معتبر مثل EBSCO آمریکا و ICMGE ایندکس شده است، ادامه میدهد: «این نشریه به دلیل کیفیت بالای مقالات، در وزارت علوم رتبه الف علمی پژوهشی دارد که جزو بالاترین رتبههاست. اعضای بورد تخصصی آن از تمام قارههای جهان هستند و این مسائل باعث شده که کیفیت بسیار بالایی داشته باشد. دانشجویان دورههای مختلف برای دفاع از پایاننامه خود، نیاز دارند که مقالات آنها در مجلات معتبر علمی چاپ شود. این مجله در زمینه پولتری ساینس، بحث تغذیه ژنتیک و پرورش طیور و همچنین در زمینه بیماریهای پرندگان زینتی و صنعتی مقالات این دانشجویان را میپذیرد. البته در این زمینه ریجکشن هم داریم و مقالاتی که کیفیت آنها پایین و در سطح بینالمللی نباشد، توسط سردبیر، بورد تخصصی یا داوران بعد از مطالعه، ریجکت میشوند. اما مقالاتی که کیفیت خوبی داشته باشند، معمولا از سوی داوران مورد حمایت و راهنمایی قرار میگیرند و به نویسندگان آنها کمک میشود که اشکالات موجود را رفع کنند. در نهایت اگر مقاله در سطح مناسبی باشد، نهایتا بعد از یک یا دو دوره داوری، پذیرش میشود و مورد تایید وزارت علوم قرار میگیرد و دانشجویان میتوانند از آن استفاده کنند.»
دکتر رزمیار اضافه میکند: «یکی از فعالیتهای جالب نشریه، انجام سخنرانیهای علمی از سوی معتبرترین و شناخته شدهترین افراد در سطح جهان است که به صورت کاملا رایگان انجام میشود. یعنی نه به سخنرانان هزینهای پرداخت میشود و نه هزینهای از مخاطبان اخذ میشود. این سلسله سخنرانیها برای استفاده همکاران و محققان در صنعت طیور با هر دو جنبه کاربردی و علمی و آخرین دستاوردها ادامه خواهد داشت. جدیدترین شماره نشریه نیز مقالات متعدد بسیار خوبی از جمله مقاله پروفسور فریدونی را دارد که در مورد آخرین یافتههای آنفلوانزا است. بنده توصیه میکنم که همه علاقهمندان این مقاله را بخوانند، چون نکات بسیار مهمی در آن بیان شده است.»