کد خبر: ۷۹۸۸۴
تعداد نظرات: ۱۲ نظر

حکیم مهر: «فرزاد علیزاده» کارشناس علوم و مهندسی محیط‌زیست طی یادداشتی در پایگاه خبری حیات نوشت:

مقصر افزایش هاری، شهرداری‌ها و سازمان دامپزشکی هستند

کلاف سردرگم مدیریت حیوانات شهری، سال‌هاست که در کشور ما بین مدیران متولی امر دست‌به‌دست می‌شود. ازآنجائی‌که در این مورد نیز همچون موارد متعدد دیگر تجربیات و دستورالعمل‌های بین‌المللی برای ما اهمیتی نداشته است شهرداری‌های سراسر کشور، مشغول حذف فیزیکی سگ‌ها از محیط‌های شهری و روستائی بوده‌اند و سازمان دامپزشکی نیز که متولی امر کنترل و پیشگیری از هاری از طریق واکسیناسیون گسترده  سگ‌ها بوده است از بدیهی‌ترین وظیفة خود دراین‌خصوص سرباز زده است.

در حال حاضر شهرداری‌های سراسر کشور بر اساس یک ماده ی قانونی مصوب سال ۱۳۳۴ شمسی موظف شده اند حیوانات بلاصاحب را جمع آوری کنند. امری که به حذف فیزیکی سگ‌ها و در نتیجه جایگزینی جمعیت و افزایش گزشها و بیماری‌های مشترک بین انسان و سگ‌ها منجر شده است.

در شهرها شهرداری‌ها و در روستاها دهیاری‌ها، بر اساس دستورالعملی که توسط سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های وزارت کشور تنظیم و ابلاغ شده است موظف به جمع‌آوری و نگهداری سگ‌ها در پناهگاه سگ‌های بلاصاحب هستند روندی پرهزینه و ناکارآمد که فاقد پشتوانة علمی و عملی است.

بر همین اساس شیوه نامه ای در سال ۱۴۰۱ بدون توجه به دستورالعمل‌های به‌روز علمی، جهانی  و نظر کارشناسان و توافقات و تفاهمات  انجام شده در جلسات متعدد کارگروه ملی مدیریت سگ‌های بلاصاحب ، توسط مدیرکل وقت خدمات شهری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های وزارت کشور ، ابلاغ شد  همین دستورالعمل ابلاغی مسبب بروز اتفاقاتی شده است که امروزه شاهدش هستیم، اتفاقاتی نظیر  افزایش هاری و افزایش گزش توسط سگ‌ها.

هرچند طی سال گذشته مدیریت جدید در این سازمان با نظر کارشناسان مربوطه و راهکارهای موفق علمی و بین‌المللی  بالاخره موفق به تهیه دستورالعملی جامع در خصوص مدیریت حیوانات شهری شده است؛ اما سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های وزارت کشور تاکنون بر اساس برخی ملاحظات از ابلاغ آن خودداری کرده است.

اما چرا جمع‌آوری سگ‌ها موجب افزایش گزش و افزایش خشونت در سگ‌ها می‌شود؟

برای مثال شهرداری اهواز مانند بسیاری از شهرهای دیگر هرسال بر تعداد اکیپ‌های زنده‌گیری خود افزود، طی یکی دوساله گذشته نیز بر اساس دستور دادستان‌های بسیاری از شهرها کشتار و حذف فیزیکی سگ‌ها در دستور کار قرار گرفته است؛ این کشتار شامل سگ‌های عقیم شده و پلاک‌گذاری شده نیز شده است. اما چرا جمعیت سگ‌های بلاصاحب کمتر نمی‌شود؟

تجربیات فراوان جهانی  ثابت کرده است در هنگام جمع‌آوری و یا حتی کشتار سگ‌ها با گلوله در خوش‌بینانه‌ترین حالت تنها ۶۰ درصد از جمعیت حذف می‌شوند این سگ‌های  حذف شده سگ‌هایی هستند که به‌اصطلاح دستی‌تر و آرام‌تر بوده و نسبت به انسان‌ها احساس امنیت می‌کنند، ۴۰ درصد باقیمانده که اتفاقاً سگ‌های، جسورتر و پرخاشگر هستند به مناطق غیرقابل‌دسترس فرار می‌کنند و پس از مدتی به منطقه قبلی بازگشته و در مدت کوتاهی زادوولد کرده و جایگزین جمعیت قبلی می‌شوند از سوی دیگر زادوولد سگ‌های صاحب‌دار (گله و نگهبان) که در طبیعت رها شده‌اند نیز به جمعیت فوق افزوده می‌شوند.

بر اساس رفتارشناسی سگ‌های پرسه‌زن، بیشترین  پرخاشگری و دعوای سگ‌ها بر سر قلمرو، جفت‌یابی و منابع غذایی اتفاق می‌افتد در حالی است که می‌توانستیم با عقیم‌سازی، واکسیناسیون و غذارسانی مسئولانه، رفتار و جمعیت سگ‌های پرسه‌زن در یک منطقه را مدیریت و از پرخاشگری آنها جلوگیری کنیم با این روش و تداوم آن، جمعیت سگ‌های پرسه‌زن در عرض ۳ الی ۵ سال کاملاً مدیریت می‌شود و کمتر از ۲ سال تلفات حاصل از هاری و بیماری‌های مشترک به صفر می‌رسد.

نتایج پژوهش‌ها و مستندات علمی  نشان داده است که واکسیناسیون گسترده سگ‌ها (هفتاد درصد تمامی سگ‌ها) به‌صورت مستمر، بهترین راهکار برای کنترل هاری ایجاد شده به‌واسطه سگ‌هاست و دراین‌خصوص حذف سگ‌ها به‌هیچ‌وجه منجر به کاهش هاری نخواهد شد.

به نظر می‌رسد حفاظت از جان انسان‌ها، بهداشت عمومی جامعه، حفاظت از حقوق حیوانات که سازمان‌های تخصصی کشورمان من‌جمله سازمان دامپزشکی و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی متعهد به انجام آنها هستند در پایین‌ترین درجه اهمیت قرار گرفته است و سلیقه ی مدیران متولی امر بر سلامت شهروندان ارجحیت دارد.

در نتیجه این گفته که افزایش گزش‌ها و هاری ارتباط مستقیم با رفتار و عملکرد سازمان دامپزشکی و شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور دارد موضوع عجیبی نیست.

و اگر این امر به‌درستی مدیریت نشود، در آینده‌ای نه‌چندان دور در سایه همین بی‌تدبیری‌ها تعارضات بین جوامع انسانی و سگ‌های بلاصاحب  تبدیل به فاجعه خواهد شد.

 

انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
همکار
|
India
|
۲۲:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۰
0
16
از کرامات شیخ ما این است شیره رو خورد گفت شیرین است استاد محترم در کنترل هاری نقش محیط زیست رو نفرمودید الان دقیقا برنامه محیط زیست برای کنترل هاری چیست؟ ایا اصلا محیط زیست امار دقیقی از وحوش خود که عامل هاری هستند مثل روباه و گرگ و ... دارد؟ چرا سازمان دامپزشکی که هر سال بیش از ۷۰ درصد سگهای صاحبدار را واکسن می زند کوتاهی کرده؟
محمد جواد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۰
1
4
اولا مقصر این جریان ارگان فلان یا بهمان نیست بلکه مدیران و مسئولین بی تفاوت هستن حالا از هر ارگانی که میخواهن باشن
پس ایراد از دیگران ما را تبرئه نمیکند
دوما وقتی یکی از مسئولین با وجود این آلودگی ها تازه گزارش میدهد که از لحاظ بهداشتی در بهترین وضعیت هستیم شما چه توقعی دارید؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۱
0
11
از کرامات ایشان این است که برای شلیک سگ‌های جسورتر فرار می‌کنند اما برای عقیم سازی نه!!!
اونوقت سگهای جسورتر نیازی به زنده گیری ندارند باهوش جان؟
با شلیک باید عقیم شوند؟
شایان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۱
0
8
اینم دیواری کوتاهتر از دامپزشکی پیدا نکرده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۱
0
13
کارشناس جان
میگی با گلوله نمیشه بیش از ۶۰ درصد کشت
اما میگی باید ۷۰ درصد واکسینه و عقیم بشن؟؟؟؟


میگن یکی رفت سم فروشی و گفت سوسک کش شما سوسکها را نمی کشد
سم فروس گفت باید سوسک رو بگیری و شکمش را قلقلک کنی و وقتی خندید ، سم رو بریزی تو دهنش

حالا عزیزم
اون سگی که گلوله بهش نمیرسه و جسور شده ، چطوری واکسن بزنیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۱
عالی بود
مونا
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۵
?????
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۱
0
9
اینگونه اظهار نظر های غیر علمی مایه تاسف است همین وبس.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۲
0
9
دیدید دیگه اسم اون سازمان مسخرشو نمی‌نویسد ؟
کارشناس محیط زیست چه حرفا
تا حالا که فعال محیط زیست بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۲
0
9
یکی نیست بگه تو خودت چیکاره ای؟
تا حالا چه کار مفیدی برای سگ‌ها کردید غیر از حرف....... و اغفال ملت؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۴
0
2
نبود فهم درست از واقعیت اینگونه بیانات را بهمراه دارد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۸
0
1
یه کارشناس آشپزی هم بیارید در مورد تب مالت و کریمه کنگو نظر بده آخه این بنده خدا مگه یه واحد بیماری پاس کرده که انتظار دارید حرف علمی بزنه؟وضعیت محیط زیست کشور رو ببینید و مقایسه کنید ضمنا محض اطلاع این آقای فعال یا کارشناس عرض کنم در کشورهای ریشه کن شده هاری ، یک دلیل اصلی واکسن های خوراکی هاری برای حیوانات وحشی و مدیریت صحیح محیط زیست بوده که این بنده خدا تا حالا نشنیده
نظر شما
ادامه