حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: از نظر رئیس بیمارستان دامپزشکی تهران، در حال حاضر دامپزشکی رو به رشدترین رشته ممکن در ایران است. چون از قضا هیچ دولت یا هیچ سیستم دولتی نخواسته این قسمت از دامپزشکی را ساپورت کند و توسط خود مردم در حال رشد است.
«دکتر پیام محبی» در گفتوگو با حکیم مهر معتقد است که فشارهای مختلف از جانب ارگانهایی مثل شهرداری روی دامپزشکان، رو به رشد بودن این حرفه را میرساند: «یادم هست زمانی آموزشگاههای کنکور در ایران چنین شرایطی را داشتند و همه روی آنها حساس بودند که چه میکنند؟»
حکیم مهر: آقای دکتر، چند روز پیش هشتمین کنگره ملی دامپزشکی حیوانات کوچک برگزار شد. از نظر شما مهمترین مشکل حال حاضر بخش دام کوچک در کشور چیست و بهتر است چنین کنگرههایی به چه مباحثی بپردازند؟
به نظر من ما هر اندازه کنگره برگزار کرده و بتوانیم در استانداردسازی همکاران خود تلاش کنیم، به همان اندازه در ارتقای صنف خود کوشیدهایم. کنگره ملی دامپزشکی حیوانات کوچک یکی از پر رشدترین کنگرههای تاریخ دامپزشکی ایران است که اولین نوبت آن در سال ۸۱ برگزار شد. در سال ۸۳ بنده دبیر اجرایی دومین کنگره بودم و الان که به جمعیت حاضر در کنگره نگاه میکنم، واقعا لذت میبرم از اینکه تا این اندازه رو به رشد است. به نظر من در حال حاضر دامپزشکی رو به رشدترین رشته ممکن در ایران است.
حکیم مهر: چرا؟
چون از قضا هیچ دولت یا هیچ سیستم دولتی نخواسته این قسمت از دامپزشکی را ساپورت کند. اگر این قسمت در حال رشد است، به این دلیل است که مردم آن را ارتقا میدهند و در واقع خود انسانها هستند که باعث شدند این رشته به صورت ارگانیک رشد پیدا کند. از طرفی بنده به حوزه دام بزرگ کاری ندارم که قطعا به این شکل است، اما در زمینه دام کوچک، ما در خاورمیانه از لحاظ دانش و تکنولوژی رتبه اول را داریم. دلیل آن هم این است که علیرغم برخی ایرادها، اما دست ما در حوزه معاینه پر است. نقص کار ما این است که در حال حاضر با سازمانهای جهانی قهر هستیم و با آنها ارتباطی نداریم. به همین دلیل شاید گیر ما این است که تکنولوژیهای جدید این رشته که در جهان هم بسیار رو به رشد است، دیر به ما میرسد. در واقع اصولا تکنولوژی را کمپانیها باید برای ما پرزنت کنند. اما متاسفانه ما خودمان به صورت جسته گریخته و از این طرف و آن طرف جهان، به وسیله اساتید، خود همکاران و کسانی که دستاندرکار هستند، تکهتکه برمیداریم یا اینکه از مشابههای پزشکی آنها استفاده میکنیم.
در نهایت با تمام نقایصی موجود، دامپزشکان دام کوچک در کشور ما گل کاشتهاند. کمااینکه کیفیت صحبتها و ارائهها نسبت به هشت کنگره برگزار شده قبلی، واقعا قابل مقایسه نیست. بنده امیدوارم که این کنگرهها ادامه داشته باشند و یک مقدار مسائل اقتصادی و صنفی هم در آن بیشتر ببینند.
حکیم مهر: چرا علیرغم این توصیف شما از میزان رشد حوزه دام کوچک، کلینیکهای دامپزشکی در حال تعطیلی هستند؟
این که در یک صنف رو به رشد، برخی بیماریهای اقتصادی هم دیده شود، مسئله عجیب و غریبی نیست. به هر حال افراد با بیزینس پلنهای مختلف وارد یک صنف میشوند و ممکن است برنامههای آنها عملی نشود. در همه رشتهها هم همین است. مثلا در صنعت ساختمان ممکن است برخی سازهها شرایط رو به رشدی را تجربه کنند در حالی که برخی از آنها هیچ خریداری نداشته باشند. بنابراین نمیتوان گفت که تعطیلی یا ورشکستگی چند کلینیک، به معنای وجود مشکل در آن صنف است. اما در مجموع، اگر شما صنفی داشته باشید که شدت رشد آن از لحاظ اقتصادی زیاد باشد، حتما عوارض و مشکلات اقتصادی هم در آن خواهید دید.
حکیم مهر: مسئله این است که فشارهای برخی سازمانها مثل شهرداری و دارایی و... روی کلینیکهای دام کوچک تمامشدنی نیست.
فشارهای مختلف از جانب ارگانهایی مثل شهرداری روی دامپزشکان، رو به رشد بودن این حرفه را میرساند. وقتی ما صنفی هستیم که بولد میشود و به شدت رو به رشد است، دارایی، تامین اجتماعی، شهرداری و... روی آن حساس میشوند. یادم هست زمانی آموزشگاههای کنکور در ایران چنین شرایطی را داشتند و همه روی آنها حساس بودند که چه میکنند؟ در حالی که اگر این صنف رو به رشد است دلیل آن این است که نیاز آن رو به رشد است و نیاز رو به رشد آن هم مربوط به ذات بشر است و کسی نمیتواند از این نیاز جلوگیری کند. کسی نمیتواند بگوید که من میخواهم مردم حیوان خانگی داشته باشند یا نداشته باشند. این مسئلهای است که در ذات بشر در حال رخ دادن است و در کل جهان هم مشابه ایران اتفاق افتاده است. حتی ایالات متحده آمریکا در حال حاضر با کمبود حدود ۱۰ هزار دامپزشک مواجه است، در حالی که آمریکا هیچ وقت دامپزشک فارم کم نداشت و حتی از کل جهان، دامپزشکان فارم خوب هم به آنجا میروند. در کل جهان به این کمبود برخورد کردهایم. ما در ایران تولید دامپزشک زیاد داریم اما از آن طرف زمانی که تولید بالا برود، کیفیت افت میکند اما قدرت انتخاب هم زیاد میشود.
حکیم مهر: پیشبینی شما از ۱۰ سال آینده دام کوچک در ایران چیست؟
خیلی خوب است. حوزه دام کوچک از لحاظ توسعهای رو به رشد است اما در این میان قطعا برخی هم زمین میخورند.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
جناب دکتر عزیز. آیا از وضعیت کلینیک های قطر و امارات مطلع هستید؟
دامپزشکان مورد تایید rcvs و یا فارغ التحصیلان دانشگاههای بریتانیا را در آنجا در حال فعالیت خواهید یافت. در مبحث تکنولوژی هم که دیگر لازم به توضیح نیست و وضعیت اظهر من الشمس است.
این برآورد جناب دکتر گرانقدر، متعلق به چند دهه گذشته است و بگمان و به عقیده من، شوربختانه وضعیت تغییر نموده و برآورد ایشان نیازمند بروز رسانی ست.
با احترام
نیما بهرامی