حکیم مهر: کتاب «تغذیه یوزپلنگ» توسط انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران منتشر شد.
کتاب تخصصی «تغذیه یوزپلنگ» به قلم دکتر «سیده سمانه نقیبی» دامپزشک، متخصص بهداشت مواد غذایی و کارشناس شبکه دامپزشکی شهرستان املش توسط انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران منتشر گردید.
وی در این رابطه اظهار نمود: هدف از تألیف این کتاب، جمعآوری کلیۀ اطلاعات لازم درباره رژیم غذایی یوزپلنگ و ارائه راهکارهایی برای بهبود تغذیه، ارتقای سلامت و افزایش امید به زندگی حیوان در شرایط اسارت بود که امیدوارم در توسعه برنامههای پرورشی یوزپلنگ مفید واقع شود.
بیشک بهمنظور درک بهتر اینکه یوزپلنگ چه نوع طعمهای را ترجیح میدهد؟ و اینکه آیا جیره غذایی دریافتی، به خوبی هضم و جذب میشود؟ اطلاعاتی درباره ساختار آناتومیک و فیزیولوژیک دستگاه گوارش، عملکرد آن و نوع تغذیه حیوان در طبیعت نیز لازم است. لذا این کتاب مشتمل بر 7 فصل و 180 صفحه ترجمه و گردآوری گردید. در این فصول تلاش شد پس از معرفی یوزپلنگ، ابتدا مختصری در مورد استراتژی شکار و انتخاب طعمه در طبیعت بحث شود. سپس بهمنظور درک بهتر تأثیر هر یک از اجزای مواد غذایی بر عملکرد دستگاه گوارش، مشخصات ظاهری و عملکردی دستگاه گوارش و میکروارگانیسمهای آن مورد بحث قرار گیرد.
در ادامه نیازهای تغذیهای یوزپلنگ، راهکارهای کاربردی برای تغذیه توله یوزپلنگها و اختلالات مرتبط با تغذیه حیوان توصیف و ارزیابی شدند. بهمنظور گردآوری این اطلاعات، از کتب و مقالات منتشرشده در سرتاسر دنیا استفاده گردید. دکتر نقیبی افزود: اطلاعات موجود در این کتاب تنها یک نقطه شروع در مسیر ارتقای سطح بهداشت و رفاه یوزپلنگ در مراکز نگهداری است و راهکارهای ارائهشده در این کتاب، « تنها راهکار» اجراشدنی نیست، زیرا تنها بخش کوچکی از روند پرورش حیوانات وحشی متکی به توانایی علمی افراد است و بخش اعظم آن به مهارت پرورشدهنده وابسته است.
کارشناس دامپزشکی در پایان توصیه نمود، با توجه به اینکه یوزپلنگ ایرانی در معرض خطر جدی انقراض قرار دارد، تلاش همه ارگانهای مرتبط برای حفظ و بقای این حیوان ارزشمند ضروری است. البته بر کسی پوشیده نیست که حفظ زیستگاههای این حیوان در طبیعت، در اولویت قرار دارد. بااینحال، مدیریت تغذیه و سلامت حیوانات در شرایط اسارت بر عهده دامپزشکان است. بنابراین، تحقق این تکالیف نیازمند تعامل و گسترش ارتباط بین سازمان دامپزشکی و حفاظت محیطزیست است.
بیشک، این کتاب کم و کاستیهای فراوانی دارد، بنابراین، خواهشمند است نظرات ارزشمند اصلاحی خود را جهت تکمیل این کتاب با ایمیل naghibisam@gmail.com بهاشتراک بگذارید
علاقمندان جهت تهیه کتاب میتوانند به پایگاه اینترنتی 16book.ir مراجعه و یا با شماره تلفن 66973423- 66954368- 021 (انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران) تماس حاصل نمایند.