حکیم مهر: نخبگان ایرانی موفق به ساخت دستگاه لقاح مصنوعی شدهاند که با پوشش نانویی دارای خاصیت آبگریزی و آنتی باکتریال شده و مانع انتقال بیماریهای مشترک از دام به انسان و از دام به دام میشود.
به گزارش حکیم مهر به نقل از فارس، لقاح مصنوعی تنها یک روش جدید برای ایجاد لقاح در حیوان ماده نیست و درواقع ابزار قدرتمندی است که بیشتر برای بهبود و اصلاح نژاد دام استفاده می شود.در حین لقاح امکان انتقال بیماریهای مشترک از دام به انسان و از دام به دام وجود دارد.
متخصصان ایرانی در یک استارتاپ موفق به ساخت دستگاه لقاح مصنوعی با پوشش نانویی شدهاند که این پوششها با ایجاد خاصیت آبگریزی و آنتی باکتریالی باعث کاهش ریسک انتقال بیماریهای مشترک از دام به انسان و از دام به دام میشود.
این استارتاپ که مستقر در دانشگاه شهید چمران اهواز است، در پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی نانو نیز حضور داشت و یکی از محصولات خود را برای اولین بار عرضه کرده بود.
«سید مرتضی حسینی» فعال فناور این استارتاپ در گفتوگو با خبرنگار فارس گفت: محصول تولیدی ما فیلامنت ABS برای پرینترهای سه بعدی هست که با استفاده از نانوذرات آنتی باکتریال است. این محصول تا قبل از تولید ما یک نمونه خارجی داشته که استحکام خیلی کمی دارد اما ما با استحکام بسیار بالا این محصول را تولید میکنیم.
وی افزود: هر هندسهای چه صنعتی، چه تجهیزات دامپزشکی، پزشکی، دندانپزشکی، حوزه صنایع غذایی و غیره را هر قطعه پلیمری که داشته باشد ما میتونیم با تعداد کم یا زیاد با مهندسی پیچیدهای که دستگاههای رایج صنعتی نمیتوانند تولید کنند، تولید کنیم.
این فعال فناور با ذکر این که دو محصول را با استفاده از این ماده تولید کردیم، عنوان کرد: یکی از محصولها، دستگاه لقاح مصنوعی دام است که با پرینتر سه بعدی تولید شده و آنتی باکتریال و ضد آب است. این دستگاه کار لقاح مصنوعی در دامهای بزرگ را که بسیار پرهزینه و برای دامها نیز پرآسیب است، انجام میدهد. در دامداریهای صنعتی، لقاح با این دستگاه بسیار سریع، ارزان، کم هزینه و امن و سالم امکانپذیر است.
حسینی در ادامه از مزایای این دستگاه به دلیل پوشش نانونی یاد کرد و گفت: افزایش دقت و سرعت در فرایند معاینه دامپزشکی، افزایش نرخ باروری، سرعت عمل در فرایند تلقیح مصنوعی و ضریب ایمنی بالای دستگاه از نظر انتقال بیماریهای مشترک انسان و دام از مهمترین ویژگیهای این محصول است.
به گفته این فعال فناور محصول دیگر این مجموعه از فیلامنت ABS دستگاه مقیدسازی دامهای کوچک برای کلینیکهای دامپزشکی است که با ترکیب استیل ضد زنگ و قطعات پرینت سه بعدی تولید شده است.
وی در توضیح این محصول گفت: دستگاه مقیدسازی دامهای کوچک آنتی باکتریال است و صفر تا صد این محصول را در کشور تولید کردهایم. یعنی از پتروشیمی ایرانی مواد اولیه را دریافت میکنیم و داخل کشور چرخه تولید مواد اولیه صورت میگیرد.
حسینی اظهار کرد: تولید کننده فیلامنت در ایران زیاد است اما در حال حاضر فیلامنت ABS آنتیباکتریال را در جهان فقط ما داریم به صورت آنتی باکتریال تولید میکنیم. تحقیق و توسعه این محصول از سال پیش شروع و بهتازگی تولید شده است و منتظریم تا تأییدیههای مجوز را بگیریم که آن را وارد بازار کنیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: قبل از این نمونه در کشور یک محصول مشابه خارجی وجود داشته که جدای از هزینه بالا، جنس آن PLA بوده و از مواد نیشکری تولید میشود که استحکام بسیار پایینی داشته و قابلیت استفاده صنعتی یا داخل جاهایی که استحکام نیاز است را نداشته است. بهعنوان مثال اگر این محصول داخل خودرو زیر نور آفتاب بماند، تغییر شکل میدهد اما مواد اولیه ما ABS است که محکم و در صنعت شناخته شده است.