کد خبر: ۸۰۸۳۶
تعداد نظرات: ۱۶ نظر
گفت‌وگوی حکیم مهر با «دکتر محمدرحیم حاجی ‌حاجیکلایی» استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز:
وی افزود: متاسفانه در برنامه جدید آموزشی دامپزشکی که تقریبا چند سالی است که اجرا می‌شود، به واحدهای دوره بالینی کمتر بها داده شده است ...

حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: «یکی از چالش‌های اساسی حوزه دام بزرگ در ایران، روند روبه کاهش دامداری‌های کوچک و کم شدن دام‌های روستاییان است.» این را «دکتر محمدرحیم حاجی حاجیکلایی» متخصص بیماری‌های داخلی دام‌های بزرگ و استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران به حکیم مهر می‌گوید و ریشه این معضل را بالا بودن هزینه نگهداری گاو، عدم مقرون به صرفه بودن نگهداری آنها و عدم حمایت دولت از دامداران و روستاییان عنوان می‌کند.

به گفته او ‌سختی کار در حوزه دام‌های بزرگ، آسیب‌های جسمی و زودتر فرسوده شدن دامپزشکان فعال در این حوزه، فاصله بین محل کلینیک و محل دامداری‌ها، هزینه‌ای که بابت رفت و آمد باید پرداخته شود، خطرات ناشی از این رفت و آمد، وقت‌گیر بودن، دریافت حق‌الزحمه نه چندان قابل توجه و... از چالش‌های پیش‌روی دامپزشکان فعال در این حوزه است.

حکیم مهر: آقای دکتر، ورودی چه سالی و کدام دانشگاه هستید؟

بنده ورودی سال ۱۳۶۷ دکتری عمومی دامپزشکی در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران و فارغ‌التحصیل شهریور ۱۳۷۳ هستم. در همان سال نیز در آزمون ورودی دکتری تخصصی رشته بیماری‌های داخلی دام‌های بزرگ پذیرفته شدم.

حکیم مهر:‌ چه شد که رشته دامپزشکی را انتخاب کردید؟

از آنجا که اهل روستا بودم و زندگی ما بر پایه فعالیت‌های کشاورزی می‌گذشت و نگهداری گاو و اسب جزو اجتناب‌ناپذیر زندگی ما بود، لذا قبل از ورود به دانشگاه با حوزه فعالیت دامپزشکان آشنا بودم. در سالی که در کنکور سراسری شرکت کردم، در فرم انتخاب رشته، از نظر تعداد رشته محدودیت وجود داشت، به‌طوری که داوطلبان کنکور مجاز به انتخاب حداکثر ۱۴ رشته بودند. از طرف دیگر برای من شهر یا دانشگاه محل تحصیل خیلی اهمیت داشت؛ به همین خاطر رشته دامپزشکی دانشگاه تهران را انتخاب نمودم. این انتخاب بی‌ارتباط با نوع زندگی در روستا، فعالیت‌های کشاورزی و دامپروری و آشنایی با فعالیت‌های دامپزشکان نبوده است؛ علی‌رغم اینکه امکان قبولی در رشته پزشکی دانشگاه‌های شهرهای دورتر از محل زندگی ما وجود داشت. 

حکیم مهر:‌ بعد از دوره عمومی چه کردید؟

از زمان فارغ‌التحصیلی دوره دکتری عمومی تا شروع دوره تخصصی حدودا پنج ماه فاصله بود که این دوران بیشتر به تلاش برای گرفتن بورس به منظور اخذ مجوز برای ادامه تحصیل دوره تخصصی گذشت.

حکیم مهر:‌ چه شد که در تخصص رشته بیماری‌های داخلی دام‌های بزرگ را انتخاب کردید؟

در دوره دانشجویی دکتری عمومی دامپزشکی بیشتر تلاشم بر فراگیری بیشتر دروس بالینی بود. از تابستان سال چهارم به توصیه پدرم که تاکید بر رفع مشکلات مربوط به بیماری‌های دام‌های روستائیان منطقه سکونت ما، آن‌هم بدون دریافت هزینه داشت، تلاش کردم سهم بسزایی در این‌خصوص داشته باشم که این امر با راهنمایی‌های اساتید و همکاری‌های دامپزشکان شهرمان صورت می‌گرفت و باعث شده بود تا ضمن کمک به رفع مشکلات روستاییان، به تجربه حرفه‌ای خودم اضافه نمایم و به رشته‌های بالینی مربوط به دام‌های بزرگ و طیور علاقه‌مندتر شوم و در این میان رشته بیماری‌های داخلی دام‌های بزرگ را برای ادامه تحصیل انتخاب کردم. 

حکیم مهر:‌ حال و هوای دوره تخصص چطور بود؟

 در نیمسال دوم سال تحصیلی ۷۴-۱۳۷۳ دوره تخصصی را در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران شروع کردم. در آن زمان دانشجویان دوره دکتری تخصصی برای ادامه تحصیل حتما می‌بایست بورس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا یکی از دانشگاههای کشور و سایر موسسات دولتی مانند سازمان دامپزشکی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، انستیتو پاستور و غیره باشند. این موضوع با فراخوان دانشگاه شهید چمران اهواز همزمان بود، لذا درخواست خود را به دانشگاه شهید چمران اهواز اعلام نمودم که مورد موافقت قرار گرفت، به طوری که ابتدا به‌عنوان مربی استخدام و بلافاصله مامور به تحصیل و در آبان ۱۳۷۸ در رشته دکتری تخصصی بیماری‌های داخلی دام‌های بزرگ فارغ‌التحصیل شدم.

حکیم مهر: از نظر شما مهمترین مشکلات و چالش‌های حوزه دام بزرگ چیست؟ چرا تازه فارغ‌التحصیلان بیشتر به سمت فعالیت در حوزه حیوانات کوچک تمایل پیدا کرده‌اند؟

چالش‌های حوزه دام‌های بزرگ می‌تواند متعدد باشد. همکاران فعال در بخش خصوصی بیشتر می‌توانند در این زمینه اظهار نظر نمایند، اما قبل از اینکه به مسائل مربوط به کشورمان بپردازم، لازم می‌دانم خاطره‌ای از شرکت در کنگره جهانی  Buiatrics که در سال ۲۰۰۴ در Quebec City کانادا برگزار شد، بیان کنم. در آن کنگره مرحوم Radostits سخنرانی داشت. لازم به ذکر است ایشان از نویسندگان کتاب دامپزشکی (Veterinary Medicine) و در چاپ دهم این کتاب نویسنده اول بودند. موضوع سخنرانی ایشان راجع به چالش‌های حوزه دام‌های بزرگ با تاکید بر کشور کانادا بود. تا آنجایی که یادم هست، مواردی را به عنوان چالش حوزه دام‌های بزرگ مطرح کردند که باعث شده فارغ‌التحصیلان رشته دامپزشکی کمتر به فعالیت در این حوزه تمایل داشته باشند؛ چالش‌هایی مانند سختی کار در حوزه دام‌های بزرگ، زودتر فرسوده شدن دامپزشکان فعال در این حوزه، مشکلات جسمی که بعد از چند سال کار به آن دچار می‌شوند و...

علاوه بر موارد مطرح شده توسط مرحوم Radostits، یکی از چالش‌های اساسی این حوزه در ایران، روند روبه کاهش دامداری‌های کوچک و کم شدن دام‌های روستاییان است. در همین جا لازم است اشاره کنم که در اواخر دوره دانشجویی دکتری عمومی دامپزشکی و به‌خصوص دوره دکتری تخصصی، اواخر هر هفته که به روستای خودم می‌رفتم، تعداد قابل توجهی دام را ویزیت می‌کردم. حتی ویزیت ۴۰ راس گاو در یک روز را هم به یاد دارم، علی‌رغم اینکه از آن زمان تا کنون چند سال می‌گذرد و بر جمعیت روستا اضافه هم شده است، بعید می‌دانم تعداد گاوهای فعلی موجود در روستای ما به ۴۰ راس برسد! این چیزی جز بالا بودن هزینه نگهداری گاو و عدم مقرون به صرفه بودن آنها و عدم حمایت دولت از این دامداران و روستاییان نیست. ضمن اینکه نسلی که در آن سال‌ها به نگهداری دام اشتغال داشتند، الان هم از نظر جسمی و هم از نظر مالی توانایی انجام این کار را ندارند و جوان‌ها هم رغبت و تمایلی به انجام این کار ندارند. وقتی تعداد دام‌های روستاییان کم شود، تمایل دامپزشکان به این حوزه نیز کمتر خواهد شد. همچنین کافی است به کاهش قابل توجه تعداد گاومیش‌های استان خوزستان نسبت به سال‌های گذشته نگاهی کنیم؛ مثال‌هایی از این دست زیاد هستند.

فاصله بین محل کلینیک و محل دامداری‌ها از نکات قابل توجه دیگر است. علاوه بر هزینه‌ای که بابت رفت و آمد باید پرداخته شود، خطرات ناشی از این رفت و آمد، وقت‌گیر بودن، در بعضی موارد مبلغ نه چندان قابل توجهی که بایت ویزیت دریافت می‌نمایند و سایر موارد از چالش‌های پیش‌روی دامپزشکان فعال در این حوزه است.

آسیب‌های فیزیکی و بهداشتی (ابتلا به بیماری‌های مشترک مانند بروسلوز) از جمله موارد دیگر هستند. همکارانی را داریم که چه بسا آسیب‌های فیزیکی جبران‌ناپذیری به آنها وارد شده یا مبتلا به بیماری‌هایی شدند که هنگام معاینه دام‌ها به آنها انتقال یافته است و بعضا از بیمه قابل توجه و حمایت‌های دولتی برخوردار نبودند.

گرچه دامداری‌های صنعتی افزایش یافته است، اما تعداد دامپزشکان فعال در این حوزه در مقایسه با تعداد فارغ‌التحصیلان بسیار اندک است. همچنین در این میان تمایل به پرورش و نگهداری اسب زیاد شده است. گرچه همکارانی در این حوزه فعال هستند اما قیمت بسیار گران اسب‌ها باعث می‌شود تا ریسک وارد شدن به این حوزه افزوده شود.

حکیم مهر:‌ با این تفاسیر، آینده دامپزشکی دام‌های بزرگ را چطور ارزیابی می‌کنید؟

علی‌رغم همه مسایل مطرح شده فوق، آینده حوزه دام بزرگ امیدوارکننده است و این را می‌توان در نگرش دانشجویان به این حوزه مشاهده نمود، زیرا علاقه‌مندی به این حوزه در دانشجویان و بخصوص دانشجویان دانشگاه شهید چمران قابل توجه است. مواردی همچون حمایت دولت از دامداران کوچک به‌خصوص روستائیان، تسهیلات بانکی به جوانان بخصوص فارغ‌التحصیلان دامپزشکی با بهره‌های کم برای احداث دامداری‌های کوچک، حمایت از دامپزشکان فعال در این حوزه مانند بیمه کردن آنها، تعادل بین قیمت فراورده‌های دامی مانند شیر و غیره با هزینه نگهداری دام‌ها، تسهیل نمودن بیمه دام‌ها و پرداخت به موقع خسارت‌ها، ترغیب بیشتر دانشجویان به ورود به این حوزه و تسهیل گذراندن دوره‌های کارآموزی در کلینیک‌های بخش خصوصی فعال در حوزه دام بزرگ و آشنایی بیشتر با نحوه کار آنها و ایجاد شرایط لازم برای دانشجویان به منظور گذراندن یک دوره حداقل چند روزه در دامداری‌های صنعتی می‌توانند در ایجاد انگیزه بیشتر برای ورود دامپزشکان به فعالیت در حوزه دام‌های بزرگ نقش داشته باشند. برای تحقق موارد فوق سازمان دامپزشکی و سازمان نظام دامپزشکی کشور سهم به‌سزایی می‌توانند داشته باشند.

حکیم مهر:‌ به‌عنوان حرف آخر...

متاسفانه در برنامه جدید آموزشی دامپزشکی که تقریبا چند سالی است که اجرا می‌شود، به واحدهای دوره بالینی کمتر بها داده شده است، به طوری که فقط دو نیمسال از دوازده نیمسال تحصیلی دوره دکتری عمومی دامپزشکی را به دوره بالینی و فعالیت در بیمارستان‌ها اختصاص دادند. در حالی که قبلا ۳ نیمسال تحصیلی بوده است. تغییر برنامه آموزشی و اختصاص نیمسال‌های بیشتر به دوره بالینی می‌تواند در ایجاد انگیزه بیشتر موثر باشد.

حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.

 

انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۶
0
5
چارت و سیلابس درسی که شش هفت سال است در حال اجراست نه تنها جدید نیست بلکه باید منسوخ اعلام شود. باتشکر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۶
0
1
https://hakimemehr.ir/000HC1
این مشکلات چندین سال پیش در همین سایت مطرح شده بود کو گوش شنوا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۷
0
8
چارت جدید از دروس عملی بالینی کم‌کرده و به دروس انگل شناسی اضافه کرده!
مشخصه که تنظیم کنندگان چارت از چه رشته ای بودن!
به بدترین شکل ممکن دروس رو برنامه ریزی کردن
از دروسی مثل پدافند گرفته تا روش های تشخیص بیماریهای انگلی!
دکتر وحید عطارد
|
United States of America
|
۰۴:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۷
0
10
باید بعرض اقای دکتر برسانم که بطور کلی برنامه های دامپزشکی برای دکتر دامپزشک متبحر شدن نیست و صرفا برای گرفتن مدرک است ..
ناشناس
|
Germany
|
۰۵:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۷
0
9
در دکترای عمومی به انگل شناسی بیش از حد لازم پرداخته شده است.در حالیکه این حد از انگل شناسی بیشتر بدرد تخصص می خورد نه عمومی.بجای انگل شناسی چند واحد از حیوانات اصلی حیات وحش ایران بگذارند که اینقدر در این زمینه ، خلا وجود نداشته باشد
بازيار-دامپزشك بوشهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۷
1
6
جناب آقاي دكتر حاجيكلائي از اساتيد كم نظير و بسيار باسواد دام بزرگ ايران هستند.معاينات باليني ايشان بسيار دقيق و تشخيص هاي بسيار صحيح داشتند.تدريس ايشان بسيار علمي و به روز بود.ايشان از افتخارات دامپزشكي كشور هستند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۷
در مجموع تمام اساتید دانشگاه چمران بسیار باسواد و البته سختگیر بودند
ولی احساس میکنم آقای دکتر بسیار جوانتر شدند نسبت به 15 سال پیش ...
چقدر زود زمان میگذره
انگار همین دیروز بود
ماشالا
همکار متخصص داخلی دام بزرگ
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
با درود و احترام به دکتر بازیار عزیز
قدرشناسی شما به عنوان متخصص داخلی دام بزرگ از استاد دوره تخصصی (دستیاری داخلی) جناب آقای دکتر حاجی حاجیکلایی (بزرگمردی از دیار قائم شهر مازندران) و استاد دانشکده دامپزشکی اهواز، ستودنی است.
آرش امیدی
|
Romania
|
۰۸:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۷
1
4
با سلام و احترام، ضمن تشکر از حکیم مهر بابت گزارش فوق، از زحمات استاد فرزانه جناب آقای دکتر حاجی حاجیکلایی تشکر و قدردانی میکنم، بدون شک بخش داخلی دامهای بزرگ دانشگاه شهید چمران اهواز یکی از بخشهایی است که کیس های فراوان دارد و زحمات اساتید این بخش در آموزش دانشجویان کاملا مشخص است، بنده افتخار دانشجویی استاد را در دوره تخصصی داخلی دامهای بزرگ در حدود بیست سال پیش داشته و هنوز هم خود را دانشجوی استاد علم و اخلاق می دانم، لازم است یادی از استاد دکتر نوری و استاد دکتر قدردان مشهدی داشته باشم و خدمت همگی اساتید گرانقدر خدا قوت بگویم، همیشه قدردان لطف و محبت ایشان هست، با احترام، آرش امیدی، استاد پایه 25 دانشگاه شیراز.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۳
آرش جان الان فرمایشاتتون چه ربطی به فرمایشات دکتر داشت؟ میفرمودید موافقید مخالفید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۷
1
3
به به دکتر حاجیکلایی عزیز
این فرهیختگان سرمایه های مملکتند. روی گشانده، مهربان اخلاق مدار و مسئول
خداوند حافظ شما باشد
دامپزشک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۷
2
1
ای کاش با دکترمهدی فریداستادجراحی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزادهم مصاحبه ای میشد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۷
0
0
حذف دروس عملیات درمانگاهی بزرگترین و کاستن دروس درمانگاهی و بیمارستانی بزرگترین ضربه را به آموزش وارد کرده است،
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
0
3
با توجه به بیان خاطرات درمان دام های بزرگ توسط آقای دکتر حاجی حاجیکلایی از روستای زادگاهشان، توضیح اینکه ایشان اصالتاً اهل روستای حاجی کلای شهرستان قائم شهر استان مازندران می باشند و یاد و خاطره نیک ایشان، در روستای زادگاهشان و نیز روستاهای مجاور بویژه روستاهای بخش بابلکنار، همواره پابرجاست.
;کیماسی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
0
5
درد است که ادمی را راهبر است(مولانا)
بله تا احساس درد نشود بیدار نمی شویم و حرکت نمیکنیم البته که نباید کارد به استخوان برسد تا بیدار شویم .
خدمت استاد فرزانه جناب دکتر حاجیکلایی عرض سلام و خدا قوت دارم انشالله که پایدار و موفق باشند
دکتر کیماسی 78 چمران اهواز
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۹
1
2
در مملکتی که ادم ها به صورت نیروهای خدماتی با دیپلم وارد سازمان های تخصصی می شوند و بعد از طریق پرداخت پول و بصورت محازی مدارک علوم انسانی می خرند و بعنوان نیروهای ستادی در اداری و مالی و پشتیبانی ،شیک و تر و تمیز و بی استرس و دانش لازم بر امورات متخصصین مسلط می شوند و سیستم های اتوماسیون مرکزی که از انها بیشتر موثر مفید است را با ........ها و کارشکنی شون مختل می کنند و کارمند آزاری می کنند و در عین حال حداکثر دریافتی های مالی و ارتقاء و پاداش را می گیرند و استرس و ریسک و سختی کار متخصصین را به سخره می گیرند! این وضعیت اصلا عجیب و غریب نیست ! ..‌ دوره دوره ........پروری و علم ستیزی است.
نظر شما
ادامه