حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: چند روز پیش مطلبی تحت عنوان انتقاد یکی از دانشجویان دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه از وضعیت نابسامان این دانشکده در پایگاه خبری حکیم مهر منتشر شد که واکنشهای زیادی را به همراه داشت (اینجا). بنا به رسالت خبری و رعایت اصل عدالت در انتشار، به سراغ «دکتر مسعود مهام» استاد بیماریهای داخلی دامهای بزرگ و رئیس دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه رفتیم تا توضیحات ایشان نسبت به انتقادات مطرح شده را بشنویم که در ادامه میخوانید:
حکیم مهر: آقای دکتر، ارزیابی شما از انتقاد منتشر شده درخصوص وضعیت دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه چیست؟
واقعیت این است که بنده بابت انتشار این مطلب در پایگاه خبری حکیم مهر گلهمند هستم، چون در مورد چهره یک دانشکده با بیش از 50 نفر هیات علمی، استاد، دانشیار و... که برای تربیت دانشجویان زحمات زیادی میکشند، صرفا سیاهنمایی میشود و آبروی دانشکده از بین میرود. لذا ایکاش دقت بیشتری در انتشار این مطلب صورت میگرفت، اینکه دانشکدههای مختلف نقاط ضعفی داشته باشند، یک مسئله طبیعی است و هیچ دانشکدهای در هیچ جای کشور کاملا ایدهآل نیست، لذا مطالب ارائه شده بسیار مغرضانه است.
ما در دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه اساتید برجستهای مانند آقای پروفسور دلیر نقده و پروفسور مرادی و... را داریم که در سطح کشور و حتی دنیا کمنظیر هستند. چنین انسانهایی سالها است که با عشق و علاقه سختترین کارها را در بیمارستان و آزمایشگاه انجام میدهند و چنین مورد بیمهری قرار میگیرند. تاکنون بسیاری از اساتید ما مبتلا به بیماریهای مشترک شده اند و هر روزه در معرض صدمات از طرف دامها هستند. اینچنین ضایع کردن خدمات مجموعه، خیلی غیراخلاقی است.
حکیم مهر: یکی از انتقادات این دانشجو این بود که تعداد بسیار زیادی از استادان نامدار این دانشکده در سالهای اخیر از دانشگاه رفته و اغلب به کشورهای دیگر مهاجرت کردهاند و اعضای هیات علمی دانشکده روزبهروز در حال کاهش است.
در طی چهار سال اخیر فقط یک نفر استادیار فارماکولوژی دانشکده دامپزشکی ارومیه (که ایشان هم پیمانی بودهاند) به خارج از کشور رفتهاند، لذا اینکه اعضای هیات علمی نامدار اینجا به خارج از کشور میروند، صحیح نیست.
حکیم مهر: انتقاد دیگر این بود که دروس اختیاری اجباری هستند، تعداد زیادی از واحدهای اختیاری ارائه نمیشود و دانشجو مجبور به اخذ واحدهای اختیاری است که دانشکده صلاح میداند.
ما بیش از ۲۲۰ واحد درسی در مقطع دکترای عمومی ارائه میدهیم و در این میان نمیتوان تمام دروس اختیاری را ارائه کرد، چرا که در چنین وضعیتی هر دو نفر دانشجو، باید یک درس اختیاری انتخاب نمایند. ما در دانشکده درسی را که مورد نیاز جامعه است و مشتری بیشتری دارد ارزیابی کرده و آن درس را ارائه میدهیم. اما اینکه بخواهیم تمام 6۰ درس اختیاری را ارائه دهیم، چطور کلاسهای دو نفره تشکیل دهیم؟ همه این موارد زیر نظر شورای آموزشی دانشکده است و یک نفر تصمیم نمیگیرد که چه درسی را ارائه دهد. همه جنبهها بررسی میشود و ثبتنام صورت میگیرد. لذا یک نفر دانشجو نمیتواند نظر دهد که فلان درس به درد نمیخورد. کمااینکه در جامعه، ماهیان زینتی نیز درگیر بیماریهای مختلفی میشوند که غیر از دامپزشک کسی نمیتواند علت آن را تشخیص دهد.
حکیم مهر: انتقاد دیگر این بود که برخی از تخصصها از جمله طیور، خیلی سال است که ورودی نداشته و تنها چند اتاق خالی در کلینیک و یک عنوان روی کاغذ هستند.
به این دلیل است که یکی از اساتید این بخش بازنشسته شده است. ما ۱۳ تخصص داریم که در میان آنها یک تخصص دچار این وضعیت شده است. این دانشجو باید این را هم میگفت که ۱۲ تخصص ما هر سال تعداد قابل توجهی رزیدنت میگیرند و در این میان یک رشته هم چند سال است که تخصص نگرفته است. ما چه کنیم وقتی یک نفر از میان اعضای هیات علمی بازنشسته میشود؟ به هر حال حق اوست که درخواست کند و بازنشسته شود.
حکیم مهر: انتقاد دیگر دانشجو این بود که قبلاً برای کلاسهای عملی درس جراحی دامهای بزرگ، چند رأس گاو و الاغ تهیه میشد که بعداً به یک عدد گاو کاهش پیدا کرد و هر ترم اندازه آن گاو کوچکتر میشود.
این مسئله به وضعیت بودجه برمیگردد. زمانی ما گاو را به قیمت هشت میلیون تومان خریداری میکردیم اما الان همان گاو 8۰ میلیون تومان قیمت دارد. در حالی که بودجه دانشگاهها به تناسب تورم افزایش پیدا نکرده است. بودجه دانشکده هر سال ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش پیدا میکند، در صورتی که وسایل ۵۰ درصد گران میشود. دانشکده در حد توان خود خرید میکند. البته الان هم در حد امکان تمام حیوانات را میخریم. مثلا برای درس جراحی یک ورودی، یک راس گاو، دو راس الاغ و چند قلاده سگ میخریم. وضعیت ایدهآل نیست اما سیاهنمایی هم درست نیست.
حکیم مهر: انتقاد دیگر این بود که کمدهای کارورزان اغلب خراب و بیکیفیت هستند و همانها هم در اختیار دانشجویان قرار نمیگیرد.
ما به تازگی تعداد زیادی کمد خوب و مناسب خریداری کردیم اما این دانشجو از کمدهایی که در گوشه و کنار انبار پیدا کرده، عکسبرداری کرده است، در حالی که بهتر بود از همه کمدها تصویربرداری میکرد.
حکیم مهر: انتقاد دیگر این بود که به تعداد زیادی از دانشجویان، خوابگاه داخل دانشگاه تعلق نگرفته است.
مسئله این است که خوابگاه اصلا تحت اختیار دانشکده نیست و زیر نظر معاونت دانشجویی قرار دارد و به شکل متمرکز عمل میشود. دانشکده که خوابگاه ندارد و لذا این انتقاد هم بیجا بود.
حکیم مهر: انتقاد دیگر این بود که بودجه استادان برای پایاننامهها بسیار کم و حدود هفت میلیون تومان است.
بودجه پایان نامه مصوب و در دانشگاه است. در حال حاضر برای پایاننامه دکترای تخصصی ۱۶ میلیون تومان بودجه میدهند که این مبلغ خیلی بیشتر از آن چیزی است که عنوان شده، اما باز هم در اختیار دانشکده نیست. بودجه پژوهش و پایاننامهها را دانشگاه تصویب میکند و به صورت یکسان به همه دانشکدهها میدهد.
حکیم مهر: انتقاد دیگر این بود که در بیمارستان بخش پذیرش وجود ندارد و هزینهها باید در داروخانه پرداخت شود.
از آنجا که پذیرش یک مسئله تخصصی است، در بخشهای مختلف انجام میشود. ما در هر بخش فرم پذیرش داریم و اینترنها پذیرش را انجام میدهند. معمولا یک کارمند هم داریم که در پذیرش دام همکاری میکند. در داروخانه پذیرش انجام نمیگیرد اما چون مسائل مالی دارد، مسائل مالی را نمیتوان در قسمتهای مختلف انجام داد. ما این مسئله را در داروخانه متمرکز کردیم و در آنجا تسویه حساب صورت میگیرد.
حکیم مهر: انتقاد دیگر این بود که کلینیک در برخی موارد برای تهیه سادهترین امکانات دچار مشکل است و دانشجویان با هزینه شخصی برای حضور در اتاق عمل ماسک یکبار مصرف تهیه میکنند.
دانشکده تمام وسایل جراحی را تهیه میکند اما ماسک یک وسیله شخصی است و ما نمیتوانیم ماسک بخریم و در آنجا قرار دهیم. مگر قیمت ماسک چقدر است که دانشجو انتظار داشته باشد آن را هم دانشکده تهیه کند و در اختیار دانشجو قرار دهد؟ هر کس باید خودش ماسک تهیه و اصولا نگهداری و توزیع متمرکز ماسک مشکلات بهداشتی دارد.
حکیم مهر: در مورد اینکه آزمایشگاه تشخیصی بیمارستان مملو از دستگاههای رنگارنگ اما خراب است که روی آنان را با نایلون پوشاندهاند، چه پاسخی دارید؟
خیر، به این شکل نیست. ما سال گذشته ۵۰۰ میلیون تومان فقط برای نگهداری و تعمیر دستگاهها هزینه کردیم. مثلا دستگاه رادیولوژی نیاز به تعمیر داشت و در عرض چند ماه ۲۷۰ میلیون تومان فقط برای تعمیر این دستگاه در نظر گرفتیم و آن را به تهران فرستادیم و تعمیر شد. این دستگاه پیشرفتهترین دستگاه رادیولوژی دامپزشکی در شمال غرب کشور است و هیچ مرکز آموزشی دیگری نظیر آن را ندارد. دانشکده خدمات تخصصی در استان ارائه میکند و همه دستگاهها روی سرویس است. در این میان ممکن است که گاهی یک دستگاه خراب شود و نیاز به حذف داشته باشد اما به طور کلی ما در این زمینه مشکلی نداریم. همچنین پیشرفتهترین دستگاههای سونوگرافی و ویدئوآندوسکوپ شمال غرب کشور را داریم. لذا دستگاههای باارزش و گرانقیمتی داریم که همه آنها مورد استفاده قرار میگیرد.
دانشجویی که میگوید تا به حال سونوگرافی ندیده است، ما درس کلاسیک و کارورزی رادیولوژی و سونوگرافی داریم. مگر ممکن است دانشجو درسی را پاس کند و دستگاه را ندیده باشد؟ در سال گذشته خارج از بودجه جاری و مصوب دانشکده، مبلغ دو میلیارد و هشتصد میلیون تومان (یک و نیم میلیارد اهدایی ریاست محترم دانشگاه و یک میلیارد و سیصد میلیون از محل درآمدهای دانشکده) جهت تجهیز آزمایشگاهها و بیمارستان دانشکده هزینه کردهایم.
حکیم مهر: چرا بیمارستان دانشکده در ساعت ۱۴ تعطیل میشود؟
فعالیت بیمارستان در ساعات اداری است. زمانی که ساعت اداری کارمند تمام میشود، کلینیک هم تعطیل میشود و این کاملا طبیعی است. ما قادر نیستیم خارج از ساعت اداری سرویس دهیم، مضافا اینکه خارج از ساعت اداری مشتری هم نیست. ما چند بار تلاش کردیم که حتی روزهای تعطیل کلینیک را باز نگه داریم اما مشتری کم بوده است. زمانی هم که مشتری کم میشود، حقالزحمهای که به افراد پرداخت میکنیم، کفایت نمیکند.
نکته مهمتر از هزینه این است که بتوانیم خدمت خوب ارائه دهیم. مجموعه ما یک کلینیک نیست، بلکه یک بیمارستان کامل است. مثلا وقتی یک کیس مراجعه میکند، نحوه درمان آن با بیرون که یک نفر با گوشی معاینه انجام دهد و تصمیم بگیرد، متفاوت است. بیمارستان دانشکده بخش رادیولوژی، سونوگرافی و آزمایشگاه پیشرفته کلینیکال پاتولوژی دارد و اندازهگیریهای مختلف انجام میدهد. همه اینها باید دایر باشد تا ما بتوانیم خدمات ایدهآل به دامدار بدهیم، لذا واقعا نمیتوانیم بیمارستان را به شکل شبانهروزی اداره کنیم. ساعت اداری از حدود ۸ صبح تا ۳ و نیم بعداز ظهر است. اما به علت زمان لازم برای ارایه خدمات بیمارستانی امکان پذیرش بعد از ساعت ۱۴ وجود ندارد.
حکیم مهر: یکی دیگر از انتقادات این بود که بعضی از اساتید از صاحب دام میخواهند که کیس خود را به مجموعه خصوصی آنها بیاورد تا بهتر مورد درمان قرار گیرد. آیا این مسئله واقعیت دارد؟
من واقعا نمیدانم و این ادعای دانشجویان است. همه اساتید ما با علاقه جراحی میکنند. این ادعا را کسی نمیتواند اثبات یا رد کند. اگر کسی هم گفته من اطلاعی ندارم اما بعید میدانم. در مورد لاشه کالبدگشایی شده هم باید گفت که اینجا بیمارستان دامپزشکی است و هر لحظه ممکن است که حیوانی تلف شود و این اتفاق از قبل خبر نمیکند که ما کار را در سالن کالبدگشایی دانشکده انجام دهیم.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
دستگاه ویدیو لاپاراسکوپی
دستگاه ویدیو لاپاراسکوپی
دستگاه ویدیواندوسکوپی
دستگاه رادیولوژی دیجیتال
سیستم مطالعه تصاویر رادیولوژی دیجیتال
رادیوگرافی از محوطه بطنی گاو
اصطبل نگهداری حیوانات تجربی در بیمارستان دانشکده
دستگاه سونوگرافی پیشرفته
دستگاه سونوگرافی