کد خبر: ۸۰۹۶۴
تعداد نظرات: ۲۰ نظر
نگاه شما:
ساعت حدود یک بعد از ظهر یکی از روزهای تابستان بود. در اداره دامپزشکی در اتاق نشسته بودم و کسی هم مراجعه نمی‌کرد. پنجره اتاق روبروی حیاط اداره بود و درختان حیاط هم به دلیل آفت شاخه‌هایشان شکسته و در حال از بین رفتن بودند ...

یادداشت‌های پراکنده

دکتر وحید عطارد

بشنوید از کلیله و دمنه. نمی‌خواهم بگویم کلیله و دمنه از کجا آمده و چه کسی ترجمه کرده و این موضوعات. تنها می‌خواهم بگویم داستان‌هایش جالب و زیبا هستند و به خواندنشان می‌ارزد و هرچند که کتابی قدیمی است ولی انگار در همین زمان اتفاق می‌افتد، از جمله داستان «بط و باخه» و نتیجه‌گیری نویسنده که «هر که سخن ناصحان نشنود، بدو آن رسد که به باخه رسید» و یا داستان «روباه و شیر» و هزاران داستان آموزنده دیگر در ادبیات ایران و جهان. خواندن این داستان‌ها برای سرگرمی خوب است و من نوشته‌هایم را معمولا با پیش‌درآمدی شروع می‌کنم تا از بار نوشته‌هایم کمی کاسته شود و باعث خنده خوانندگان گردد.

ضمنا قبل از انکه بگویند معلوم نیست چه می‌خواهم بگویم، یادآوری می‌کنم که عنوان آن یادداشت‌های پراکنده است، یعنی ممکن است مطالبی که عنوان می‌شود، ارتباطی با هم نداشته باشند و واقعا پراکنده باشند.

بارها سخن از بیماری‌ها رفته است و کنترل نشدن آنها و در بعضی از آنها هم مثل تب برفکی مقصر بیچاره آن واکسن‌ها و آن‌هم تقسیم‌بندی آنها به واکسن‌های خوب و بد، مثلا واکسن مریال که اکنون به بوهینگر تبدیل شده است واکسن خوب و سایر واکسن‌ها بد تلقی می‌شوند. راستی چرا هرگاه سخن از موضوعی می‌شود، بدون پرداختن به علت‌های واقعی وقوع آن و نگاه علمی سعی می‌کنیم شخصی، کسی و یا وسیله‌ای و یا به هرحال چیزی را پیدا کنیم و مقصر جلوه دهیم؟

نگاهم به سیستم اطلاعات جغرافیایی در این نوشته نیست اما می‌خواهم خیلی کوتاه مطلبی را عنوان کنم شاهدی بر این مدعا باشد و البته بیشتر تمرکزم بر روی تب بیماری تب برفکی است که امیدوارم این‌بار آنان که مطلب را می‌خوانند، قبل از نوشتن کامنت‌های بی‌ربط کمی تفکر کنند و بدانند همیشه آن چیزی که فکر می‌کنند درست نیست و نیازمند تفکر و اندیشه علمی است. مثلا می‌گویند اشتباه تدوین‌کنندگان سیستم اطلاعات جغرافیایی روش انتقال داده‌ها به صورت  فایل‌های FTP بوده است که می‌بایست آنلاین و تحت وب انجام می‌شده و جالب است که هیچ‌کس نمی‌پرسد چرا؟ و در اینجا واجب است بگویم که دست‌اندرکاران ایجاد سیستم همه بر این عقیده بودند اما پس از برگزاری جلسات متعدد گفته شد به دلایل ایمنی جناب آقای وزیر فرموده‌اند تحت وب و آنلاین نباشد که البته سخن پسندیده‌ای بود و هست و اینجانب هم کاملا موافق هستم و بد نیست همکاران عزیز که به عنوان سازمان دفاع غیرعامل وارد مجموعه شدند، چگونگی همکاری‌شان را در سیستم اطلاعات جغرافیایی مرقوم فرمایند. اما کسی نمی‌داند که سیستم قادر به محاسبه  شاخص‌های اپیدمیولوژی وقوع و بروز در زمان‌ها و مکان‌های مختلف (tempo-spatial analysis) و محاسبه risk و به کارگیری لایه‌های رستری و وکتوری و سایر شاخص‌های محیطی (network analysis , density analysis neighborhood analysis , distance analysis ,) و آنالیزهای مرتبط بوده است و از همه مهم‌تر ایجاد سیستم flash board که در صورت گزارش وقوع (digitalized early warning system) همان لحظه مورد را بصورت فلشینگ به مدت 12 ساعت نشان می‌داد و بنابراین از منظر کسی که بیماری را پیگیری می‌کند، حائز اهمیت فراوان بود و در حال به صورت real-time وقوع بیماری عمل می‌کرد و ایجاد محدوده کنترل بیماری (control zone) و بسیار موارد دیگر که در اینجا هیچ دلیلی هم برای توضیح بیشتر نمی‌بینم. بگذریم، از نظر من همان بهتر که ندانند.

اما برگردیم به موضوع تب برفکی و اینکه بالاخره مقصر وقوع بیماری کیست؟ اتفاق افتاد که گذر آزمایش برای تعیین آنتی‌بادی ناشی از تب برفکی به تعدادی از دامداری‌هایی افتاد که از اقبال خوب از واکسن‌های متعددی در دام‌ها استفاده می‌نمودند؛ از واکسن‌های خارجی به قول عده‌ای خوب گرفته تا انواع واکسن‌های بد تولید داخل. در کمال تعجب الگوی تولید آنتی‌بادی در گروه‌های دامی که واکسن‌های متفاوتی استفاده شده بود، کاملا شبیه یکدیگر بود و جالب‌تر آنکه واکسن بسیار خوب خارجی هیچ تفاوت معنی‌داری را با واکسن بد داخلی نداشت. در پی این موضوع مقرر شد که به طور خاص نمونه‌برداری از دام‌هایی با تعیین وضعیت از نظر دریافت واکسن برای اطمینان از نتایج قبل نمونه‌برداری انجام شود که باز هم نتیجه یکسان و همانند قبل بود. غرض از بیان این موضوع آن است که بگویم در مواجهه با وقوع بیماری متعاقب واکسیناسون، قبل از محکوم کردن بدون واسطه دیگران، بررسی‌های لازم باید در زمینه چگونگی وقوع بیماری صورت گیرد. دلایل وقوع عفونت در بیماری‌هایی همانند تب برفکی بسیار متنوعند و قبل از همه اینکه باید دانست و بارها این موضوع را بیان کرده‌ام که واکسن تب برفکی مورد استفاده در دامداری‌ها تنها از وقوع علایم بالینی بیماری جلوگیری می‌کند و می‌تواند به صورت خاموش در دام‌های واکسینه چرخش داشته باشد (یکی از دلایل بقای ویروس) و هیچ‌گونه علایمی از خود بروز ندهد تا زمان مناسب که به طور ناگهانی باز هم به دلایل مختلف خود را نشان دهد. مثلا در دامداری‌های شیری بزرگ‌ترین فشار و استرس در زمان شیردوشی به دام‌ها وارد می‌شود و این خود می‌تواند مسبب وقوع بیماری بالینی منتیجه از یک  عفونت خاموش باشد. که اغلب با پخش ویروس باعث بروز بیماری در دام‌های جوان دیده می‌شود که طبق آزمایشات انجام شده با تقریبا همه واکسنها تیتر آنتی‌بادی ندارند. حکیم مهر از آنجا که مقالات را چاپ نمی‌کند متاسفانه نمی‌توانیم نتایج این مطالعات را در این نشریه منتشر کنیم که قطعا به صورت‌های دیگر منتشر خواهد شد. اما آنچه که بیان گردید، تنها علت وقوع بیماری‌ای مانند تب برفکی نیست و علل متعددی از مدیریت بیماری تا وضعیت دامداری در کشور را شامل می‌گردد.

بیهوده نباید دنبال مقصر بگردیم. ضروری است گروه ویژه تدوین دستورالعمل‌ها، گروه اجرایی دستورالعمل‌ها، گروه حقوقی برای قانونی کردن دستورالعمل‌ها، گروه پیگیری حامل‌های مالی مربوطه، گروه‌های بررسی بیماری و واکسیناسیون و بررسی جزء به جزء موارد وقوع و خلاصه نیازمند اقدامات علمی و اجرایی صحیح می‌باشد. در موضوع مالی نیز اقدامات علمی مالی نیاز است که بتواند همه موارد را پوشش دهد و از همه مهم‌تر وجود افراد دارای صلاحیت در زمینه‌های مختلف و مهم‌تر از این هم تامین مالی کلیه افراد ذی‌مدخل در کنترل و ریشه‌کنی بیماری تا با طیب خاطر به مطالعه و اقدام بپردازند.

بارها در کامنت‌ها دیده‌ام که از بنده انتقاد شده است که بنده در جریان امور نیستم و نوشته‌هایم قدیمی است. جای تعجب دارد. انگار که سال‌هاست که من و امثال من از موضوعات دور هستیم. اولا که مدت زیادی از بازنشستگی اینجانب نمی‌گذرد، ثانیا آنکه هنوز هم در زمینه مطالعه و پیگیری موضوعات فعال هستم و چون از خارج از مجموعه نگاه می‌کنم به مراتب از کسانی که در داخل مجموعه هستند با دید بهتری موضوعات را می‌بینم و ثالثا مگر بیماری‌ها کنترل و ریشه‌کن شده‌اند که بنده در جریانش نبوده‌ام و اگر هم اقدامی برای کنترل و ریشه‌کنی بیماری‌ای صورت گرفته، در زمان ما بوده است و بعد از آن سازمان دامپزشکی به مراتب کارشناسانش را از دست داده و کوچک‌تر شده است. اگر از روی خیرخواهی و علاقه‌مندی به سیستمی که سال‌ها در آن خدمت کرده‌ایم دست به قلم می‌بریم و گاهی مطالبی را عنوان می‌کنیم، صرفاً برای بهبود وضعیت و توجه بیشتر مسئولین به موارد ضروری است و جلوگیری از ادامه روندهای اشتباهی است که قبلا توسط مدیریت‌های مختلف صورت گرفته است. مثلا از جمله کارهایی که توسط ریاست‌های سازمان انجام گرفته، تغییر معاونین سازمان و یا مدیران کل با معاونین و یا مدیران کل قبلی بوده است و یا استفاده از ریاست‌های قبلی سازمان در قالب مشاورین ریاست سازمان است همانند سال‌های قبل. حرف این است که ایشان که خیلی هم محترمند اگر می‌توانستند کاری کنند در زمانی که خودشان مسئول بوده‌اند انجام می‌دادند.

بگذارید خاطره دیگری هم بگویم: ساعت حدود یک بعد از ظهر یکی از روزهای تابستان بود. در اداره دامپزشکی در اتاق نشسته بودم و کسی هم مراجعه نمی‌کرد. پنجره اتاق روبروی حیاط اداره بود و درختان حیاط هم به دلیل آفت شاخه‌هایشان شکسته و در حال از بین رفتن بودند. در آن موقع اداره کشاورزی هم در کنار دامپزشکی واقع بود. ناگهان یکی از دامداران یکی از روستاها که فرد متمول و بانفوذی هم بود، وارد اداره شد و بدون حرف و گفت‌وگویی خواست که فورا خارج شود. من که او را می‌شناختم صدایش زدم و گفتم اگر کاری داری چرا نمی‌گویی؟ و او گفت درختان باغم آفت زده‌اند و در حال از بین رفتن هستند. به اینجا مراجعه کردم سم بگیرم تا آفت‌ها از بین بروند اما به درختان اداره نگاه کردم و پیش خود گفتم اگر اینها می‌توانستند کاری کنند، برای درختان خودشان می‌کردند تا از بین نروند. البته این که چرا این‌گونه هست اظهر و من الشمس است و من نیازی نمی‌بینم که بگویم بهترین روش موفقیت در کشور ما داشتن اعتبار علمی و اجرایی نیست و کافی است سنگی را به سینه بزنید که ازتان می‌خواهند، هر چند موافق نباشید.

در خاتمه باید خاطر نشان کنم که موفقیت منتجه علم و صلاحیت و پیگیری است و همه این عوامل بستگی تام به آرامش روح و روان افراد دارد و آرامش روح و روان، اگر افراد بیمار روانی که معمولا در هر شکل و شمایلی در همه جا یافت می‌شوند و به قول معروف مانند خرچنگ کج کج راه می‌روند کنار بگذاریم، بستگی زیادی به وضعیت اقتصادی افراد دارد و این مهم بایست در درجه اول اهمیت برای هر ریاست و منسبی باشد.

حالا هی می‌نشینیم و می‌گوییم باید این باشد و آن باشد و آخرالامر هم مسئولین کار خودشان را خواهند کرد. برای حسن ختام با شعری از شاعر و ادیب بزرگ ایران حافظ شیراز یادی از او می‌کنیم:

نقدها را بُوَد آیا که عَیاری گیرند؟

تا همه صومعه‌داران پیِ کاری گیرند

مصلحت‌دیدِ من آن است که یاران همه کار

بِگُذارَند و خَمِ طُرِّه یاری گیرند

خوش گرفتند حریفان سرِ زلفِ ساقی

گر فَلَکْشان بِگُذارَد که قراری گیرند

قوَّتِ بازویِ پرهیز به خوبان مفروش

که در این خیل حِصاری به سواری گیرند

یا‌رَب این بَچِّه تُرکان چه دلیرند به خون

که به تیرِ مُژه، هر لحظه شکاری گیرند

رقص بر شعرِ تر و ناله نِی خوش باشد

خاصه رقصی که در آن دستِ نگاری گیرند

حافظ اَبنایِ زمان را غمِ مسکینان نیست

زین میان گر بتوان به که کناری گیرند

 

انتشار یافته: ۲۰
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
1
6
عالی
درست و تمیز مثل همیشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
1
7
دکتر عطارد عزیز
خوشحالم دست به قلم شدی . ب امیدنوشته های بیشتر از شما که به نظرم سندی است ماندگار
باران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
1
7
بسیار عالی. لذت بردم.زنده باشید دکتر عطارد عزیز
منصوره جابری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
2
7
مطلب بسیار آموزنده ای بود. بنده صحت موارد ذکر شده در مورد تب برفکی را در فارم تجربه کرده ام.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
میشه بفرمایید دقیقا کجای مطالب رو تجربه کرده آید تا ما هم به همانها در فارم دقت کنیم و تجربه کنیم
منصوره جابری
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
اینکه خیلی همکاران وقتی وارد فارم درگیر تب برفکی می شوند اول می پرسند چه واکسنی زدی و فقط کافیه اسم هر واکسنی رو بشنون بجز مریال...
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
میشه مستندات و آزمایشات خودتون در مورد واکسن داخلی در مقایسه با واکسن بوهینگر رو اینجا منتشر کنید چون برای من به شخصه خیلی مهمه این موضوع ، لطفاً فقط اظهارات نباشه مستندات باشه
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۱۰:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
در خصوص ارایه مستندات در حکیم مهر ، این‌ نشریه بدلیل خبری بودن ماهیتش از نشر مقالات اینچنینی خودداری می کند .. نتایج بصورت مقاله در نشریات دیگر منتشر می گردد …
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
لینکش رو اینجا بگذارید میریم اونجا میخونیم
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
2
4
شما و دوستان شما باید علم رو وارد صنعت میکرد بجای نظاره مناظر و لذت از اوقات فراغت همیشگی اداره ما بقیه ها رو که راه ندادن خدمتی کنیم بعد از بیست و پنج سال خدمت در بخش خصوصی هنوز وقتی تو اداره میرم بخدا شک میکنم منم دامپزشکم با اون طرز برخورد عاقل اندر سفیه ..... در هر حالی که برای دامداری که دامپزشکی و دامپزشک رو بمسخره میگیره طوری بلند میشه که گاها فکر میکنم برادر مفقود اثرش رو پیدا کرده... ...............
ناشناس
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۰۹:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
1
6
سلام جناب دکتر، به نظر با هماهنگی حکیم مهر یک کلاس مدون با حوصله و مدت دار آموزشی علمی و کاربردی درخصوص تب برفکی از طریق همین سایت پایگاه خبری برگزار کنید که زحمات نگارش شما قابل جمع بندی و بهره برداری کافی باشد. در میان درس بیان خاطرات و تجربیات عملی شما می‌تونه اثر بخش تر باشد. برای استفاده مدیران هم عالی میشه.
تو نیکی می کن و در دجله انداز که ایزد در بیابانت دهد باز
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
1
2
چرا مقصر پیدا میکنیم ( مثلا واکسن )؟
به نظر میرسد دلیل آن عدم آموزش جامع دامپزشکان مرتبط دولتی و خصوصی در سطح اپتیمم اطلاعات بین المللی راجع به وقوع بیماری است ( ارتباط قطع است ). و دیگری نیز عدم جمعبندی تجربیات علمی و عملی داخلی است که به سمع ذینفعان نمیرسد . لذا این سبب میشد فارم ها آتش بگیرند .
دکتر وحید عطارد
|
United States of America
|
۱۱:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
0
1
موضوع مقایسه واکسن‌مریال با واکسن داخلی موسسه رازی نیز قبلا در قرنطینه کمال اباد با ۵۶ راس گوساله در زمانی که با تب برفکی اتحادیه اروپا همکاری میشد انجام گردیده است و انزمان هم تفاوت معنی داری بین دو‌واکسن مشاهده نشد و با آنکه گزارشات رسما اعلام گردید اما نتایج توسط eufmd منتشر نگردید .. هزینه ازمایش توسط تب برفکی اتحادیه اروپا پرداخت میشد .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
لطفاً مستندات این مطالعه رو منتشر کنید
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۱۸:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
مستندات این مطالعه در دفتر بررسی ، و مراقبت بیماریهای دامی اگر حفظ شده باشد و در ازمایشگاه مرگز تشخیص که در انجا ازمایشات انجام شده موجود باز هم در صورت حفظ موجود است ..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۱
0
0
آزمایشات را باید نهاد بی طرفی مثل دانشگاه ( به شرط بیطرفی !)یا آزمایشگاههای بین المللی انجام میداد نه سازمان دامپزشکی که هنوز که هنوز است جرات آزمایش کردن واکسن های رازی و حتی وارداتی را ندارد. هر چند این ازمایشات در اینویترو ....
در ضمن با یک بار آزمایش کردن نمی شود مسئله را حل شده دانست .
هر چند همین تنها کاری بوده که بابودجه اتحاده اروپا بوده نه اراده داخلی
پاسخ ها
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۲۲:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۱
با ۵۶ راس گاو نیازی به چند بار ازمایش نیست . این جای خود .. اما بهتر است دقت فرمایید و ببینید چرا eufmd از انتشار نتایج خودداری کرد . قرار نیست در اینجا همه جزییات مطرح شود .، عادت نکنیم کامنت بگذاریم زمانی که اطلاعی از موضوع نداریم .. اگر نیاز به اطلاعات بیشتر دارید جلسه ای برگزار کنید ، هزینه های مربوطه را هم پرداخت کنید ، تا اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار گیرد .البته طی یک جلسه کلاس اموزشی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۲
امروزه روز نتایج مطالعات دقیق و اصولی علمی در معتبرترین نشریات بدون هزینه قابل جستجو و مطالعه است شما از ما می خواهید که بابت مطالعه ای که معلوم نیست چقدر اصولی و علمی باشد و تازه منتشر هم نشده است به شما هزینه بپردازیم !! هیچ کس هم که از هیچ چیز اطلاع ندارد جز حضرتعالی .................
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۳
0
0
یک سوال : چرا سازمان واکسن های داخلی و خارجی و خون دامهای واکسن خورده را برای آزمایش آنتی ژن و آنتی بادی به خارج نمیفرستد . یا در داخل کشور مثل زمانی که عملکرد واکسن طاعون آزمایش میشد ، آزمایش نمیشود و استان ها را گرید بندی نمیکند تا هر استان بداند چه عملکردی دارد ؟
یک بار در کمال آباد آزمایش شده و اجازه نشر نتایج را نداشته است . این معنی دار نیست ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۵
0
0
ادامه کامنت ها با سر تیتر : سوالات بی جواب
با شرکت ، سازمان دامپزشکی ، رازی ، ...
نظر شما
ادامه