حکیم مهر: «دکتر رضا اسدی» مدیر کل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور که وی را «دکتر بهیار» معاونت دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی همراهی می کرد، در سفر یه روز به استان خراسان جنوبی ضمن دیدار و گفتگو با «دکتر محمدعلی بخشی کارشک» مدیر کل دامپزشکی استان پس از جلسه فنی در سالن جلسات که با حضور مدیر کل و معاونت سلامت و رئیس اداره مبارزه با بیماریهای دامی و رؤسای شبکه های دامپزشکی به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد به ارائه توضیحاتی در خصوص تب برفکی و راههای مقابله با آن پرداخت.
به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان خراسان جنوبی، اسدی پس از پایان این جلسه بلافاصله عازم شهرستان فردوس و مجتمع اسلامیه شد .
مدیر کل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور ضمن بازدید از واحدهای گاوداری مجتمع اسلامیه و مصاحبه با خبرنگار شبکه خاوران در دیدار با جمعی از دامداران این مجتمع گفت: این را بدانید که دامپزشکی در کنار شما با افتخار خواهد بود و تلاش شبانه روزی مجموعه دامپزشکی چه در زمان پیشگیری از بیماریها و واکسیناسیون دامها و چه در زمان وقوع بیماری فقط برای آرامش خیال شما میباشد و اینکه کارکنان دامپزشکی را از خود بدانید و قطعا این بیماری نیز دوره آن تمام خواهد شد و امیدوارم همه با هم و در کنار هم کمک کنیم و با رعایت تمامی مسائل بهداشتی این دوره را نیز پشت سر بگذاریم .
اسدی که در جمع دامداران مجتمع اسلامیه سخن می گفت، افزود: صحبت های فنی و کارشناسی را با همکاران خود در ستاد اداره کل قبل از این دیدار داشته ام و با تجربه چنین سال کار میدانی و مشاهده انواع بیماریها و حضور در اکثر نقاط کشور و دامداری های مختلف، این را هزار بار هم می توانم فریاد بزنم که تا زمانی که شرایط اولیه بهداشتی رعایت نشود و هشدارهای دامپزشکی جدی گرفته نشود، بیماری در کمین خواهد بود.
نقد اول: دوگانگی در مسئولیتپذیری
سازمان دامپزشکی در زمانهایی که بیماریهای دامی مانند تب برفکی شیوع پیدا نمیکند، این موفقیت را نتیجه فعالیتهای خود و واکسیناسیون مؤثر توسط پرسنل دامپزشکی میداند. اما زمانی که بیماری شیوع مییابد، انگشت اتهام به سمت دامداران نشانهگیری میشود و عدم رعایت مسائل بهداشتی توسط آنها به عنوان علت اصلی معرفی میگردد. این رویکرد دوگانه، ناعادلانه و غیرمنطقی به نظر میرسد. اگر سیستم دامداری کشور مشکل دارد، این مشکل باید در تمام زمانها خود را نشان دهد، نه فقط در زمان شیوع بیماری. به عبارت دیگر، اگر دامداران واقعاً به اندازهای که ادعا میشود بهداشت را رعایت نمیکنند، باید همیشه شاهد بیماریهای دامی باشیم، نه فقط در دورههای خاص.
نقد دوم: عدم واقعبینی در تحلیل مشکلات
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی با اشاره به تجربه سالها کار میدانی و مشاهده انواع بیماریها، تأکید میکند که تا زمانی که شرایط اولیه بهداشتی رعایت نشود، بیماری در کمین خواهد بود. اما سؤال اینجاست که چرا این شرایط اولیه بهداشتی در طول سالها بهبود نیافته است؟ آیا سازمان دامپزشکی به عنوان نهاد نظارتی و حامی دامداران، برنامهای مشخص و عملیاتی برای ارتقای سطح بهداشت در دامداریها داشته است؟ یا اینکه صرفاً انتظار میرود دامداران به تنهایی و بدون حمایت کافی، تمامی مسائل بهداشتی را رعایت کنند؟
نقد سوم: کمبود حمایت از دامداران
دامداران به عنوان بخشی از زنجیره تأمین مواد غذایی کشور، نیازمند حمایتهای همهجانبه از سوی سازمانهای مرتبط هستند. اگر دامداران در رعایت مسائل بهداشتی کوتاهی میکنند، بخشی از این مشکل ممکن است ناشی از کمبود آموزش، منابع مالی، یا امکانات لازم باشد. سازمان دامپزشکی به جای سرزنش دامداران، باید به دنبال راهحلهای عملی برای بهبود شرایط باشد. ارائه آموزشهای لازم، تأمین امکانات بهداشتی، و تسهیل دسترسی به واکسنها و داروها میتواند گامهای مؤثری در این جهت باشد.
نتیجهگیری
سازمان دامپزشکی باید در تحلیل مشکلات و چالشهای پیشروی صنعت دامداری کشور، واقعبینانهتر عمل کند. اگر سیستم دامداری ما مشکل دارد، این مشکل باید به صورت ریشهای و در تمامی زمانها مورد توجه قرار گیرد، نه فقط در زمان شیوع بیماریها. سرزنش دامداران به عنوان تنها مقصر، نه تنها مشکلی را حل نمیکند، بلکه باعث ایجاد شکاف بین دامداران و سازمانهای نظارتی میشود. همکاری و حمایت همهجانبه از دامداران، تنها راه حل پایدار برای مقابله با بیماریهای دامی و ارتقای سطح بهداشت در این صنعت است.
اگر واقعاً مشکل از دامداران است، چرا در روزهای خوب بیماریها خودشان را نشان نمیدهند؟ آیا بیماریها هم مثل بعضی آدمها فقط در روزهای بد سر و کلهشان پیدا میشود؟ یا شاید بیماریها هم برنامهریزی میکنند و میگویند: "نه بابا، امروز روز خوب دامپزشکی است، بیا فردا شیوع پیدا کنیم!"
آقای دکتر اسدی عزیز، به جای اینکه هزار بار فریاد بزنید "بهداشت را رعایت کنید!"، شاید بهتر باشد یک بار هم فریاد بزنید: "چگونه میتوانیم به دامداران کمک کنیم تا بهداشت را بهتر رعایت کنند؟" دامداران هم مثل بقیه آدمها نیاز به آموزش، حمایت و امکانات دارند.
به جای اینکه دامپزشکی فقط نقش بازرس را بازی کند، چرا نقش مربی را هم بر عهده نگیرد؟ مثلاً میتواند دورههای آموزشی رایگان برای دامداران برگزار کند، امکانات بهداشتی ارزانقیمت در اختیار آنها بگذارد، و حتی یک خط تلفن ویژه برای پاسخ به سؤالات دامداران راهاندازی کند. به این ترتیب، دامداران هم احساس میکنند که بخشی از تیم هستند و نه فقط مقصران اصلی!