دغدغه روزانه وزیر بهداشت
دکتر مرضیه وحید دستجردی
--------------------------
اکنون که در آستانه سومین ماه وزارتم قرار دارم، دغدغه شیوع بیماری آنفلوانزای نوع A ؛در سرزمینم مرا به پیگیری روزانه اقدامات در حوزههای ذیربط وا میدارد و بخشی از وقت من صرف برنامهریزی در جلسات هماهنگی کمیته کشوری آنفلوانزا میشود. به دلیل اهمیت موضوع علاقهمندم درمورد این بیماری با هموطنانم سخن گفته، این دغدغه خود را با آنها در میان بگذارم ...
تا قبل از اینکه بحث وزارت من در دولت دهم مطرح شود، تصور اینکه شیوع یک بیماری چنان ذهنم را مشغول کند که ضرورتاً هر صبح اول وقت اطلاعاتم در مورد آن به روز شود، دور از ذهن به نظر میرسید.
اگر چه بعدها در بحبوحه طرح مباحث مربوط به چالش های حوزه سلامت و برنامهریزی و ارائه راهکار برای حل آنها، برای این بیماری هم در کنار بیماریهای واگیر دیگر، برنامههایی ارائه کردم. اما اکنون که در آستانه سومین ماه وزارتم قرار دارم، دغدغه شیوع این بیماری در سرزمینم مرا به پیگیری روزانه اقدامات در حوزههای ذیربط وا میدارد و بخشی از وقت من صرف برنامهریزی در جلسات هماهنگی کمیته کشوری آنفلوانزا در وزارت بهداشت و همچنین جلسات هماهنگی با مسئولین دستگاههای مختلف ذیربط در ریاست جمهوری میشود.
به دلیل اهمیت موضوع علاقهمندم درمورد این بیماری با هموطنانم سخن گفته این دغدغه خود را با آنها در میان بگذارم .
در مورد بیماری آنفلوانزای نوع A میگویم که امروز همه در موردش میشنویم و کم و بیش میدانیم .
آنفلوانزای نوع A یک بیماری حاد تنفسی است که به شدت واگیردار است. عامل این بیماری یک نوع ویروس است که میتواند به راحتی از فرد بیمار به انسان سالم منتقل شود.
علائم این بیماری مشابه آنفلوانزای فصلی یعنی تب، سرفه، گلودرد، آبریزش بینی، احساس گرفتگی بینی، درد عضلانی و در بعضی موارد اسهال و استفراغ و یا بیماری شدید تنفسی است که درصورت ابتلا فرد به نوع حاد آن و عدم دسترسی به درمان مناسب میتواند ایجاد عوارض کند.
فرد بیمار میتواند از یک روز قبل از بروز علائم تا هفت روز بعد، بیماری را به دیگران انتقال دهد. ویروس عامل بیماری به وسیله ترشحات تنفسی بیماران از طریق سرفه و عطسه در محیط پخش شده و از راههای ذیل به افراد سالم منتقل میشود:
1- استنشاق هوای آلوده به ترشحات تنفسی بیماران
2- دست دادن، در آغوش گرفتن و روبوسی با بیمار
3- تماس با اشیاء آلوده به ترشحات تنفسی بیمار مانند دستمال و سطوح به ویژه سطوح صاف
چگونه در برابر آنفلوانزای نوع A ازخود مراقبت کنیم؟
با توجه به اینکه قدرت همهگیری این بیماری بسیار زیاد است به هموطنان عزیزم توصیه میکنم از تماس نزدیک با افراد بیمار خودداری کنند و حداقل فاصله یکمتری را با مبتلایان رعایت نمایند. همچنین هنگام احوالپرسی از دست دادن، در آغوش گرفتن و روبوسی خودداری کنند.
اگر در خود علائم آنفلوانزا را دیدند در منزل مانده و از حضور در اجتماعات و تماس با دیگران بپرهیزند . هنگام سرفه یا عطسه، بینی و دهان خود را با دستمال پوشانده و دستمال آلوده را بلافاصله به طور مناسب دفع کنند. از مالیدن و تماس دست آلوده با چشمها، بینی و دهان خودداری کنند و مهمتر و راحتترین راه پیشگیری از ابتلاء به آنفلوانزای نوع A ، اینکه دستها را به طور منظم در طی روز با آب و صابون حداقل به مدت 40 ثانیه بشویند.
اگر هر یک از هموطنان به این بیماری مبتلا شدند در منزل استراحت کرده و به مصرف مواد غذایی مناسب و مایعات فراوان، پرداخته و در صورت عدم بهبودی و یا بدتر شدن علایم بیماری، به پزشک یا مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند.
توصیه اکید من به ویژه به مادران این است که از دادن آسپرین به کودکان خودداری کنند.
در پایان امیدوارم هموطنانم با رعایت نکاتی که توسط مراجع ذیصلاح برای پیشگیری و درمان بیماری آنفلوانزای نوع A مطرح میشود،این دوره حساس را پشت سر گذاشته تا در پایان دوره دو ساله همهگیری جهانی این بیماری، شاهد کمترین آسیب به سلامت مردم عزیزمان باشیم.
age salah doonesti bezar ersal she aghaye modire masool.