کد خبر: ۸۲۴۸۸
تعداد نظرات: ۱۵ نظر
توصیه‌های WOAH درباره شایستگی‌های دامپزشکان تازه‌فارغ‌التحصیل:
سؤالاتی بسیار ساده و ابتدایی از یک دامپزشک جوان داوطلب استخدام پرسیده شده بود؛ سؤالاتی که انتظار می‌رفت هر دامپزشک تازه‌فارغ‌التحصیلی پاسخ آن‌ها را بداند، اما آن همکار جوان نتوانسته بود حتی از عهده پاسخ به این پرسش‌های پایه هم برآید ...

توصیه‌های WOAH درباره شایستگی‌های دامپزشکان فارغ‌التحصیل (Day 1 Competencies)

دامپزشک روز اول

دکتر حسن بازیار

رئیس اداره قرنطینه و امنیت زیستی اداره کل دامپزشکی استان بوشهر

چند روز پیش، در گفت‌و گویی  با یکی از همکاران باسابقه‌ مدیریتی در سطح ملی دامپزشکی  کشور، صحبت از استخدام یک دامپزشک جوان در یک شرکت خصوصی به میان آمد. ایشان تعریف می‌کرد که در جریان مصاحبه علمی، سؤالاتی بسیار ساده و ابتدایی از داوطلب پرسیده شده است؛ سؤالاتی که انتظار می‌رفت هر دامپزشک تازه‌فارغ‌التحصیلی پاسخ آن‌ها را بداند. اما به‌گفته ایشان، آن همکار جوان نتوانسته بود حتی از عهده پاسخ به این پرسش‌های پایه هم برآید.

ایشان سندی را از سازمان جهانی بهداشت دام (WOAH) در خصوص شایستگی یک دامپزشک روز اول یادآور شدند؛ سندی که من را به یاد حضور کارشناسان سازمان بهداشت جهانی دام برای ارزیابی و آنالیز خدمات دامپزشکی ایران (PVS) در سال ٩٨ انداخت  تا ساختار، تشکیلات، نیروی انسانی، منابع مالی و فرایندها، دستورالعمل‌ها و استانداردها را مورد ارزیابی قرار دهند. در روزهای اخیر، آن را مطالعه کردم و با هر صفحه‌ای که جلو می‌رفتم، بیشتر به این نتیجه رسیدم که بخشی از مشکلات ساختاری ما در آموزش دامپزشکی، از نداشتن یک معیار روشن و حداقلی برای «شایستگی‌های حرفه‌ای پایه» آغاز می‌شود.

این سند دقیقاً چنین معیارهایی را تحت عنوان «شایستگی‌های روز اول دامپزشک فارغ‌التحصیل» مشخص می‌کند: اینکه یک دامپزشک باید در بدو ورود به حرفه، از چه دانشی برخوردار باشد، چه مهارت‌هایی را کسب کرده باشد، و چه رفتار حرفه‌ای‌ای از او انتظار می‌رود.

آن‌چه در ادامه می‌خوانید، خلاصه‌ای  از این سند مهم است؛ برای همکاران، مدیران، اساتید، دانشجویان و همه کسانی که دغدغه ارتقاء کیفیت حرفه دامپزشکی در کشور را دارند. این توصیه‌ها می‌توانند آغاز یک گفت‌وگوی جدی و ضروری درباره بازنگری در آموزش دامپزشکی و توانمندسازی نسل آینده همکاران ما باشد.

توصیه‌های WOAH درباره شایستگی‌های دامپزشکان روز اول

سازمان جهانی بهداشت دام (WOAH) که پیش‌تر با عنوان OIE شناخته می‌شد، با هدف ارتقاء کیفیت آموزش دامپزشکی در سراسر جهان، مجموعه‌ای از شایستگی‌های ضروری را برای دامپزشکان تازه‌فارغ‌التحصیل یا همان «فارغ‌التحصیلان روز اول» تدوین کرده است.

این شایستگی‌ها، به‌عنوان حداقل توانمندی‌های مورد انتظار از دامپزشکانی که به‌تازگی وارد عرصه حرفه‌ای شده‌اند، طراحی شده‌اند تا بتوانند در خدمت به سلامت حیوانات، بهداشت عمومی و خدمات دامپزشکی ملی نقش‌آفرین باشند.

هدف اصلی این سند چیست؟

ایجاد یک استاندارد جهانی برای اطمینان از اینکه هر دامپزشک تازه‌کار، از همان روز اول فعالیت حرفه‌ای، دارای دانش، مهارت و رفتار حرفه‌ای لازم برای ایفای مسئولیت‌های عمومی و تخصصی در نظام دامپزشکی کشورش باشد.

مهم‌ترین شایستگی‌های مورد انتظار یک دامپزشک «روز اول»:

1. دانش پایه علمی

تسلط بر آناتومی، فیزیولوژی، پاتولوژی، اپیدمیولوژی، بهداشت عمومی، ایمنی زیستی و علوم پایه دامپزشکی.

2. توانایی تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری‌ها

از معاینه بالینی و کار با ابزارهای تشخیصی گرفته تا اجرای برنامه‌های درمان، پیشگیری و کنترل بیماری‌ها.

3. نقش در ایمنی غذا و بهداشت عمومی

توان ارزیابی سلامت محصولات دامی، بازرسی فرآورده‌ها و اجرای برنامه‌های نظارتی در زنجیره غذایی.

4. پایبندی به رفاه حیوانات

شناخت اصول رفاه حیوانات، تشخیص وضعیت‌های غیرانسانی و پیشنهاد راهکارهای اصلاحی.

5. آشنایی با قوانین و اخلاق حرفه‌ای

آگاهی از مقررات ملی و بین‌المللی دامپزشکی، رعایت محرمانگی، مسئولیت‌پذیری و صداقت حرفه‌ای.

6. مهارت ارتباطی و همکاری بین‌رشته‌ای

توان تعامل مؤثر با مالکان، همکاران، نهادها و مشارکت در چارچوب سلامت واحد (One Health).

7. یادگیری مداوم و به‌روز ماندن علمی

انگیزه و توانایی برای یادگیری در طی دوره شغلی، پیگیری آموزش‌های مداوم و استفاده از منابع علمی به‌روز.

اهمیت این شایستگی‌ها برای ایران

در کشور ما نیز، ارتقاء جایگاه دامپزشکی و افزایش کارآمدی نظام خدمات دامپزشکی، نیازمند تربیت دامپزشکانی است که از همان روز نخست، قادر به پاسخگویی به نیازهای بهداشتی، اقتصادی، زیست‌محیطی و اخلاقی جامعه باشند.

استفاده از این چارچوب جهانی در طراحی برنامه‌های درسی دانشکده‌های دامپزشکی کشور، بازنگری ساختارهای نظارتی و اعتباربخشی، و هدایت شغلی فارغ‌التحصیلان، گامی مهم در مسیر تقویت خدمات دامپزشکی ملی خواهد بود.

توصیه به جامعه دامپزشکی کشور:

• اعضای محترم هیات علمی: برنامه‌های درسی را با این شایستگی‌ها تطبیق دهند.

• دانشجویان عزیز: با آگاهی از این انتظارات، خود را برای ورود مؤثر به حرفه آماده کنند.

• نهادهای قانون‌گذار: از این استانداردها در اعتباربخشی علمی و صدور مجوز حرفه‌ای بهره بگیرند.

• دامپزشکان شاغل: این موارد را به‌عنوان معیار خودارزیابی و رشد حرفه‌ای در نظر بگیرند.

 

انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Poland
|
۲۳:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۳۱
1
15
کدومشو در ایران درست تدریس می کنن؟؟؟
اصلا هیات علمیش خودش این صلاحیت هارو داره؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۱
1
3
به دفتر شورای برنامه ریزی تحصیلی وزارت خونه که چارت تدوین میکنن توی تألیف چارت بعدی مشاوره بدین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۱
بابا شما مشکل رو از ریشه ینی مدارس بررسی کن بخدا ، معدل کل نهایی استان ها رو ببین همین که هنوز متقاضی شرکت توی آزمون ها داریم خودش جای شکر و تعجبه کی دیگه درس میخونه یاد باد آن روزگاران یاد باد
تازه توی رشته های دکتری حرفه‌ای سخت گیری که میکنن شده این
چارت هم که همیشه مشکل داره
ناشناس
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۰۱:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۱
1
1
این هفت مورد رو یکی بتونه واقعا درش قوی بشه، تبدیل به یکی از دامپزشکای خیلی خوبِ جامعه میشه.
اگاه از امور
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۱
0
1
مورد 8 که باعث ایجاد انگیزه ورغبت مضاعف تازه فارغ التحصیلان دامپزشکی در مواجهه اولیه در فیلد وبازارکار می گردد بحث درامدی وانتظارات ناشی از ان است که راهبرد ان توسط بخش حاکمیتی تدوین وابلاغ می گردد ومانند سرابی از ابتدای کار گریبانگیر دامپزشکان است وتا اکنون چاره اندیشی نگردیده وباعث بی انگیزگی وعدم ایجاد شوق یادگیری وبه روز نگه داشتن معلومات گردیده است
افراسیاب
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۱
0
5
منم سال ۹۲ رفتم یه شرکت چند ماهی بود فارغ التحصیل شدم، شرکت ها هم همه دارویی بودن، نتونستم به هیچ سوالی جواب بدم، حالا بعد از ابن همه سال، الان که این تیتر رو دیدم یاد خودم افتادم. پرسیده بودن۵ تا آنتی بیوتیک علیه هوازی و بی هوازی ها که فقط روی تنفس اثر بگذاره، ۵ تا که فقط روی تناسلی اثر بگذاره و ۵ تا که فقط گوارش رو درمان کنه .
من یک ترک هستم، اونم تو مرکز کشور برای کار اومده بودم، جوان بودم و زیر ۲۵ سال، محیط اونجا الان همه کشف حجاب کردن و عادی شده اما اون موقع کلا تو شرکت همه راحت بودن، همه چیدمان و دکور وسایل تجهیزات هیجان انگیز بود واسم، استرس گرفتم، اولین مصاحبه شعلی ام بود، فقط آگهی رو دیده بودم و رفتم، میخام بگم ما یادمیگیرم مطالب رو. صدرصد این واحد ها رو گذرونده بودم هر چند چای فارماکولوژی تو دوران دو سال آخر واقعا خالی هست. اما هیچ جای نه به من نه به هیچ کدام از رشته های دیگه ، یاد نمیدن چطور خودمون رو برای ورود به بازار کار آماده و وارد کنیم، چچور از پس مصاحبه شغلی بر بیائیم، ما واد های عمومی عجیبی گذروندیم اما واحد های کاربردی ابدا . ترسی که من داشتم اصلا از تهران اومون رو کامل یادمه، واسم لوکیشن فرستاده بودن اما من سه خیابان اونطرف ترش رو اون موقع واسم گوگل زده بود، اومده بودم بالا شهر تهران، جای که مترو نداشت. قبلش گم شده بودم، میخام بگم که ما برای بالینی دو سال آخر آموزش میبینیم اما در اصل بخاطر عدم کسب امتیاز و داشتن تجهیزات مثلا الان یو پی اس ۱۰ کاوا و باطری هاش حدود ۱۵۰ میلیون قیمتش هست، صدرصد من بعد فارغ‌التحصیل ی اگه الان بود ابدا نمیتونستم هزینه های ورودی به کاری که خودم در بالینی فعالیت کنم رو در بیارم. اصلا توان گرفتن خود پروانه رو هم ندارم اگه الان بود .پس جای واحد های که اشتباه در علوم پایه فقط گذاشته شدن در دو سال آخر قطعا خالیه، جای آموزش ورود به بازار کار خالیه، چون به جرات میگم ۹۵ درصد فارغ‌التحصیل ها دو سال اول رو مسول فنی میشن مگه اینکه پدرشون حمایت مالی کرده‌ باشه. و گرنه کدام تازه فارغ‌التحصیل میتونه پول رهن رو جور کنه، مگه به اونا وام میدند برای شروع به کار، وام های هم که برخی میگرن بعد گرفتن پروانه هست و پروانه هم که بعد رهن و تجهیز محل میدند.
پس بیاید کمی وجدان بومی هم در نظراتتون بزارید، وقتی دانشگاه صرفا مدرسه هست‌. وقتی مسولیتی در قبال کاریابی فارغ‌التحصیل هاش نداره.
من هنوز بعد این همه سال اولین مصاحبه زندگی ام به قلبم فشار میاره.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
دقیقا اموزش دامپزشکی بی در پیکر و سطحیه
همه همینن
فقط ادعا زیاد داریم چون در وزارت علومیم و کسی جلومون نیست که سر در بیاره
به خدا اگر هیات علمی فارماکولوژی دامپزشکی این سوالاتن بدنه حتی !
هاشم خان
|
United States of America
|
۱۳:۵۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۱
1
3
درود
خیلی عالی بود!
سپاس بیکران بابت چاپ این سند با ارزش که توصیه های فوق العاده ای جهت ارتقا دامپزشکان نموده است!
دکتر حسن پور-مازندران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۱
1
2
با درود و عرض ادب و احترام خدمت دوست و همکار گرامی، جناب آقای دکتر بازیار عزیز و سپاس بی کران از دقت نظر جنابعالی در آسیب شناسی چالش های اشتغال " تازه دانش آموختگان".
تقوی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
1
0
با سلام و احترام
طرح چنین مباحثی بسیار ضروری و موردنیاز است. سپاس از دکتر بازیار گرانقدر
ناشناس
|
United States of America
|
۱۰:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
0
2
ایا این شایستگی‌ها در مورد مسولین نظام دامپزشکی‌ و سازمان دامپزشکی هم صدق می کنه؟
ایرج گرامی نیا - دامپزشک -، بوشهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
0
2
با سلام خدمت همکاران ارجمندم
و با سپاس بیکران از دوست و همکار بزرگوار و دانشمندم جناب آقای دکتر بازیار عزیز.
شاید در نگاه اول تسلط بر تمامی این استانداردها ، آن هم برای دامپزشکی در بدو خدمت خواسته ای بسیار گران و دور به نظر آید و برای هر کدام بایستی دوره ای تخصصی را گذراند و ایکاش در سند اجرایی این دستورالعمل ها حد و اندازه و متر و میزان سطح آگاهی و اطلاعات مربوطه را نیز می آورد و به نظر تین حقیر بسیار بهتر، زیباتر و کارا تر می نمود که رسته های مختلف شغلی دامپزشکان را به چند بخش مجزا که که در مواردی هیچگونه ارتباطی هم به یکدیگر ندارند و اصلا نیازی به دانستن اطلاعاتی در رسته و یا رشته دیگری دارد تفکیک می نمود و ذکر می کرد و به مراکز علمی و اموزشکی و دانگشاهی توصیه می نمود که مثلا افزون بر ۱۲ ترم خواند دکترای عمومی ، هر دامپزشک موظف است در یکی از لاینعای دامپزشکی که خود انتخاب می کند ۲ ترم دیگر بخواند و یا اینکه ترمهای ۱۱ و ۱۲ در همین نظام انوزشی کنونی را به طور اختصاصی در ان لاینی که دوست می دارد و می خواهد در اینده در ان کار کند مخصوص به ان رسته بگذراند .؛
فی المثل عنوان می نمود ما در حوزه دامپزشکی ۶ رسته کاری داریم که دامپزشک بدو خدمت باید در هرکدام از آنها می‌خواهد کار کند بایستی در این سطح حداقلی پرفکت باشد
۱- لاین درمانگاهی دام بزرگ و کوچک
۲- لاین نظارت بهداشتی فرآورده های خام دامی
۳- لاین آبزیان
۴- لاین طیور
۵- لاین علوم آزمایشگاهی و دارویی
۶ - لاین قوانین و مقررات داخلی و بین الملی مربوط به دامپزشکی

و در آخر تمام پایان نامه های ارائه شده بایستی در همان رسته و لاین ۲ ترم اخری که دانشجو انتخاب کرده بود نوشته و تحقیق و ارائه گردد.

باز هم از زحمات برادر بزرگوارم جناب آقای دکتر بازیار کمال تشکر را داشته و بهروزی و سربلندی اش را از خدواند منان مسئلت دارم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۳
0
5
آموزش چه در مدارس، چه دانشگاه و چه ضمن خدمت باید کاربردی باشد که نیست. فقط انبوهی از دانش در ذهن افراد تلمبار می شود. بویژه در دانشگاهها باید مهارت اندوزی شود نه دانش اندوزی؛ که نمی شود. خانه را از پای بست درست کنیم.
ناشناس
|
United States of America
|
۲۰:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۳
0
1
مشکل اینه که برخی‌ها که توی بدنه دامپزشکی استان‌ها هستن خودشون به‌عنوان مسئول فنی دامپزشکی ایفای نقش دارن و جا برای فارغ التحصیلان برای کسب تجربه نیست
دکتر انگالی نژاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۴
0
1
درود بر برادر عزیز جناب دکتر بازیار
متاسفانه دانشجوی دامپزشکی تا زمان فارق التحصیلی نمی داند که کدام آموزه های دوره دانشگاه در موفقیت آینده شغلی اش اهمیت بیشتری دارد. گنگ و مبهم میزان زیادی از دروس را پاس می کند در حالی که که ارتباط زیادی بین دانشگاه و بازار کار نیست و بالطبع دامپزشک روز اول یک دامپزشک خیلی خوانده خیلی ندان است
نظر شما
ادامه