حکیم مهر: رئیس اداره عملیات و جستجو و آنسَت سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر از فعالیت ۱۱۰ سگ زندهیاب در کشور خبر داد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، «سیدرضا مومنی» در توضیح بیشتر گفت: بیش از ۱۸ سال است که در جمعیت هلال احمر مشغول کارم و ۵ سال میشود که ریاست اداره مخصوص «سگهای زندهیاب» را بر عهده گرفتهام؛ «آنسَت» مخفف آموزش و نگهداری از سگهای تجسس است که از سال ۸۲ این مرکز در هلال احمر تشکیل شد؛ زیرا در زلزله بم بسیاری از این سگها توانسته بودند مصدومان زیادی را از زیر آوارها پیدا کرده و نجات دهند، به همین دلیل اهمیت وجود این سگها برای مسئولان مشخص شد و این مرکز ابتدا در دو استان و سپس در سراسر کشور ایجاد شد.
وی درباره تعداد مراکز آنست افزود: در حال حاضر ۳۶ مرکز عملیاتی و ۱۱۰ قلاده سگ داریم. متوسط در هر استان ۲ تا ۳ سگ با مربی وجود دارد؛ اما در استان تهران ما ۵ مرکز فعال داریم که ۱۵ سگ در آن مستقر هستند.
رئیس اداره عملیات و جستجو و آنسَت سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر اظهار کرد: مربیهای این سگها، از نجاتگران فعال سازمان امداد و نجات هستند که علاقهمند فعالیت با سگها هستند. این افراد در ابتدا آزمون می دهند و پس از قبولی در این آزمون، حدود ۲ سال آموزش تخصصی فشرده می بینند و بعد از گذراندن این دوره، به آنها سگ تحویل داده می شود و مجددا با سگ ها دوره آموزشی می گذرانند تا آنها را تربیت کنند که این دوره برای هر سگ حدود یک سال و نیم به طول می انجامد و سپس سگ وارد چرخه عملیات میشود.
مومنی گفت: ما در مراکز سگها، حدود ۵ نژاد مختلف از سگها داریم؛ اما اکثرا آنها از نژاد ژرمن شپرد و مالینویز هستند که توانایی انجام عملیاتهای جستجو را دارند.
وی افزود: سگهای ما سگهای زنده یاب هستند که به بوی بدن انسانها حساسند و میتوانند آنها را پیدا کنند، اما با توجه به میزان مفقودی ها در محیط های باز، تصمیم گرفتیم «سگهای ردیاب» را آموزش بدهیم و بخشی از کار خود را به این مسئله اختصاص دهیم تا مفقودی ها را نیز بتوانیم با کمک سگها پیدا کنیم. این طرح به صورت آزمایشی در استان مازندران با سگ های نژاد پوینتر در حال اجراست که موفق بوده است و می خواهیم این پروژه را توسعه دهیم.
سگهای تجسس امداد و نجات چه تواناییهایی دارند؟
رئیس اداره عملیات و جستجو و آنست سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر تأکید کرد: رویکرد اصلی ما زندهیابی مصدومان است؛ اما با توجه به فراوانی عملیاتهای مفقودی، ردیابی نیز برای ما اهمیت دارد. همچنین سگهای ما میتوانند پیکر افراد را نیز پیدا کنند.
نگهداری از هر سگ ۴۰۰ میلیون هزینه دارد
مومنی درباره نگهداری از سگها گفت: ما سگها را وقتی تولههای ۲ تا ۳ ماهه هستند خریداری میکنیم. این سگها تا وقتی که حدودا یک سال و نیم دارند آموزش می بینند تا وارد چرخه عملیات شوند که هر سگ در یک سال حدود ۴۰۰ میلیون هزینه نگهداری دارد و بعد از آن نیز هر سال این مبالغ برای هر سگ متفاوت است.
سگهای تجسس در چه سنی بازنشسته میشوند؟
وی افزود: طول عمر این سگ ها حدود ۱۳ تا ۱۴ سال است؛ اما این سگها چون دائما تحت آموزش و عملیات هستند، زودتر فرسوده میشوند و معمولا تا ۹ سالگی در چرخه عملیات حضور دارند و بعد از آن بازنشسته میشوند.
رئیس اداره عملیات و جستجو و آنست سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با اشاره به اینکه مراکز جستجو در حال توسعه است، یادآور شد: ما در گذشته فقط مسئله آنست را در اداره پیگیری می کردیم؛ اما چون مسئله جستجو نیز به کار ما اضافه شده، دو ابزار دیگر مثل پهپاد و دستگاه های زندهیاب نیز به اداره ما اضافه شده تا بتوانیم مفقودی ها را نیز با این سه ابزار مکمل پیدا کنیم.
مرگ ۲ قلاده سگ در جنگ ۱۲ روزه
مومنی گفت: در بازه ۱۲ روزه جنگ، سگهای ما موفق شدند ۱۸ مصدوم را زنده و ۱۸۸ پیکر شهید را طی ۶۸۱ ساعت عملیات جستجو پیدا کنند. همچنین در این عملیات ها دو قلاده سگ نیز به خاطر فشار عملیاتها کشته شدند.
خب خیلی از دستگاه های اسکن سه بعدی هم میتونن اینکار انجام بدهند حتی خیلی از دستگاه ها هستند که گرمای بدن شخص زنده را تشخیص میدهند و خیلی ارزانتر هم هستند
والا ما که انسانیم و زن و بچه داریم سالانه ۴۰۰ میلیون حقوق نمیگیریم
حالا حساب کن ۱۱۰ تا سگ چقدر هزینه داره
میشود بالای ۴۰ میلیارد سالانه
هلال احمر عجب بودجه ای میگیرد
https://www.dw.com/en/will-robots-replace-dogs-in-earthquake-rescue-operations/a-64647765
با عنوان : "آیا روبوت ها می توانند در عملیات نجات زلزله حانشین سگ ها شوند؟"
One clear advantage of the rescue dogs is that they are not just prototypes but can be used here and now. Rescue dogs are on site searching for survivors under the rubble in Turkey and Syria. Dogs can smell sweat, hormones, blood, excrement or even people's breath. When they have sniffed out someone lying under the rubble, they bark and paw at the spot.
Unlike rescue robots, they need neither electricity nor the internet but only water and food. And the robots are not yet sophisticated enough to beat the nose of a good sniffer dog, says Berns — at this point, the German shepherd is still better. Robots do have some advantages though, he concedes. They can transmit images and can be steered to a precise location.
While working on the ICARUS project, Berns and his team thought about using technology to automate the decision process which buildings to send rescuers to. But specialists with real-life experience soon talked them out of the idea, warning that any such decision was already hard enough for a human expert. "There are people under the rubble who are happy that someone is coming, and the experts know that they can't save them," Berns says.
If the danger of collapse is too big, the rescue team might have to decide to leave trapped people behind so as not to endanger the rescuers' lives. You can't leave that decision to a robot.