کد خبر: ۸۸۸۸

حکیم مهر - مدیر گروه کلینیکال پاتولوژی واحد علوم و تحقیقات تهران دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر ضرورت رعایت جنبه های اخلاقی رفتار با حیوانات به بی فایده بودن بسیاری از آزمایش‌ها بر روی حیوانات اشاره و ابراز عقیده کرد که 92 درصد داروهای آزمایش شده و مؤثر بر روی حیوانات در انسان با شکست مواجه می شود.

 

 (عکس آرشیوی است)

 

دکتر شهاب الدین صافی در دومین نشست تخصصی سالانه «چگونگی رفتار با حیوانات از منظر اخلاق» که در دانشکده تخصصی دامپزشکی این واحد برگزار شد به بررسی خوش رفتاری با حیوانات از دیدگاه علمی و اخلاقی پرداخت و گفت: دامپزشکان باید متولی رعایت حقوق حیوانات باشند و توجه به رعایت این حقوق محور اصلی رشته دامپزشکی قرار گیرد

وی با اظهار امیدواری نسبت به این که واحد علوم و تحقیقات تهران به عنوان مدلی از خوش رفتاری با حیوانات در سطح کشور و جهان معرفی شود، افزود: در آموزه های دینی به خصوص دین مبین اسلام به کرات به موضوع محبت به حیوانات اشاره شده است.

صافی با بی فایده دانستن آزمایشات دارویی بر روی حیوانات و تعمیم آن بر روی انسان اظهار کرد: در یک آزمایش صورت گرفته 12 داروی ضد سرطانی که بر روی انسان مثبت بوده است بر روی موش ها آزمایش شد که در 30 مورد از 48 مورد، آن آزمایش ها بر روی حیوانات با شکست روبرو شده است و بالعکس 11 دارو از 28 داروی جدیدی که آزمایشات آن بر روی موش های صحرایی موفق بوده برای انسان سمی تشخیص داده شد .

به گفته وی در تحقیقات صورت گرفته بر روی بیماری ایدز بیش از 50 واکسن برای پیشگیری و 20 واکسن برای درمان این بیماری بر روی حیوانات مثبت بوده ولی روی انسان با شکست مواجه شده است.

صافی در پاسخ به این سوال که با وجود بی فایده بودن بسیاری از آزمایشات بر روی حیوانات، چگونه است که این آزمایشات ادامه دارد؟ افزود: هزینه بر بودن و خطرات بسیار آزمایش بر روی انسان از مهمترین عوامل ادامه چنین آزمایش‌های است. سالانه ده ها میلیون حیوان در دنیا در رشته های مختلف علوم پزشکی مورد آزمایش قرار می گیرند که با مضراتی چون آموزش تجاوز به حقوق حیوانات و مجاز و قابل قبول القا کردن کشتن و خشونت حیوانات همراه است.

وی ارتباط خشونت آمیز بین دانشجو و حیوان را برای هر دو طرف مخرب دانست و افزود: برای زیبا جلوه دادن خشونت پژوهشگران از اصطلاحاتی چون آسان کشی، قربانی کردن به خاطر علم، بدون روح و حس بودن حیوان و قرار دادن حیوان در رتبه پایین تری نسبت به انسان استفاده می کنند.

وی تصریح کرد: خوشبختانه امروزه روش های جایگزین به علوم پزشکی معرفی شده است به طوری که همان اطلاعات روش اصلی را در اختیار قرار دهد. مانند استفاده از مانکن ها، نرم افزارها، جسد حیواناتی که به صورت طبیعی مرده اند، شبیه سازها و ...

صافی گفت: آزمایش بر روی حیوانات به دو دسته آموزشی و تحقیقاتی تقسیم می شود که بخش تحقیقاتی آن خود به دو دسته آزمایشگری و پژوهشی تقسیم بندی می شود. اگر آزمایش صورت گرفته بر روی حیوان به نفع خود حیوان باشد، پژوهش و اگر به نفع انسان باشد آزمایشگری محسوب می شود.

وی با بیان این مطلب که پژوهش باید به گونه ای باشد که کمترین آزار و آسیب به حیوان برسد ادامه داد: با استفاده از علوم مختلف ژنتیکی رشته ای برای توسعه داروهای مختلف و کاهش عوارض جانبی این داروها به وجود آمده است که آزمایشات آنها بر روی حیوانات صورت می گیرد.

عضو هیات علمی واحد علوم و تحقیقات با اشاره به این مطلب که امروزه حدود 95 درصد دانشکده های آمریکا استفاده از حیوانات را در آزمایشات خود حذف و مابقی استفاده از روش های اصلی را محدودتر کرده اند، گفت: برای تحقیقات روش جایگزین یک سری شبیه ساز وجود دارد که واکنش انسان به دارو را به خوبی نشان می دهد. همچنین روش های الکترونیکی و مدل های رایانه‌یی شبیه سازی شده، آزمایش هایی را که انتظار می رود طی چندماه به جواب برسند در عرض چند دقیقه انجام می دهند.

وی با بیان این مطلب که حیوانات همسایه های ما هستند، نه برده ما، گفت: جنبه ی اخلاقی رفتار با حیوانات از اهمیت بالایی برخوردار است و این حیوانات هر چند از دیدگاه انسان ها کم ارزش تلقی می شوند ولی انسان حق سوء استفاده از آنها را ندارد. این حق اساسی حیوانات است که زندگی کنند و از زندگی خود لذت ببرند.

 

خبر مرتبط :

نظر شما
ادامه