حکیم مهر - گفتگو با دکتر مطلبی رئیس مؤسسه تحقیقات شیلات ایران
رئیس مؤسسه تحقیقات شیلات ایران :
- نگرانی از نظر کشند قرمز نداریم
- الحاق سازمان دامپزشکی به وزارت بهداشت به مصلحت کشور نیست
- دامپزشکی باید در ساختار پشتیبان تولید قرار داشته باشد
- با الحاق سازمان دامپزشکی به وزارت بهداشت هر دو مجموعه ضرر می کنند
- چرا باید همیشه الگویمان FDA آمریکا باشد؟!
- مشکل دامپزشکی کشور با بهم زدن ساختار این سازمان حل نمی شود
دکتر عباسعلی مطلبی رئیس مؤسسه تحقیقات شیلات ایران در حاشیه مراسم سالگرد درگذشت مرحوم پروفسور میرشمسی در گفتگو با حکیم مهر و درباره وضعیت امروز شکوفایی جلبک های مضر (کشند قرمز) و اقدامات صورت گرفته برای مقابله با این پدیده گفت : با مدیریتی که از مهرماه سال گذشته در ارتباط با شکوفایی مضر پلانکتونی با عاملیت Cochlodinium اعمال شد علیرغم آنکه در گستره بسیار وسیع بخصوص در محدوده استان هرمزگان و بوشهر درگیر بودیم پایشهای مستمری انجام و برای بحث پرورش میگو هم مانیتورینگ لازم صورت گرفت و لذا در حال حاضر هیچ تراکمی از این جلبک دیده نشده است.
دکتر مطلبی افزود : الآن تیم های مبارزه فیزیکی سازماندهی شده و در بحث مبارزه بیولوژیک هم اقداماتی صورت گرفته و خوشبختانه جلبکهای رقیب هم در آن مناطق شروع به رشد کردهاند.
رئیس مؤسسه تحقیقات شیلات همچنین اظهار داشت : برنامه ای تحت عنوان (اقدام) تهیه شده بود که در کوتاه مدت اجرا شد و اکنون فاز میان مدت آن با ده پروژه در دست اجرا است و بودجه پانصد میلیون تومانی پژوهشی در این خصوص از سوی دولت تخصیص داده شد و برای هر یک از دو استان جنوبی کشورمان هم بیش از یک میلیارد تومان به مبارزه فیزیکی اختصاص یافته است.
وی افزود : با کره جنوبی، مالزی و ژاپن هم ارتباط خوبی برقرار شده و کار مشترکی نظیر کارگاه عملی و پروژه هایی در دست انجام است و الآن نگرانی در زمینه کشند قرمز نداریم ولی به معنای آن نیست که در آینده هم نگرانی وجود نخواهد داشت و باید مراقب باشیم.
دکتر مطلبی رئیس اسبق سازمان دامپزشکی کشور همچنین درباره طرح الحاق سازمان دامپزشکی به وزارت بهداشت گفت : من با سابقه ای ده ساله در سازمان دامپزشکی کشور و هشت سال مدیرکلی دامپزشکی در استان و الآن هم در این مسئولیت به نوعی با دامپزشکی مرتبط هستم صادقانه میگویم که الحاق سازمان دامپزشکی کشور به وزارت بهداشت را به مصلحت کشور نمی دانم.
رئیس مؤسسه تحقیقات شیلات ایران افزود : سازمان دامپزشکی دو مسئولیت دارد. یکی بحث بهداشت و بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان و مسئولیت مهمتر آن است که اقتصاد و سرمایهگذاری در بخش دام و طیور و آبزیان کشور مرهون تلاشهای سازمان دامپزشکی است.
دکتر مطلبی در ادامه اظهار داشت : در قانون سازمان دامپزشکی کشور تعریف خوبی داریم. تأمین بهداشت و سلامت دام ، طیور و آبزیان و پیشگیری از بیماریهای مربوط و تأمین بهداشت و سلامت محصولات حاصل از آنها.
وی افزود : اگر در کشور صحبت از امنیت غذایی ، اشتغال و تأمین پروتئین حیوانی ضروری سی درصدی جامعه می کنیم نیازمند آن هستیم که در ساختارهای پشتیبان تولید قرار گیریم.
دکتر مطلبی همچنین اظهار داشت : نگاه صرفاً بهداشتی نیست. وزارت بهداشت و درمان جایگاه بسیار استراتژیک و بالایی دارد اما آنچنان گستردگی حوزه عملکردی در دامپزشکی وجود دارد که اگر به وزارت بهداشت ملحق شود قطعاً هر دو مجموعه ضرر می کنند.
رئیس مؤسسه تحقیقات شیلات افزود : باید همانند کشورهای پیشرفته اروپایی و آمریکایی برخی مسئولیت ها را در سازمان دامپزشکی متمرکز کنیم. از جمله این مسئولیت ها مسئله بهداشت مواد غذایی است که امری واضح و شامل غذای خام و غیرخام می گردد و مشخص است که باید مسئولیت کدامیک بر عهده سازمان دامپزشکی باشد.
دکتر مطلبی گفت : فرانسه در اروپا یا کانادا در حوزه آمریکا کشورهایی موفق در این زمینه هستند و یا در کشورهای آسیانه میانه همینطور است.
وی افزود : چرا باید همیشه الگویمان را FDA آمریکا بدانیم در حالی که الگوهای موفق دیگری هم در دنیا وجود دارد.
دکتر مطلبی در پایان اظهار داشت : ما باید به سازمان دامپزشکی اختیار و استقلال بدهیم و از آن حمایت کنیم تا رشد و ترقی را شاهد باشیم و حل مشکل دامپزشکی در گرو بهم زدن ساختار این سازمان نیست. هر چند ساختارهای بهتری را هم می شود از جمله ارتقای این سازمان در حوزه وزارت جهاد کشاورزی و یا در شرایط عمومی کشور تعریف کرد.