حکیم مهر - وزیر بهداشت نسبت به سرد شدن هوا، مشکلات ناشی از حیوان زدگی و حیوانات اهلی رها در مناطق زلزله زده هشدار داد.
دکتر مرضیه وحیددستجردی در حاشیه بازدید از مناطق زلزلهزده آذربایجان شرقی گفت: در زلزله اخیر برخی روستاها و حتی مناطق شهری به صورت صد در صد تخریب شدهاند. برخی خانههای بهداشت و مراکز بهداشتی درمانی روستایی و شهری هم طوری صدمه خوردهاند که قابلیت استفاده ندارند و ممکن است با پس لرزههای بعدی فرو بریزند، اما با این وجود پرسنل مراکز بهداشتی درمانی ارائه خدمت را تعلیق نکردهاند و این خدمات همچنان ارائه میشود.
وی افزود: به عنوان مثال در ورزقان خدمات بهداشتی، درمانی در مرکز آموزشهای فنی حرفهای ارائه میشود حتی در روستاهایی که تخریب 100 درصدی صورت گرفته این خدمات در زیر چادرها به زلزله زدگان ارائه میشود. خانههای بهداشت بیش از 100 روستا در قالب چادر ارائه خدمت میکنند. در مابقی روستاها و مناطق تیمهای سیار پزشکی شامل پزشک، ماما، پرستار و تیمهای بهداشت محیط و مبارزه با بیماریها در قالب دهگردشی با ماشینهای سیار خدمات لازم را ارائه میدهند.
وزیر بهداشت گفت: امیدواریم قولی که داده شده بود که از طریق بنیاد مسکن خانههای بهداشت تخریب شده و نیازمند نوسازی، هرچه سریعتر بازسازی شوند. حدود 115 مرکز بهداشتی درمانی نیز در زلزله اخیر یا تخریب شدهاند یا نیازمند بازسازی هستند که لازم است هرچه سریعتر به بهرهبرداری برسند تا خدمت رسانی از چادر و مراکزی که درمانی نیستند، به خانههای بهداشت و مراکز بهداشتی درمانی بازگردد و به این ترتیب با فراغ بال بیشتری خدمت رسانیهای لازم صورت گیرد.
وی تاکید کرد: از همان روز زلزله خدمت رسانیهای لازم به زلزله زدگان آغاز شد و بهورز و پزشک کافی در زیر چادرها خدمات لازم را به مردم ارائه میدهند.
دستجردی درباره مهمترین مشکلات بهداشتی درمانی زلزله زدگان گفت: در حال حاضر مسائل مختلفی مردم و از جمله ارائه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی را تهدید میکند. امیدواریم همانطور که برای ساخت مسکن و سرپناه مردم کار میشود با همان نسبت و با همان اولویت نیز مراکز بهداشتی درمانی تخریب شده و صدمه دیده ساخته شوند تا بتوانیم خدمات بهتری را ارائه دهیم.
وی افزود: از نظر ارائه خدمات، مشکلات بهداشتی بیشتر مربوط به فضای فیزیکی نامناسب است. این فضاهای چادری علیرغم آنکه سمپاشی میشوند و در جلوگیری از وجود مشکلات عفونت و غیره تلاش میشود، اما فضای مناسبی برای ارائه خدمت نیستند.
وزیر بهداشت به مشکلات بهداشتی مردم نیز اشاره کرد و افزود: هوا رو به سرد شدن پیش میرود، شبها بسیار سرد است، با بارش باران نیز مشکلات بسیاری ایجاد می شود، با سردتر شدن هوا مشکلات بیشتر خواهد شد. چادرها مجتمع و نزدیک به هم هستند و امکان ورود بیماریهای واگیر با وجود تلاش روز افزون پرسنل بهداشتی، وجود دارد.
وی به رصد بهداشت محیط مناطق زلزلهزده از سوی تیمهای بهداشت محیط اشاره کرد و افزود: بهداشت محیط، کلرزنی و میکروب سنجی آب، رفع فاضلاب و تمام مسائل بهداشت محیط به صورت جدی رصد میشود. بیماریها نیز یک به یک مورد بررسی قرار میگیرند، اما سرمای محیط و حتی مشکلات ناشی از حیوان گزیدگی و حیوانات اهلی رها، افراد را تهدید میکند.
وزیر بهداشت افزود: مطلب دیگر مربوط به توالتها و سرویسهای بهداشتی است. باید بر سرویسهای بهداشتی و حمامهای بهداشتی نظارت جدی صورت گیرد. بیشتر شکایت زلزله زدگان از این موارد است. هرچند تیمهای بهداشتی وزارت بهداشت نظارت کرده و گزارش دهی میکنند، اما به نظر می رسد دستگاههایی نظیر دهیاریها، شهرداریها، استانداری و دیگر مراکز مربوطه نیز باید به این اماکن بهداشتی به صورت جدی نظارت داشته و به وظایف خود عمل کنند.
دستجردی افزود: در شهر ورزقان مردم عنوان میکنند که از نظر ساخت و ساز، رسیدگی خوبی به آنها نمیشود در این زمینه یا مردم باید توجیه شوند یا باید دیده شود که آنها چه مشکلاتی دارند و به مشکلات آنها رسیدگی شود. به نظر میرسد مشکل بیشتر مربوط به فضای فیزیکی است.
وی افزود: این فضای فیزیکی غیر از مسکن موقت که همان چادر است باید مشکل مربوط به مسکنهای متوسط مانند کانکسها نیز رفع شود تا مسکن دائمی زلزله زدگان به صورت خانههای مناسب در اختیارشان قرار گیرد.
وزیر بهداشت با اشاره به هزینههایی که تیمهای بهداشتی وزارت بهداشت برای رسیدگی به مسائل بهداشتی - درمانی مناطق زلزلهزده انجام میدهند، افزود: تیمهای بهداشتی ما نیز هزینههای فراوانی میکنند. این هزینههای فراوان؛ چه هزینههای جاری چه هزینههای عمرانی را هیچ ارگانی جبران نمیکند و متاسفانه این هزینهها همچنان بر دوش دانشگاه و در نهایت بر دوش وزارت بهداشت باقی میماند. امیدواریم برای دستگاه بهداشت و درمان نیز اعتبارات لازم برای رسیدگی هرچه بهتر به زلزله زدگان در نظر گرفته شود.