حکیم مهر - دبیر علمی کنگره تغذیه ایران گفت: نیترات و نیتریت سوسیس و کالباس تولید شده در ایران بالا است، این ماده به دلیل ماندگاری سوسیس و کالباس به آن اضافه میشود که سرطانزا است.
مرتضی صفوی اظهار کرد: فردا اصفهان میزیان کنگره تغذیه ایران است که تمام کارشناسان ارشد کل کشور در این کنگره حضور دارند که هر کدام از این کارشناسان ارشد یک استان را مدیریت میکنند.
وی در بیان دستاوردهای کنگره تغذیه ایران در سالهای گذشته گفت: در گذشته کارشناسان تغذیه در کنار مطبهای عمومی فعالیت میکردند، اما خوشبختانه موفق شدهایم برای کارشناسان تغذیه مجوز کار رژیم درمانی از سازمان نظام پزشکی دریافت کنیم به طوری که در حال حاضر آنها به صورت مستقل میتوانند مشاوره داشته باشند و این تنها یکی از دستاوردهای کنگره تغذیه ایران نبوده است.
این متخصص تغذیه افزود: در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دورههای تغذیه کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری برگزار میشود که اساتید این دانشگاه همه در هدایت پایاننامهها فعالیت دارند.
وی ادامه داد: طرحهای بزرگ کشوری که به همت کنگره تغذیه انجام شده زیاد است و از جمله آنها امنیت غذایی جامعه بوده است، امنیت غذایی به معنای دسترسی همه مردم در همه اوقات به غذای سالم برای یک زندگی سالم است و این با ایمنی غذا متفاوت است.
صفوی اضافه کرد: ایمنی غذا یعنی غذا فاقد آلودگی باشد، اما امنیت غذایی یعنی مردم پول کافی برای خرید غذا داشته باشند و دسترسی اقتصادی، توانای فیزیکی و دسترسی فرهنگی از جمله مفاهیمی است که در زیر مجموعه امنیت غذایی قرار گرفته است.
وی گفت: قبل از پیروزی انقلاب کوتاه قدی تغذی های، لاغری و کم وزنی در حد بالا وجود داشت که از 15 سال گذشته تاکنون این مقدار به سطح متوسط و پایین کاهش یافت، اما معضل بدخوری همچنان وجود دارد به نوعی که میتوان گفت ما در گذر تغذی های به سر می بریم.
دبیر علمی کنگره تغذیه ایران تصریح کرد: در حال حاضر ما در گذر تغذیهای به سر میبریم به این معنا است که در یک خانواده هم افراد لاغر و ضعیف و هم افراد چاق و سو تغذیهای وجود دارد و کم خوری، کم وزنی، و پرخوری غذایی از جمله مشکلاتی است که سبب بیماریهایی همچون پرخوریهای عصبی و بیاشتهایی عصبی میشود.
وی گفت: دوسالانه تغذیه دارای 20 امتیاز بازآموزی است که پزشکان با حضور در این کنگره میتواند امتیاز بالایی بگیرند.
صفوی ادامه داد: ما میتوانیم فست فود و سوسیس کالباس سالم داشته باشیم که در حال حاضر از وجود آن بیبهرهایم و البته این در حالی است که متخصصان تغذیه تاکنون تذکرات بسیاری به ویژه به کارگاهها و تولیدکنندگان این فرآوردههای گوشتی دادهاند که برخی از شرکتها تولید خود را در مسیرهای دیگری بردند.
وی اظهار کرد: نیترات و نیتریت سوسیس و کالباس تولید شده در ایران بالا است و این ماده به دلیل اینکه ماندگاری سوسیس و کالباس را بالا برود و رنگ آن را صورتی میکند، اضافه میشود اما زمانی که این دو ماده حرارت داده میشوند، به نیروزامین که مادهای سرطانزا تبدیل میشوند.
دبیر علمی کنگره تغذیه اضافه کرد: تولیدکنندگان سوسیس و کالباس کشور تاکنون نتوانستهاند بر این مشکل فائق شوند اما تاکنون اقدامات زیادی انجام دادهایم و در برخی کارخانهها بالغ بر 20 جلسه توجیهی برگزار کردهایم.
وی ادامه داد: رزماری میتواند جایگزین نیترات و نیتریت سرطانزا در سوسیس و کالباس شود، زیرا زمانی که حرارت میبیند هیچ ماده سرطانزایی تولید نمیکند.