در حالی که این روزها توزیع شیر کم چرب در ظروف پلاستیکی یک لیتری با 1.5 درصد چربی کمیاب شده است شاهد توزیع شیرهای نیم چرب با 2.5 درصد چربی به قیمت 1650 و 1750 تومان در سطح بازار هستیم. این درحالی است که شیر پر چرب در ظروف پلاستیکی 3.2 درصد چربی و با قیمت 1850 تومان توزیع میشوند.
برخی معتقدند این کار به دلیل مقرون به صرفه نبودن فروش شیر کم چرب صورت گرفته زیرا این شیرها توسط دولت قیمتگذاری میشد.
در این باره عضو هیات مدیره انجمن صنایع لبنی با اشاره به اینکه کمبود محصولات لبنی کمچرب در بازار ممکن است به دلیل مسائل اقتصادی رخ داده باشد، به ایسنا گفت: کارخانه ها براساس سود و زیان کار میکنند و تولید یک محصول نیز باید اقتصادی باشد تا ادامه پیدا کند.
محمد فربد در پاسخ به این سوال ایسنا که چرا طی روزهای گذشته شیر کمچرب پلاستیکی در بازار کمیاب شده است و اینکه آیا کارخانهها تولید این محصول را کاهش دادهاند، توضیح داد: اطلاعات دقیقی از آمار تولید محصولات کمچرب کارخانههای لبنی ندارم و کارخانهها آمار تولید خود را ماهانه به سازمانهای صنعت، معدن و تجارت استانی اعلام میکنند.
وی با اشاره به اینکه انجمن صنایع لبنی هم به طور کلی مطالعات بازار را انجام نمیدهد، گفت: کارخانهها دارای شخصیت حقوقی مستقل هستند و براساس صرفه و صلاح خود کار میکنند و اینکه چه محصولی تولید کنند مربوط به خودشان است و ما دخالتی در این کار نداریم.
او با بیان اینکه نمیتوان صراحتا دربارهی کمبود شیر کمچرب در بازار اظهار نظر کرد، گفت: بهطور طبیعی اگر محصولی اقتصادی نباشد به تدریج تولید آن کاهش مییابد.
وی با بیان اینکه معمولا سبد محصول کارخانههای لبنی شامل کالاهای کمچرب، پرچرب و نیمچرب میشود، افزود: در برخی از مناطق کشور ذائقه مصرفکنندگان محصولات پرچرب در مناطق دیگر کمچرب و در بسیاری از مناطق نیمچرب است.
فربد در پاسخ به این سوال که آیا ضوابط قیمتگذاری سازمان حمایت در مورد محصولات کمچرب باعث کاهش تولید این محصول توسط کارخانهها شده است گفت: در ضوابط قیمتگذاری همه محصولات لبنی وجود دارند که برخی از آنها درجه اهمیت آنها بالاتر و برخی دیگر درجه اهمیت پایینتر دارند و کارخانهها براساس این ضوابط اقدام به برنامهریزی تولید میکند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا کمبود شیر کمچرب در بازار به دلیل مسائل اقتصادی بوده است، گفت: آمار دقیقی از اینکه تولید شیر کمچرب کاهش یافته است وجود ندارد، اما در صورت وجود چنین وضعیتی دلیل آن میتواند ریشههای اقتصادی باشد.
همچنین رضا باکری، دبیر انجمن صنایع لبنی با اشاره به اینکه این انجمن آمار دقیقی از تولید محصولات کمچرب واحد های لبنی ندارد، افزود: محصولات نیمچرب و 2.5 درصد چربی هم در فهرست قیمتگذاریهای سازمان حمایت قرار دارند.
شیر طبق روال گذشته به فروش میرسد
سعید درخشانی، رییس اتحادیه سوپرمارکت و مواد پروتئینی نیز با رد کمبود شیر کم چرب پلاستیکی اظهار کرد: هیچ افزایش قیمت و تنوعی در تولید بهوجود نیامده و شیر طبق روال گذشته که نوع پرچرب آن توسط کارخانهها و نوع کمچرب آن توسط دولت قیمتگذاری میشد به فروش می رسد.
وی ادامه داد: شیر پاکتی که به شیر پاستوریزه معروف است با قیمتی بیشتر نسبت به شیرهای معمولی و لیتری 2200 تومان به فروش میرسد.
او همچنین گفت: شیرها بنا بر مقدار چربی به دو نوع کم چرب و پرچرب تقسیم میشوند. شیرهایی که بالاتر از سه درصد چربی داشته باشند پرچرب و دیگر شیرها که یک و نیم درصد و کمتر از آن چربی دارند شیر کم چرب به حساب میآیند.
رییس اتحادیه سوپرمارکت و مواد پروتئینی در پاسخ به این سوال که شیرهایی که با نام نیم چرب عرضه شدهاند جزو کدام شیرها هستند و درکدام قیمت گذاری قرار می گیرند گفت: در سطح فروشگاهها شیر نیم چرب مشاهده نشده و اگر هم باشد جزو دسته شیرهای کم چرب قرار میگیرند و این دسته بندی به دلیل آن است که کمتر از 1.5 درصد چربی در آنها وجود دارد.
عدم توزیع شیر کم چرب دور زدن قانون نیست
در این رابطه مشاور انجمن صنایع لبنی نیز گفت: مبنای قیمت گذاری روی شیر، شیرهای نایلونی است زیرا کمترین هزینه بسته بندی را برای تولیدکنندگان دارد.
وی ادامه داد: هزینههای بستهبندی در سایر ظروف توزیع شیر بالا بوده و نمیتواند مبنای قیمت قرار گیرد.
حسین چمنی با تاکید بر اینکه شیرهای نایلونی کمترین هزینه قیمت را دارند، خاطرنشان کرد: قیمت شیر نایلونی می تواند به قیمت شیر خام نزدیکتر باشد. این روزها شنیده می شود که برخی از کارخانهها شیر خام را با قیمت 960 تومان خریداری کرده و به قیمت 1800 تومان به فروش می رسانند در حالی که این چنین نیست و قیمت فروش این شیر در بازار 1100 تومان است.
مشاور انجمن صنایع لبنی افزود: کارخانه ها اجازه دارند با استانداردهای مختلف و درصدهای چربی مختلف شیر تولید و در بازار عرضه کنند و تمام قیمتهای درج شده روی آن ها مورد تایید استانداردها و سازمانها ذیربط است.
وی با بیان اینکه عدم توزیع شیر کم چرب دور زدن قانون نیست، بیان کرد: همه محصولات لبنی از سوی دولت قیمت گذاری شده و مورد تایید دولت قرار گرفته است. شیر کم چرب در بسته بندی نایلویی با 1100 تومان در حال توزیع است و کسانی که میخواهند شیر ارزان بخرند می توانند شیرهای نایلونی تهیه کنند.
چمنی افزود: در حال حاضر شیر کم چرب در بسته بندی نایلویی در کمترین قیمت درحال توزیع است. حتی قیمت حمل ونقل نیز در شیرهای پلاستیکی بسیار بالاتر از شیرهای نایلونی است و این عوامل باعث افزایش قیمت شیر در بستهبندیهای غیر از نایلونی است.
مشاور انجمن صنایع لبنی با تاکید بر اینکه تنها در صورتی می توان به توزیع شیرهای نیم چرب در بازار اعتراض کرد که شیر کم چرب نایلونی در بازار توزیع نشود تصریح کرد: شیر نایلونی در تمام سوپر مارکتها و میادین به طور فراوان درحال توزیع است.
از سوی دیگر گزارش ها نیز حاکی از آن است که برخی شیرهای کم چرب 1100 تومانی موجود در بازار در بستههای 900 گرمی با وزن 730 گرم عرضه میشوند که چمنی با ابراز بی اطلاعی از این موضوع بیان کرد: در صورت مشاهده این موضوع به واحدهای بازرسی و کنترل کیفیت گزارش شده و موضوع مورد بررسی قرار میگیرد.
وی در این باره ادامه داد: ما در بخش شکایات این موضوع را مورد بررسی قرار میدهیم.