حکیم مهر - رویانا نخستین گوسفند شبیه سازی شده خاورمیانه که در سال 85 متولد شده بود مرد (کشته شد!)
تولد رویانا اولین گوسفند شبیه سازی شده خاورمیانه در 8 مهر سال 85 طلیعه حرکت نوین دانش بیوتکنولوژی کشور در جهت تولید داروهای نوترکیب بود.
رویانا زندگی خود را همانند دیگر حیوانات شبیه سازی شده در لولههای آزمایشگاهی آغاز کرد و زمانی که جنین اولیه رویانا توان تکوین طبیعی خود را روز هفتم زندگی آزمایشگاهی خود اثبات کرد به رحم مادر جایگزین خود منتقل شد و آبستنی مادر رویانا 50 روز بعداز انتقال جنین قطعی شد.
145 روز پس از انتقال جنین بر خلاف بسیاری از حیوانات شبیه سازی شده و نیز همتای قبلی خود که در بدو تولد به علت مشکلات نوزادی قادر به ادامه حیات نبودهاند. رویانا با عمل سزارین متولد شد و به رغم شرایط ناپایدار بدو تولد توانست زندگی خود را به صورت یک بره سالم و شاداب آغاز کند.
سلامت رویانا نه تنها مهر تأییدی بر توانمندی فناوری شبیه سازی محققان کشور بود بلکه محرک و دستمایه اصلی ادامه تحقیقات گسترده در جهت انتخاب بهترین گونه پستاندار اهلی برای شبیه سازی با هدف تولید داروهای نوترکیب بود.
در این راستا اگر چه شبیه سازی موفق در گاو با تجربه تلخ از دست رفتن دو گوساله شبیه سازی شده "بنیانا " همراه شد، تجربه کاملا موفق و چشمگیر تولد بزغالههای شبیه سازی شده موسوم به "حنا " نشانه آن بود که گونه بر بهترین گزینه برای تولید حیوانات شبیه سازی شده تراریخت است. نهایتا تولد موفقیت آمیز بزغالههای تراریخته حاوی ژن تولید فاکترو 9 انعقاد خون انسانی زنجیره موفقتهای کشور در زمینه فناوری تولید حیوانات تراریخته را کامل کرد.
رویانا سومین سال زندگی خود را با دردهای مزمن و نامشخص در ناحیه بطنی آغاز کرد و معاینات مکرر انجام شده توسط تیم دامپزشکی قادر به تبیین عارضه خاصی نشد. با این حال ادامه روند تحلیل این حیوان به همراه عدم تشخیص یک ضایعه خاص نگرانیهای موجود در زمینه وجود سندروم مرگ زودرس حیوانات شبیه سازی شده راتشدید میکرد. با این وجود گرچه ارائه درمانهای حمایتی، شدت روند تحلیل رویانا راتقلیل میداد ولی قادر نبود از شدت رنج ناشی از بیماری رویانا بکاهد. لذا در آخرین بررسی به عمل آمده تصمیم گرفته شد که رویانا نیز مانند "دالی " با مرگ آسان از تحمل زجر بیماری رهانیده شود.
اگر چه معاینات اولیه پس از مرگ، احتمال نارسایی مزمن کبدی با علت نامشخص را مطرح میکند، مطالعات کامل ممکن است بتواند علت اصلی تحلیل جسمی حیوان را مشخص کند.
جسد رویانا اولین حیوان شبیه سازی شده خاورمیانه، پس از تاکسیدرمی در پژوهشگاه رویان نگهداری میشود تا برای همیشه به عنوان نماد توانمندی دانش بیوتکنولوژی کشور در معرض دید همگان باشد.
اگرچه رویانا تولد خود را مدیون فناوری شبیه سازی بود ولی دانش نوین بیوتکنولوژی کشور جهش عظیم خود را مدیون اعتبار و نیروی برخاسته از نام رویانا میداند.