- مراسم روز ملی دامپزشکی، عصر روز دوشنبه 14 مهر ماه در سالن همایش های بین المللی سازمان حفاظت محیط زیست برگزار گردید.
- یکی از نکات قابل تقدیر مراسم امسال، حضور پررنگ مقامات کشوری در سطوح بالا بود که در سال های اخیر بی سابقه بود.
- در این مراسم دکتر علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، دکتر معصومه ابتکار معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست، مهندس محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی، دکتر سیدحسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت، دکتر عبدالرضا عزیزی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، آیت الله حسن عالمی نماینده ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی و دکتر مهدی خلج رئیس سازمان دامپزشکی کشور به ایراد سخنرانی پرداختند.
- دکتر محمدرضا صفری رئیس سازمان نظام دامپزشکی و دکتر حسن رکنی معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور تولیدات دامی نیز در مراسم حضور داشتند.
- اجرای مراسم را همانند سال های اخیر دکتر محمد نظری، دامپزشک و چهره نام آشنای صدا و سیما بر عهده داشت.
- علیرغم اشتغال بیش از 30000 نفر از اعضای صنف دامپزشکی در بخش خصوصی، متاسفانه نماینده هیچ یک از تشکل های صنفی و سازمان نظام دامپزشکی به ایراد سخنرانی نپرداختند.
- سخنرانی دکتر خلج رئیس سازمان دامپزشکی، بسیار قوی، تاثیرگذار، مستدل و تحسین برانگیز بود و اهمیت دامپزشکی و لزوم توجه بیشتر به آن را در حضور رئیس مجلس شورای اسلامی و معاون رئیس جمهور به بهترین شیوه بیان نمود که تشویق شدید حضار را درپی داشت.
- در این مراسم از 7 قلم داروی مرتبط با حوزه دامپزشکی (شامل سفتیفور سدیم، سوسپانسیون تزریقی پنی سیلین، متوکلوپروماید، پروبیوتیک، هگزا متیلن تترامین، لوامیزول هیدروکلراید، ترکیب اسیدهای معدنی)، واکسن تب برفکی تولید داخل و همچنین کیت الایزای جذبی تشخیص بیماری یون رونمایی شد.
- در پایان مراسم از تعدادی از دامپزشکان پیشکسوت و نمونه تقدیر به عمل آمد. لازم به ذکر است که تعدادی از دامپزشکان حاضر در مراسم، از ضابطه مند نبودن انتخاب دامپزشکان نمونه در چنین مراسمی گلایه نمودند که در آینده ای نزدیک به این موضوع خواهیم پرداخت.
- یکی از حاشیه های مراسم، اجازه ندادن مسئولین حراست سالن همایش سازمان محیط زیست به مدعوین برای بردن تلفن همراه و یا تبلت به داخل سالن بود که این امر مشکلاتی را برای شرکت کنندگان در مراسم به وجود آورده بود.
- در پایان مراسم از شرکت کنندگان در مراسم به صرف شام پذیرایی به عمل آمد. اغلب مدعوین این مراسم از کیفیت پذیرایی انجام شده، رضایت داشتند.
- بازتاب مراسم روز ملی دامپزشکی امسال در صدا و سیما بسیار خوب بود و بخش های مختلف خبری اخبار مربوط به این مراسم را پوشش دادند.
گزیده ای از سخنرانی های انجام شده در مراسم روز دامپزشکی
دکتر مهدی خلج رئیس سازمان دامپزشکی کشور
- ایران در بین 15 کشور همسایه دائماً در معرض هجوم انواع بیماری های دامی قرار دارد.
- طی 11 ماه گذشته بیماری های دامی دو بار از مرزهای غربی و شرقی کشور هجوم آورده اند که اگر این بیماری ها توسط سازمان دامپزشکی به سرعت تشخیص و با اعمال ضوابط قرنطینه ای کنترل نمی شدند، می توانست تمامی کشور را آلوده کند.
- 25 درصد ارزش افزوده تولیدات دامی کشور به سازمان دامپزشکی اختصاص دارد.
- بدون مجوز دامپزشکی امکان صادرات یک کیلوگرم محموله دامی هم وجود ندارد.
- سازمان دامپزشکی کشور تاکنون وظایف بالغ بر 20 هزار نفر را برون سپاری و خصوصی سازی کرده است.
- در برخی مواقع برای بخش خصوصی صرفه اقتصادی ندارد که به نقاط دورافتاده و صعب العبور کشور برود و خدمات دامپزشکی ارائه دهد و مجبوریم با اعتبارات محدود خود این خدمات را ارائه دهیم.
- باید بخش قابل توجهی از یارانه بخش سلامت به اعتبارات سازمان دامپزشکی تخصیص یابد.
دکتر علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی
- علت حضورم در این مراسم اهمیت کار شما و خداقوت گفتن به مسئولان دامپزشکی است که جمعیتی پرتحرک و اثرگذار در کشور هستید. کار شما از نظر امنیت غذایی، افزایش بهرهوری و سلامت و بهداشت کشور حایز اهمیت است.
- جمعیت دامپزشکان جمعیتی پرتحرک و اثرگذار است.
- قطعاً باید در زمینه واردات محصولات دامی سختگیری کنیم، زیرا یک دورهای به این امور بیتوجهی شد و مشکلاتی را برای کشور ایجاد کرد. به طور مثال واردات دام زنده از همسایگان شرقی موجب بروز بیماری تب برفکی شد که این موضوع ضررهای عمدهای را به دامداران داخلی وارد کرد.
- مقوله بهداشت محیط دام و انسان با هم مرتبط است و بر یکدیگر اثر میگذارد.
- باید از واردات و انتقال محصولات دامی و پروتئینی از کشورهای همسایه به داخل کشور جلوگیری کرد، زیرا کشورهای همسایه در این حوزه از استانداردهای لازم برخوردار نیستند.
- در مجلس برخود وظیفه میدانیم که از بخش دامپزشکی نیز حمایت کنیم و اگر در همین راستا پیشنهادات خود را به صورت یک بسته ارائه کنید در مجلس مورد توجه قرار میدهیم.
- راهکار توسعه این حوزه حمایت از بخش خصوصی است.
مهندس محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی
- کارکنان سازمان دامپزشکی صادقانه و همیشه در پی سلامت دام و به تبع آن غذای جمعیت کشور هستند و آن را با دقت و سرعت پیگیری می کنند.
- روسیه بعد از مشکلاتی که با اتحادیه اروپا پیدا کرده است به خیلی از فرآورده های دامی ما نیاز دارد و علاقهمند به واردات این فرآوردهها است. با وجود علاقه مندی و آمادگی دو کشور، اما تاکنون این کشور اجازه واردات یک کیلو گوشت مرغ را از ایران نداده است، زیرا به ملاحظات بهداشتی خود در این زمینه کاملاً تاکید دارد.
دکتر سیدحسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
- هزینه نظارت دامپزشکان بر کشتارگاهها، مراکز دامی و بخشی از تولید مواد غذایی بر عهده خود تولید کننده است. متأسفانه دامپزشکان ما از همان که باید نظارت کند، حقوق می گیرد و طبیعی است که این نظارت ناقص باشد. نظارت دامپزشکی باید از بخش تولید، مستقل باشد. از مجلس و دولت می خواهم این مشکل را حل کنند.
- درخواست می کنم ناظران دامپزشکی ما مستقیم کارمند و مأمور دولت باشند.
- 70 درصد از بیماریهای نوپدید نیز مربوط به بیماریهای مشترک انسان و دام است.
- اگر جامعه دامپزشکی می خواهد مجد و عزت خود را بازیابد باید نقش ویژه تری در محیطهای علمی و دانشگاهی ایفا کند.
- جامعه دامپزشکی باید مورد توجه دولتمردان، سیاستگزاران، قانونمداران و همه مردم باشد.
- وزارت بهداشت برای حذف روغن پالم موجود در برخی از مواد لبنی توقع همکاری و حمایت های بیشتری از سوی جامعه دامپزشکی و تولید کنندگان در این بخش را داشت.
- لازم است باقیمانده سموم و ذخایر آنتی بیوتیکی در برخی از مواد گوشتی حذف شود.
- وزارت بهداشت آمادگی لازم برای همکاری و حمایت از دامپزشکان و وزارت جهاد کشاورزی در قالب طرح تحول نظام سلامت را دارد.