یک دامپزشک حیات وحش با بیان اینکه ببر سیبری ماده باغ وحش ارم در 4 سال گذشته هیچ یک از علائم بیماری مشمشه را نشان نداده است، گفت: اما این ببر همچنان در قرنطینه است و وزارت بهداشت اجازه خونگیری مجدد از آن را نمی دهد.
دکتر ایمان معماریان در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: ببر ماده سیبری که به همراه یک ببر نر به جای پلنگ های ایرانی از روسیه به ایران آمدند. در بدو ورود به علت بی برنامگی و عدم وجود جایگاه به صورت موقت به باغ وحش تهران رفته و طی یک فاجعه قابل پیشگیری هم ببرهای تازه وارد و هم تمام شیرهای باغ وحش با گوشت آلوده تغذیه و به بیماری مشمشه دچار شدند.
به گفته وی، در آن زمان علاوه بر این دو ببر تعداد زیادی شیر و سایر گوشتخواران در باغ وحش ارم وجود داشت که روزانه بیش از یک الاغ غذای آنها بود، بنابراین در آن روز لاشه های مریض به تمام گوشتخواران نرسید و تنها برخی از آنها بیمار شدند.
دکتر معماریان اظهار داشت: در ابتدا علاپم بیماری مشمشه در شیرها ظاهر شد، اما هیچ یک از آنها تا زمانی که درمان های کورتونی آغاز و باعث تضعیف ایمنی و مرگ یک شیر نر بزرگ شد، از بین نرفتند.
این دامپزشک حیات وحش تصریح کرد: متاسفانه برای ببر سیبری نر هم بعد دیدن علاپم بیماری همین درمان ها انجام و منجر به مرگ حیوان شد که البته بعد از مرگ ببر نر ابتلای آن به بیماری مشمشه تایید شد.
وی افزود: تعدادی از دیگر گوشتخواران باغ وحش ارم نیز در آن زمان علائم این بیماری را نشان دادند و تعدادی فاقد علائم بوده اند، بنابراین سازمان دامپزشکی و محیط زیست تصمیم به انجام آزمایش بر روی تمام آنها گرفته و نمونه ها به کشور آلمان ارسال شد.
دکتر معماریان با بیان اینکه تمام 18 نمونه به عنوان ببر به آلمان ارسال شد، در حالی که در آن زمان تنها ۲ ببر در باغ وحش تهران وجود داشت تاکید کرد: به همین دلیل اعلام کردند که علاوه بر شیرها ببر سیبری ماده موجود در باغ وحش ارم هم آلوده است، گرچه هیچ گونه علائمی از این بیماری نداشته و ندارد.
این دامپزشک حیات وحش با بیان اینکه در این میان شیرهای بالغ پس از تزریق میزان کمی دارو مقید شده و سر بریده می شوند و شیرهای کوچکتر سوزانده می شوند. گفت: ببر ماده به علت رسانه ای شدن موضوع و با پافشاری سازمان محیط زیست جان سالم به در برد، اما از آن زمان تا کنون به مدت 4 سال در قرنطینه ای کوچک در خرابه های ارم نگهداری می شود تا در کشمکش هایی که بین سازمان دامپزشکی و وزارت بهداشت از یک طرف و سازمان محیط زیست از طرف دیگر وجود دارد در این قرنطینه بپوسد و خود به خود از بین برود.
وی با بیان اینکه بدون شک بهترین اتفاق برای سازمان های مربوط مرگ خود به خود و بدون مقصر ببر سیبری باغ وحش ارم است، تأکید کرد: اما در این مدت با وجود تمام شرایط بدی که برای این حیوان وجود داشته نه تنها علائمی از بیماری نشان نداده بلکه در حال حاضر کاملاً سالم و سر حال است.
دکتر معماریان یادآور شد: سال گذشته تصاویری از این ببر به همراه گزارشی از وضعیت بالینی آن برای اتحادیه باغ وحش های اروپا و ای یو سی ان فرستاده شد که در آن ماجرا شرح داده شد.
وی ادامه داد: رئیس این اتحادیه طی نامه ای با اشاره به این موضوع که این حیوان از نظر ژنتیکی بسیار با اهمیت است و در اساد بوک (کتابچه ای که در آن مشخصات هر یک از افراد گونه های در معرض انقراض ثبت می شوند) آنها ثبت شده، درخواست کرد تا بار دیگر نمونه خون از حیوان گرفته و به آلمان ارسال شود تا در صورت پاک بودن از این شرایط رهایی یابد و به درون باغ وحش در شرایط استاندارد انتقال یابد و حتی جفت نر حیوان توسط این اتحادیه تامین شود و در صورت آلوده بودن تست مجدد گرفته شده و در نهایت حیوان راحت شود.
این دامپزشک حیات وحش اظهار داشت: اما در جلسه ای که بعد از دریافت این نامه حدود 7 ماه پیش توسط سازمان های مربوط برقرار شد، وزارت بهداشت کماکان بر موضع خود که بهداشت عمومی است پافشاری کرده و عنوان کرد جواب آزمایش جدید هر چه باشد این حیوان از نظر ما آلوده است و باید معدوم شود.
به اعتقاد دکتر معماریان، با توجه به اینکه وزارت بهداشت مسئولیت بهداشت عمومی جامعه را به عهده دارد، در این ماجرا از قدرت بیشتری برخوردار است و کاری از عهده دو سازمان متولی دیگر یعنی محیط زیست و دامپزشکی برای این ببر بر نمی آید، چرا که هیچ سازمانی جرات معدوم کردن این حیوان و یا آزاد کردن آن را ندارد.
خبر مرتبط:
درخواست از سازمان دامپزشکی برای تکرار آزمایش خون ببر سیبری باغ وحش ارم