حکیم مهر - در پی دستاورد بی سابقه پژوهشگران مهندسی بافت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در تولید نخستین نای مصنوعی جهان، نخستین پیوند نای زیست مصنوعی به روش تک مرحلهیی در انسان با موفقیت در بیمارستان مسیح دانشوری تهران انجام شد.
طی این عمل، نای مصنوعی ساخت محققان ایرانی به عنوان ابداعی جدید در سطح ملی و بین المللی به یک خانم جوان که به دنبال تصادف با پارگی نای مواجه شده و درمانهای انجام شده در داخل و خارج از کشور بر روی وی موثر نبود پیوند زده شد.
در این عمل با تزریق سلولهای نای به صورت مستقیم در داخل نای، ساختار بافت حفظ شد.
به گفته متخصصان، اکنون بیمار از نظر علایم بالینی وضعیت کاملا مطلوبی دارد.
دکتر جلال الدین غنوی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مبدع این روش درمانی در این زمینه گفت: با انجام پیوند تحقیقات انجام شده طی 12 سال به نتیجه رسید.
وی با اشاره به ساخت نای مصنوعی برای اولین بار در ایران طی یکی، دو سال گذشته ادامه داد: برای درمان تنگی نای داربستی طراحی شد که بتواند سلولهای بنیادی در گردش خون خود را بسازد. در این روش طبیعت بدن دوباره به بدن برگردانده می شود.
دکتر غنوی در توضیح مزایای این روش ترمیم نای در مقایسه با دیگر روشها گفت: در تمام روشها به جراحی نیاز است ولی در این روش جراحی صورت نمیگیرد. همچنین در صورت پیوند نای باید از داروهای سرکوبگر ایمنی استفاده شود که در این روش از این داروها نیز استفاده نمیشود.
به گفته این محقق دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بیماری که با این روش جدید تحت درمان قرار گرفتهاکنون از وضعیت خوبی برخوردار است و تنفس و صدای خوبی دارد.
دکتر ولایتی، رییس بیمارستان مسیح دانشوری نیز گفت: کاری که اکنون عرضه میشود از چند ماه پیش به مرحله عمل درآمده والبته تا به حال در دنیا سابقه نداشته است. این روش درمانی جدید بعد از سالها تحقیق در مرکز تحقیقات بیمارستان مسیح دانشوری و با ابداع دکتر غنوی صورت گرفت.
وی با اشاره به ساخت نای مصنوعی به وسیله دکتر غنوی در یکی، دو سال پیش گفت: نای ساخته شده که با مشخصات بیولوژیک است به گوسفند پیوند زده شده و آن گوسفند همچنان زنده است.
دکتر ولایتی گفت: پیوند نای زیست مصنوعی به روش تک مرحلهای در انسان که در بیمارستان مسیح دانشوری برای اولین بار در دنیا صورت گرفته است به جراحی و استفاده از داروهای سرکوب گر ایمنی نیازی ندارد.
وی گفت: این روش درمانی در دو مرحله صورت گرفت. به این ترتیب که ابتدا نیمه تحتانی نای و سپس نیمه فوقانی تحت این روش درمانی قرار گرفتند. به این ترتیب در تزریق اول برای تامین داربست نای ماده ابداعی تزریق شد و سلولهای بنیادی شخص بیمار در مجاورت این ماده جدید شروع به ساخت سلولهای غضروفی کرد. تزریق دوم نیز از سلولهایی است که پوشش داخلی نای را انجام میدهند بنابراین بدون استفاده از جراحی و داروهای سرکوبگر ایمنی این کار صورت گرفت. این در حالی است که در صورت استفاده از پیوند نای، داروهای سرکوب گر ایمنی عوارضی را ایجاد میکنند. در این روش درمانی جدید نای ترمیم شده در حقیقت یک نوع مهندسی بافت است.
رییس بیمارستان مسیح دانشوری ابراز امیدواری کرد که با این روش درمانی جدید افرادی که به واسطه تصادفات و یا همچنین مجروحان شیمیایی که دچار تنگی نای میشوند مشکلاتشان با حداقل عوارض برطرف شود.
به گزارش ایسنا، نای، مجرای تنفسی به طول حدود 12 سانتی متر است که از حلق شروع شده و به ریهها ختم میشود و نقش حیاتی در انتقال هوا به ریهها دارد. در حال حاضر برای درمان بیماران مبتلا به مشکلات تنفسی و جانبازان شیمیایی از لوله تراشه به جای نای استفاده میشود که پس از مدتی دچار زخمهایی شده و جوش آن موجب تنگی نای میشود و گاهی برای باز کردن نای از لیزر استفاده میشود اما زمانی این درمان نیز جواب نمیدهد و به ناچار باید نای را عوض کرد.
در پیوند نای برای پیدا کردن عضو مناسب برای پیوند باید میان نای دهنده با گیرنده عضو سنخیت وجود داشته باشد و حتی در این صورت نیز گیرنده نای باید تا آخر عمر دارو مصرف کند ولی این نای مصنوعی چون با استفاده از سلولهای خود بیمار ساخته شده و همان بافت نای طبیعی را دارد، خطر رد پیوند در آن وجود ندارد.
امیدوارم از این پس خبر دستاوردهای بزرگ دیگر رو به دست دانشمندان و پزشکان ایرانی بشنویم!
زنده باد ایرانی