حکیم مهر - در حالی که پیش از این سایت تابناک از دکتر ابهری متخصص علوم رفتاری یادداشتی درباره سگ ها منتشر کرد که سرشار از ادعاهای جاهلانه و دور از شأن یک استاد دانشگاه بود این بار در مطلبی دیگر با عنوان (افزایش نگران کننده بانوان و آقایان سگباز در خیابانها) به ادعاهای واهی وی استناد شده است!
عجیب آنکه این بار همراه داشتن سگ در خیابان سبب جریحه دار شدن عفت عمومی عنوان شده و وجود سگ در خیابان از بدحجابی هم بدتر عنوان و سبب تعرض به فرهنگ غنی ایرانی معرفی شده است! قیاسی مع الفارق که جز سطحینگری عنوان بهتری برای آن نمی توان یافت.
هر چند نشریه حکیم مهر در پی ترویج سگ بازی یا هر عمل لهو و بیهوده دیگری نیست و به هیچ وجه مؤید رفتارهای مفسدهانگیز عده ای اندک در جامعه که با سگ یا هر حیوان و وسیله و پوشش دیگری به پردهدری بپردازند نمیباشد و مطابق آموزه های دین مبین اسلام حتی قربانی کردن گوسفند در هیأت مذهبی را گرچه ظاهر مذهبی دارد اما اگر با تفاخر همراه باشد پسندیده نمی داند اما اینگونه ادعاها نظیر مباحث مطروحه توسط دکتر ابهری که کوچکترین ارزش علمی ندارد را هم به شدت محکوم می کند.
واحدهای درسی فراوانی در دانشکده دامپزشکی درباره بهداشت و مراقبت از سگ و گربه و حیوانات خانگی تدریس می شود و این نشانه اهتمام دانشگاه به بهداشت این حیوانات است ، در حالی که در مقابل، هزینه کردن برای بهداشت این حیوانات به سخره گرفته شده است و حتی صدور شناسنامه بهداشتی برای حیوان تعجبآمیز عنوان شده است!
احترام به فرهنگ غالب جامعه و حفظ حرمت و حریم اجتماعی امری کاملاً شایسته و مقبول است اما برای ذکر این نکته اگر به دروغ متوسل شویم و مثلاً بزاق سگ را حاوی ویروس و میکروبی عنوان کنیم که با هیچ ماده ضدعفونی کننده از بین نمیرود - که دکتر ابهری اینگونه فرمودهاند!!! - مصداق تشویش اذهان عمومی و فریب اذهان مردم است.
اگر دکتر ابهری ناآگاه است که قطعاً هست(!) بهتر بود قبل از تشویش اذهان عمومی تحقیق را مبنای نوشته خود قرار می داد (قرآن کریم : فاسئلوا اهل الذکر ان کنتم لا تعلمون / از اهل ذکر و علم بپرسید اگر نمی دانید) و اگر عمداً چنین دروغی را به علم و دین نسبت داده و مسئله کذب درباره بزاق را به اسلام و مخالفت این دین با نگهداری از سگ منتسب نموده جای بسی تأسف است!
در روایات است که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به فردی که ظرفی خالی از غذا را جلوی حیوان خود برای خواباندن وی گرفته بود فرمودند : با این ظرف خالی حیوان را فریب میدهی؟! هیچکس ولو حیوان را هم نباید فریب داد!!!
متن کامل مطلب منتشر شده در سایت تابناک به این شرح است :
افزایش نگرانکننده بانوان و آقایان سگباز در خیابانها
از حدود یک سال پیش و به دنبال بیتوجهی نهادهای فرهنگی و اجتماعی کشور، فروش حیوانان خانگی به ویژه سگ در شهرها به ویژه در تهران به طرز نگرانکنندهای افزایش یافته، به گونهای که نمود آن به راحتی در خیابانهای شهر و نیز درون برخی اتوموبیلها کاملا مشهود است.
به گزارش خبرنگار «تابناک»، قیمت این سگهای تزیینی که مدل پشمالو و پاکوتاه آن بیشتر مورد علاقه تهرانیها قرار گرفته، از قیمت یک میلیون و پانصد هزار تومان آغاز شده، تا حدود چهار میلیون تومان در بازار عرضه میشود که بسته به داشتن گذرنامه ! کارت واکسن و... این مبلغ متغیر است که البته این مبلغ درباره سگهای بزرگ و از نژادهای هیکلی و قدرتمند از سه میلیون آغاز و تا 15 میلیون قیمت دارد.
در این باره، مجید، یکی از فروشندگان حیوانات خانگی به خبرنگار ما گفت: حسادت به هنگام خرید حیوانات خانگی به ویژه سگها کاملا مشهود است، به گونهای که گاه برخورد میکنیم بانوانی ـ که حتی همراه خانواده خود برای خرید سگ مراجعه کردهاند ـ اظهار میکنند سگ فلانی، فلان قیمت و با این مشخصات است، پس سگ من باید بهتر باشد.
مجید در این باره افزود: این در حالی است که برخی از این افراد، اصلا هیچ اطلاع از نحوه مراقبت از حیوانات خانگی نداشته و بارها نیز شاهد مراجعه آنان به هنگام بیماری و حتی مرگ حیواناتشان بودهایم که این نشان از این دارد که متأسفانه این حیوانات خانگی، به ابزاری برای نشان دادن تمدن و کلاس و اشرافیگری تبدیل شده که پس از مدتی نیز خانوادهها از این تب میافتند.
بنا بر این گزارش، از سوی دیگر، امکانات ویژه دیگری نیز از سوی فروشندگان حیوانات خانگی برای خریداران فراهم شده که البته با هزینههای سرسامآور و چشمگیری همراه بوده است.
گذشته از مراکز و کلینیکهای دامپزشکی که حتی شبانهروز و تلفنی مشغول به کار هستند، آرایشگاهها و مکانهایی برای این حیوانات مانند مهدکودک ایجاد شده که در این زمینه فعالیت میکنند؛ برای نمونه، هزینه یک بار آرایش سگ و رنگ ناخن و ... از دستکم پانزده هزار تومان گرفته تا دویست هزار تومان نیز میرسد و این در حالی هست که مراجعان با کمال میل این مبالغ را پرداخت میکنند؛ البته غذای سگ، شیرینی، شیر و داروهای این حیوانات و آویزهایی که به این سگها میآویزند، خود از لحاظ مالی و هزینهای، جایگاه ویژهای دارد که کار هر کسی نیست خرمن کوفتن!
از سوی دیگر، میبینیم رفتار افرادی که مانند غربیهای متمدن! حیوانات خانگی به ویژه سگ را با آرایشهای جالب در خیابانها و آن هم با تفاخر میگردانند، نه تنها موجب جریحهدار شدن عفت عمومی بلکه باعث ترس و دلهره دیگر عابران و مردم میشود که گاه به دعوا و بحث نیز میانجامد؛ اما این سگداران بدون هیچ ابایی با سگهای خود ـ چه در اتومبیل و چه در خیابان و پارکها ـ مشغول گشت و گذار هستند و این در حالی است که مسئولان برخورد با مظاهر، بدحجابی و بیحجابی را اولویت کار خود قرار داده و با این مسائل که به مراتب بیشتر از بدحجابی، جامعه و فرهنگی غنی ایران را مورد تعرض قرار داده و عفت عمومی را جریحهدار میکند، هیچ برخوردی نداشته و واکنشی نشان نمیدهند!
دکتر مجید ابهری، متخصص علوم رفتاری نیز درباره رشد پدیده سگبازی در جامعه گفته است: نگهداری سگ میتواند نشانهای از خلأ فرهنگی و پارهای از عقدههای روحی و رفتاری و کمبودهایی در زندگی شخصی باشد. از سوی دیگر، وابستگی عاطفی به اینگونه حیوانات به ویژه در کودکان و نوجوانان منجر به بروز ضربههای روحی شدیدی به آنها میشود و حتی در مواردی که به دلایلی از جمله مرگ، حیوان از صاحبش دور میشود، این ضربات روحی جبرانناپذیر خواهد بود؛ بنابراین، چنانچه خانوادهها برای سرگرمی فرزندانشان این حیوانات را نگهداری کنند، باید منتظر پیامدهای روحی و روانی فراوانی باشند.
در کنار مسائل روحی و روانی، توجه به این نکته مهم است که نگهداری از سگ، نشانهای از کمرنگ شدن اعتقادات و باورهای مذهبی است. در صورتی که از نظر علم پزشکی و ژنتیک، بزاق سگ دارای میکروبها و ویروسهایی است که با هیچ چیز از بین نرفته و ضدعفونی نمیشود و مخالفت دین اسلام با نگهداری این حیوان از همین مسأله ناشی میشود.
گفتنی است، پیشتر به دلیل ممنوعیتها، قبحی که در جامعه بود این بود که دارندگان سگها، اواخر روز و به هنگام غروب و بیشتر شبها به خیابانگردی و گشت و گذار میآمدند؛ اما هماکنون و متأسفانه، قبح و مسائل عرضی جامعه به کنار رفته و این افراد این گونه پردهدری میکنند!
خبر مرتبط :
ظاهراً آقای دکتر در زمینه علوم رفتاری تخصص دارند ، بهتر نیست ایشان به جای اینکه نگران مشکلات روحی و رفتاری همشهریان در مورد حیوانات خانگی باشند ، در مورد مسایل مهمتر مانند ، طرز رفتار و صحبت کردن ، نحوه رانندگی کردن ، روش ارتباط برقرار با دیگران ، طرز استفاده از وسایل نقلیه عمومی ، روش استفاده از موبایل ، احترام گذاشتن به حقوق دیگران ، دروغ نگفتن ، تهمت نزدن و..... که کل جامعه از بالا تا پایین و از بالای شهر تا پایین شهر شامل می شود و اصلاً به داشتن یا نداشتن حیوانات خانگی از جمله سگ ارتباطی ندارد اعلام نظر فرمایند و اگر نگران فرهنگ ایرانی هستند بهتر نیست به همه ما راهی را نشان دهند که از به کار بردن هر نوع کلمه خارجی چه عربی چه انگلیسی پرهیز کنیم و بتوانیم پارسی صحبت کرده و بنویسیم تا شاید رفتار و اخلاقمان نیز مانند نیاکانمان ،پارسی شود.
سپاس . رستم زاده ( دامپزشک )