حکیم مهر - تامین غذای جوامع همواره از مهم ترین دغدغه های برنامه ریزان بوده است .وجود جامعه ای سالم و شاداب با تغذیه مناسب امکانپذیر است . در میان شاخص های غذایی , شاید پروتئین مهمترین ارزش غذایی را داشته باشد . پروتئین های دامی به علت دارا بودن اسید های آمینه ضروری برای بدن , جایگاه ویژه ای دارند .
در این میان در کنار منابع اصلی تأمین کننده پروتئین (گوشت قرمز , گوشت سفید, مرغ , ماهی و تخم مرغ ) در جوامع غربی ,مخصوصاً اروپایی ,استفاده از روده , به عنوان پوشش طبیعی , در صنایع سوسیس و کالباس سازی مدت زمانی است که مد نظر قرار گرفته است .
لذا با توجه به منبع اصلی تأمین کننده این پوشش طبیعی که همانا لایه زیر مخاطی روده نشخوارکنندگان کوچک و مشخصاً گوسفند و بز می باشد ,مختصری به کالبد شناسی روده می پردازیم .
معرفی روده :
روده چیست ؟
روده ها از قسمت انتهایی معده ( پیلور ) تا ناحیه مقعد ( Anus ) امتداد دارند . قسمت پیشین آنها چون دارای مجرای باریکی است به نام روده باریک یا کوچک و قسمت پسین و پیچیده آنها روده بزرگ نامیده می شود . طول روده ها در سگ 5 برابر , گاو 20برابر , نشخوارکنندگان کوچک ( گوسفند و بز ) 25 برابر و در اسب 10 برابر طول بدن می باشد .
میانگین طول روده کوچک در گاو در حدود 40 متر و در گوسفند 25 متر است . قطر متوسط آن در گاو حدود 5-6 سانتی متر و در نشخوار کنندگان کوچک ( گوسفند و بز ) 2-3 سانتی متر است . همچنین روده باریک به تقسیمات کوچکتری به نام های دوازدهه (Duodenum ) , تهی روده (Jejunum ) و ایلئوم ( Ileum ) تقسیم می شود .
دیواره روده باریک از داخل به خارج شامل لایه های زیر است :
1- لایه مخاطی ( Mucosa )
2- لایه زیر مخاطی (Sub mucosa ) :
در واقع این لایه پس از عمل لش گیری که کارگاه های سورت روده مورد استفاده قرار می گیرد . این لایه بین مخاط و طبقه عضلانی قرار دارد و از جنس بافت همبند است . رشته های کلاژن ( نوعی پروتئین ) و الاستیک به وفور در این بافت حضور دارند . غدد زیر مخاطی یا برونر در ناحیه دوازدهه واقع است . همچنین توده های بافت لنفاوی در زیر مخاط قرار دارد .
3- طبقه عضلانی (Muscular layer ) : لایه عضلانی حاوی دو لایه عضله صاف داخلی حلقوی و خارجی طولی است .
4- لایه سروز یا ازوتین (Serous ) : خارجی ترین لایه که سطح خارج روده را می پوشاند .
اعمال روده کوچک متعدد و شامل انتقال مواد غذایی از معده به روده بزرگ , کامل نمودن عمل هضم , جذب محصولات نهایی حاصل از هضم و ترشح برخی از هورمونهاست . کلاژن که به وفور در بافت همبند لایه زیر مخاطی روده باریک وجود دارد , در واقع فراوان ترین پروتئین بدن بوده و در انسان حدود 30 % وزن خشک بدن را تشکیل می دهد .
در پایان با توجه به مطالب ذکر شده می توان بیان کرد که پوشش طبیعی استفاده شده در صنعت فرآوری سوسیس و کالباس در واقع لایه شفاف زیر مخاطی روده باریک نشخوارکنندگان کوچک ( گوسفند و بز ) است که پس از طی مراحل پالایش و سورتینگ به عنوان یکی از منابع تأمین کننده پروتئین با منشأ دامی مورد استفاده قرار می گیرد .
مراحل فرآوری روده :
پس از ذبح گوسفند و خارج کردن محتویات شکم آن , روده باریک را از سایر قسمتها جدا می کنند .

نخستین مرحله فرآوری روده باریک , خارج کردن محتویات درون روده (کل) و سر بند زدن آن در دسته های پنج تایی یا ده تایی است .
در مرحله دوم دسته ها را به کارگاههای لش گیری می برند , در این کارگاهها روده ها را در حوضچه های آب نمک یا اصطلاحاً کباد قرار می دهند تا نرم شوند و برای تخلیه بهتر لش روده , آب ولرم وارد آن می کنند .
سپس " یک بار کن " با مهارت خاص خود روده ها را از سر باریک آن از میان شکاف چوب خیزران عبور می دهد تا به این وسیله جدار داخلی روده و لش آن از انتهای روده خارج شوند .
در ادامه " دو بار کن " با استفاده از مهارت خود این بار روده را از سر کلفت آن از میان شکاف چوب خیزران عبور می دهد تا این بار جدار بیرونی روده خارج شود .
آنچه پس از این مرحله باقی می ماند جدار میانی روده یا همان لایه زیر مخاطی آن است که اورجینال نامیده می شود . سپس روده های اورجینال را در دسته های 5 تا 10 تایی دسته بندی می کنند , نمک می زنند و به کارگاههای سورت روده منتقل می کنند .
عملیات سورت روده در کارگاههای سورت توسط بازکن آغاز می شود . بازکن روده ها را باز کرده و در دسته های 25 تایی تحویل سورتچی می دهد .
کار سورتچی که بسیار کار تخصصی می باشد تشخیص کالبد ( قطر روده ) و سپس جدا کردن روده ها بر اساس کالبد و کیفیت ( منافذ , سفتی , رنگ ) است .
کالیبر مورد نظر برای کیفیت درجه 1 ا ز 14-16 میلی متر الی 28-30 میلی متر است .
روده درجه 2 با کیفیت پایین تر از کالیبر 16-18 میلی متر الی 24-26 میلی متر
و روده درجه 3 با کیفیت پایین تر از کالیبر 18-20 میلی متر الی 22-24 میلی متر را شامل می شود .
در مرحله بعدی " مترچی " روده ها را در هر درجه با متراژ خاص , به طول 91 متر یا 100 یارد که یک هنگ نامیده می شود دسته بندی می کند .
هر هنگ در هنگام دسته بندی با توجه به کالیبر و درجه خود با رنگی خاص از هنگهای دیگر متمایز می شود .
مثلاً یک هنگ با کالیبر 18-20 و درجه 1 یا A با رنگ آبی مشخص می شود و همین هنگ با درجه 2 یا B با رنگ آبی و مشکی مشخص می شود .
سپس هنگها به میز هنگ کشی برده شده و کاملاً به نمک آغشته می گردد .
در پایان هنگها به صورت دسته های 10 تایی داخل بشکه قرار می گیرند و در بشکه ها پلمپ می شود و آماده صادرات می باشد .
لازم به ذکر است همانطور که در مطالب فوق آمد تمام مراحل فرآوری روده بدون بکارگیری ماشین آلات صنعتی و با استفاده از مهارت فردی کارگران انجام می شود یعنی نیروی انسانی بیشترین نقش را در تولید این محصول صادراتی بعهده دارد.
تاریخچه تجارت روده در ایران
در گذشته پهلوانان و رزم آوران ایران قدیم در مبارزات جنگی و نمایشات سلحشوری خود از تیرو کمان استفاده می کردند که در ساخت آن زه بکار برده می شد . زه را از تاباندن روده گوسفند و بز تهیه می کردند .
علاوه بر کمان تیراندازی برای ساختن غربان – کمان حلاجی – سیم تار – شلاق چهارپایان و نظایر آن نیز از زه استفاده می کردند .
سلام عزیز
علاقه مندبه فعالیت هستم
|
تماس بگیرید 09333574477
سلام . ممکنه خواهش کنم نهوه ساخت پرده های تار یا سه تار را که از روده گوسفند می سازند توضیح دهید . حتی اگر اطلاعات جزئی هم داشته باشید منون می شوم اگر به ایمیلم بفرستید . با تشکر
|
سلام من هم خیلی تو اینترنت جستجو زدم اما در مورد نحوه تولید پرده ساز از روده گوسفند اطلاعاتی بدست نیاوردم میشه خواهش کنم اگر کسی اطلاعاتی در دست داره منو راهنمایی کنه
دوستان اگه کسی در این زمینه آشنایی کامل داره و یا کلاس یا دوره ای سراغ داره ممنون میشم راهنمایی کنه یا تمایل به کار داره جهت راه اندازی یه پروژه هنگ .atilamir2002@yahoo.com
|
بنده در مورد سرت روده و لشی کا ری از قدیمی های صنف هستم.جهت مشاوره و راهنمایی باشماره ۰۹۱۹۵۰۰۰۶۸۶ تماس بگیرید
سلام
سلام دوستان اگرکسی روده گاو وگوسفند میخاد من میتونم واسش از تمام کَشتارگاههایه خراسان تهیه کنم.شماره تماس ۰۹۱۲۴۶۱۲۳۴۳
دوستان اگه کسی در این زمینه آشنایی کامل داره و یا کلاس یا دوره ای سراغ داره ممنون میشم راهنمایی کنه salit9393@gmail.com
با سلام من حمیدرضا حشمتی ۲۰ساله کار سرت روده رو انجام میدم اگر کسی باشه مایلم باهاش همکاری کنم.۰۹۹۰۵۵۶۶۶۴۹ ۰۹۳۹۹۹۱۲۸۱۰
با سلام من حمیدرضا حشمتی هستم سرت چی روده گوسفندی مدتی بیکارم حداقل برای ۲۰صادرکننده بزرگ کار کردم.
|
داداش اگه کمتر میکشیدی روش و بهتر کار میکردی بجای 20 نفر برای یکی دو نفر کار میکردی و الان سر کار بودی . بهت کم گفتن از سر سوراخ بزن ؟ سوراخ رد نکن؟
|
امید جان شما و پدر سالهاست سر سفره افغانیها هستین
سلام من حمیدرضا حشمتی ۲۰ سال تجربه در زمینه سرت روده کوسفندی اگه کسی مایل به همکاری باشه با این شماره تماس بگیره۰۹۹۰۵۵۶۶۶۴۹
|
سلام مایل به همکاری با شرکتهایی که دراین زمینه در خارج از ایران فعالیت میکنن
برای اطلاعات بیشتر از نحوه فعالیت در زمینه کار زهتابی به کانال انجمن زهتابان ایران بپیوندید
ایا اموزش در خصوص زهتابی دارید؟
شما میتوانید بدون سرمایه سهامدار شرکت شوید و به عیر از حقوق ماهیانه هر 6ماه 50 میلیون داشته باشید برای اطلاعات بیشتر به شماره 09159308895 یک پیام کوتاه با عنوان رهپویان پارسا ارسال تا اطلاعات کامل برای شما ارسال گردد
|
سلام من تو کاره روده پرده سازی بودم الان بیکارم۰۹۳۷۵۸۵۴۰۰۷
سلام
سلام من علیرضا 48 ساله حاضرم با دوستان دارای تجربه در زمینه جمع آوری و خرید و سپس فروش روده در غرب کشور همکاری و سرمایه گذاری کنم اگه کسی تمیل داره بهم ایمیل بزنه alireza513118@yahoo.com
به یک نفرسورت کارولش گیر با حقوق فوق العاده نیازهست لطفا با شماره09127860122تماس بگیرید
سلام و عرض ادب
سلام،بعد از کار ی بار کن دوبار کن نیز از سمت باریک روده از مهارت خود استفاده میکنه،ممنون از توضیح کامل شما.
حاضربه همکاری خارج از ایران هستم
|
۰۹۹۰۵۵۶۶۶۴۹
سلام اگه کسی روده گاویا گوسفندی خواست من درخدمتم09927583962
سلام اگر کسی روده به قیمت داره من خریدارم
سلام
سلام،برای صادرات روده گوسفندی،عزیزان در این زمینه مقدار توانایی تامین و قیمتشون رو بیان کنند ،،من خواهانم.
متشکرم
سلام دوستان . من در کشور آلمان زندگی می کنم و در کار بازاریابی روده برای تولید سوسیس هستم . خوشحال میشم اگه دوستان راهنمایی کنن که چطور میشه از ایران روده با کیفیت خوب پیدا کنم . ممنون میشم اگه در واتس آپ به من پیام بدین یا ایمیل بفرستید
سلام من تولید کننده هنگ روده و سرتچی لشی کار و از صفر تا صد روده رو واردم ولی در آلمان میخام فعالیت کنم بخاطر استفاده از ببمه در صورتی که شرکت آلمانی بتونه دعوتنامه بده و ساپورتم کنه در خدمتم ۰۹۱۲۳۴۱۱۴۷۹
باسلام اگر افغانها تواین کارنباشندکار روده خیلی خوب میشه چون اینها توکا خیلی .......... درآوردن خیروبرکت کار بردن از بس با ........ پیش رفتن باتشکر
arash.4x@gmail.com
نیازمند به استاد کار با تجربه . زندگی و کار در شهر کرمان.
09131439451