حکیم مهر - رئیس سازمان دامپزشکی کشور امروز به مناسبت هفته دولت در مصاحبهای مطبوعاتی گفت: طی دو سال اخیر این سازمان اقدامات مؤثری درباره کاهش بیماریهای دامی از قبیل لمپیاسکین و کاهش کانونهای بیماری در کشور داشته است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، «دکتر مهدی خلج» افزود: اگرچه در حوزه واکسیناسیون، حجم عملکرد در سطح جمعیت دامی کشور از سال 1392 روند کاهشی داشته است، اما تنظیم زمان واکسیناسیون و جلوگیری از مصرف بیرویه واکسنها در جمعیتهای دامی بسیار مؤثر بوده، بهگونهای که کاهش مصرف واکسن شاربن در جمعیتهای گوسفند و بز حاصل شده است.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس گزارشهای رسیده، طی دوساله 92 و 93 نسبت به متوسط دوساله 90 و 91 روند کاهش 31 درصدی در زمینه تعداد دامهای مبتلا داشتهایم.
خلج ادامه داد: بهرغم افزایش چهار درصدی در جمعیت دامی کشور واقع در کانونهای بروز بیماری، تعداد کانونهای مبتلا با کاهش 44 درصدی روبهرو بوده است.
وی تصریح کرد: طی سالهای 92 و 93 روند کاهشی در گزارش بیماریهای دامی را شاهد بودهایم که این روند بهرغم بروز و رخداد بیماریهای نوظهور و اگزوتیک لمپیاسکین در سال گذشته در سطح کشور بوده است.
خلج یادآور شد: در راستای حل مشکل تب مالت نیازمند 123 میلیارد تومان اعتبار هستیم تا بتوانیم برنامههایی را که در این زمینه تدوین کردهایم، اجرایی کنیم.
وی تأکید کرد: واکسیناسیون یکی از روشهای مؤثر و آسان در مقابله با بیماریها است و در این راستا در پنجماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته در بخش واکسیناسیون دام شاهد افزایش بودهایم.
راهاندازی سامانه یکپارچه الکترونیکی کنترل تردد فرآوردههای خام دامی
رئیس سازمان دامپزشکی کشور از راهاندازی سامانه یکپارچه الکترونیکی با همکاری این سازمان و دستگاههای انتظامی خبر داد و اظهار داشت: بهمنظور پایش و کنترل تردد وسایل نقلیه حامل هر نوع دام، طیور، آبزیان و فرآوردههای خام دامی و نهادهها در مبادی ورودی و خروجی کشور سامانه فوق راهاندازی میشود که امیدواریم بتواند محصولات سالم و ایمنی را تحویل مشتریان بدهد.
خلج همچنین گفت: گزارشهای حاکی از بیماریهای موجود در جمعیتهای دامی کشور نشان میدهد که اگر کل بیماریهای دامی را حساب کنیم، در مجموع 28 درصد در پنج ماهه سال جاری نسبت به پنج ماهه سال گذشته کاهش موارد بیماری داشتهایم.
وی در ادامه افزود: بر اساس سیاستهای کلان دولت، تلاش میکنیم ظرفیتهای بخش غیردولتی را افزایش دهیم؛ بهگونهای که در مراکز خصوصی نیروهای کار را در مراکز بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مراکز مایهکوبی و داروخانهها افزایش دهیم.
خلج خاطرنشان کرد: در بخش نظارت بر بهداشت عمومی و صنایع وابسته نیز تعداد همکاران بخش غیردولتی را افزایش خواهیم داد تا بتوانیم از کیفیت خدمات بهداشتی مطمئنتر شویم.
ایران بیشترین تعداد مراکز دامپزشکی در دنیا را دارد
رئیس سازمان دامپزشکی کشور درباره ضرورتهای بخش دامپزشکی ادامه داد: در بیشتر کشورهای دنیا، تعداد مراکز دامپزشکی و مراکز آموزش عالی آن محدود است، بهگونهای که در کشور فرانسه تنها پنج و در برزیل تنها هفت مرکز وجود دارد. در حالی که تعداد مراکز و دانشآموختگان کشور ما بالا است و این تعداد امکان رقابت و کسب درآمد بیشتر را ندارند.
وی تصریح کرد: از وزیر علوم و سایر دانشگاهها تقاضا میکنیم که برای حفظ منافع ملی کشور در جذب دانشآموختگان بخش دامپزشکی از وزارت جهاد کشاورزی استعلام کنند.
خلج درباره ضرورت دوم سازمان دامپزشکی یادآور شد: حدود 170 شرکت تولیدکننده داروهای دام، واکسن، سموم و ضدعفونیکنندهها در کشور وجود دارد و علاوه بر آن 300 شرکت واردکننده، 31 شرکت پخش استانی و 170 شرکت پخش سراسری دارو و واکسن در کشور فعال است که برای این تعداد دوهزار و 80 پروانه دارویی تاکنون صادر شده و برای واردات نیز یکهزار و 500 مورد به ثبت رسیده است.
وی تأکید کرد: حدود 35 تا 40 درصد واکسنهای طیور در کشور تولید میشود، اما کشور به لحاظ کمی هنوز نیازمند آن است که سرمایهگذاری در این بخش بیشتر شود.
اجرایی شدن پروتکل بهداشتی روسیه در حال پیگیری
رئیس سازمان دامپزشکی کشور درباره پروتکلهای بهداشتی بین ایران و روسیه نیز اظهار داشت: این پروتکل در حال نهایی شده است و تعداد قابل توجهی از صادرکنندگان کد EC را دریافت کردهاند.
خلج همچنین گفت: هفت کشتارگاه صنعتی، چهار کارخانه صنایع لبنی و چهار کارخانه خوراک دام موفق شدند کد IR را کسب کنند و همچنین 19 مرکز صنایع شیلاتی نیز مجوزهای لازم را گرفتهاند.
وی در ادامه افزود: گرچه تبادلات هیئتهای دامپزشکی بین ایران و روسیه در حال انجام است، نخستین محموله 20 تنی میگو به این کشور صادر شده و امیدواریم با استمرار فرآوردههای آبزیان، صادرات طیور تولیدشده در کشورمان نیز به روسیه تسهیل شود.
خلج درباره موافقتنامههای بهداشتی با کشورهای عراق، پاکستان و آذربایجان خاطرنشان کرد: موافقتنامههای دام و دامپزشکی با کشور عراق در سال گذشته به امضاء رسید و از هفته گذشته نیز صادرات به عراق از سر گرفته شد.
وی ادامه داد: موافقتنامههای بهداشتی با کشورهای پاکستان و آذربایجان در مرحله نهایی شدن است.
خلج تصریح کرد: با وزارت خارجه و سایر مراجع ذیصلاح در حال بررسی هستیم تا بتوانیم موافقتنامهها با سایر کشورها را تسهیل کنیم.
توقف فعالیت کشتارگاههای سنتی که کمترین بازدهی را دارند
رئیس سازمان دامپزشکی کشور درباره کشتارگاههای موجود در کشور نیز یادآور شد: حدود 75 کشتارگاه صنعتی در کشور وجود دارد و 35 کشتارگاه نیز در حال احداث است.
وی تأکید کرد: به موازات آنکه کشتارگاههای صنعتی به بهرهبرداری برسد و ظرفیت تأمین گوشت لازم را داشته باشد، در صدد هستیم که کشتارگاههای سنتی که دارای کمترین ضوابط بهداشتی هستند را متوقف کنیم.
خلج اظهار داشت: بر اساس آمار بهدستآمده، مجموعه دامهای کشتارشده در کشتارگاههای دام سراسر کشور در سال گذشته نسبت به سال قبل از آن 38 درصد در دام سبک افزایش داشته و در دام سنگین از افزایش چهار درصدی برخوردار بوده است.
وی همچنین گفت: مجموعه بازدیدهای انجامشده در بخشهای مختلف طیور در سال 93 نسبت به سال قبل از آن از افزایش 13 درصدی برخوردار است.
خلج افزود: در حوزه بهداشت عمومی نیز میزان بازدیدها 11 درصد در مدت فوق افزایش داشته است.
وی از آغاز برنامه دوم پایش آنفلوآنزا در کشور خبر داد و خاطرشان کرد: تدارکات این سازمان در حال انجام است تا بتوانیم برنامه دوم پایش پایان تابستان را بهزودی آغاز کنیم.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور از سخت شدن شرایط داروخانههای دامپزشکی خبر داد و تصریح کرد: افرادی که سابقه کار مکفی داشته باشند و خدمات بهتری در این بخش ارائه دهند، توسط این سازمان حمایت میشوند و برای بهبود فضای کسب و کار نیز تمامی تلاش خود را خواهیم کرد.
خلج درباره استقبال مالی ناظران دامپزشکی نیز ادامه داد: بر اساس دستورالعملهای صادرشده، بهای خدمات ناظران دامپزشکی باید به صندوقی منتقل شود و سپس آن صندوق، آن را اختصاص دهد که مشکلاتی در این بخش وجود دارد که در صدد هستیم راهکاری برای آن پیدا کنیم.
وی درباره اعتبارات حوزه سلامت یادآور شد: قرار بود بر اساس آنچه که در کمیسیون تلفیق مقرر شده است، چهار درصد اعتبارات سلامت به بخش دامپزشکی اختصاص یابد، اما بر اساس نامهای، این مقدار به یک درصد رسید که امیدواریم بتوانیم این اعتبارات را افزایش دهیم.
خلج درباره استفاده از لولههای آزبست در مسیر پرورش ماهیان قزلآلا در جادهها تأکید کرد: تمامی واحدهای تولید قزلآلا موظف هستند فاصله خود را تا حریم جادهها رعایت کنند و تا به حال استفاده از آزبست در واحدی گزارش نشده است.