حکیم مهر - قائم مقام معاونت آموزشی وزارت بهداشت، اخیراً از واگذاری آموزش 24 رشته مرتبط با سلامت از وزارت علوم به وزارت بهداشت خبر داده است.
به گزارش حکیم مهر، بر این اساس کلیه امور آموزشی رشته هایی از قبیل روانشناسی بالینی، روانشناسی سلامت، روانشناسی خانواده، علوم ورزشی، ورزش درمانی، خدمات سلامت و بهورزی، دارویاری، سلامت یاری، تغذیه ورزشی، مراقبت از زنان، مراقبت طبی از سالمندان، مشاوره ژنتیک، ماساژدرمانی، بهداشت روان و مشاوره ورزشی و کایروپراکتیک از وزارت علوم به وزارت بهداشت انتقال خواهد یافت.
بر اساس آنچه که از سوی «دکتر حمید اکبری» قائم مقام معاونت آموزشی وزارت بهداشت اعلام شده است، واگذاری این رشته ها پس از انجام کار کارشناسی و هماهنگی با وزارت علوم صورت خواهد گرفت.
واقعیت امر این است که جای خالی رشته «دامپزشکی» در بین رشته های اعلام شده کاملاً احساس می شود. انتقال آموزش رشته دامپزشکی از وزارت علوم به وزارت بهداشت، مزایای فراوانی خواهد داشت که به تعدادی از آنها اشاره می شود:
1. کاهش ظرفیت پذیرش دانشجو:
همه همکاران استحضار دارند که پذیرش بی رویه دانشجوی دامپزشکی در دانشگاه های دولتی و آزاد طی سال های اخیر که از آن به «سونامی پذیرش دانشجو» یاد می شود، چه بلایی را بر سر فعالین این رشته در بخش خصوصی آورده است. افزایش بیش از حد تعداد دامپزشک در کشور، وضعیت معیشتی ایشان را به شدت دچار بحران نموده و این روند در صورت ادامه، وضعیت می تواند روز به روز بدتر از گذشته گردد.
اما، وزارت بهداشت با توجه به قدرت چانه زنی و سیاسی بالا توانسته است این روند را در دانشگاه های زیرمجموعه خود و حتی دانشگاه آزاد اسلامی کاملاً کنترل نماید به طوری میزان بیکاری در بین دانش آموختگان کلیه رشته های زیرمجموعه وزارت بهداشت، در حال حاضر بسیار کمتر از دانش آموختگان رشته های وزارت علوم است.
در صورت انتقال آموزش دامپزشکی از وزارت علوم به وزارت بهداشت، مسلماً روند پذیرش بی رویه دانشجو در دانشکده های دامپزشکی و افزایش تعداد این دانشکده ها متوقف و حتی معکوس خواهد شد.
2. افزایش کیفیت آموزش در دانشکده های دامپزشکی:
همانطور که پیشتر گفته شد، متاسفانه وزارت علوم نتوانسته است کیفیت فرآیند آموزشی را در دانشکده های دامپزشکی کشور در حد مطلوبی نگه دارد و این کاهش کیفیت در دانشکده های دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی، محسوس تر می باشد. وزارت علوم طی سال های اخیر نشان داده است که توانایی و قدرت کنترل کیفیت آموزشی در دانشکده های زیرمجموعه دانشگاه آزاد را ندارد، ولی در صورت انتقال آموزش دامپزشکی از وزارت علوم به وزارت بهداشت، نظارت بر کیفیت فرآیند آموزشی در دانشکده های دامپزشکی بهبود خواهد یافت.
3. پایان حذف دامپزشکان از شرکت در مقطع Ph.D وزارت بهداشت:
طی سال های اخیر، همواره با انتشار دفترچه های راهنمای آزمون دکترای تخصصی (Ph.D) وزارت بهداشت، شاهد حذف دامپزشکان از ادامه تحصیل در تعدادی از رشته های علوم پایه وزارت بهداشت بوده ایم که از آن جمله می توان رشته فارماکولوژی را نام برد.
با توجه به اینکه تعداد بسیاری از فارغ التحصیلان دامپزشکی به علت علاقه شخصی و یا آینده شغلی بهتر، تمایل به ادامه تحصیل در رشته های علوم پایه وزارت بهداشت را دارند، ادامه روند فعلی موجب محدودیت برای این همکاران شده و آنها را از ادامه تحصیل در رشته مورد نظرشان باز خواهد داشت، ولی در صورت انتقال آموزش دامپزشکی از وزارت علوم به وزارت بهداشت، مسلماً ایجاد چنین محدودیت هایی متوقف شده و حتی می توان با انجام رایزنی با مسئولین معاونت آموزشی وزارت بهداشت، اجازه ادامه تحصیل دامپزشکان در سایر رشته های علوم پایه وزارت بهداشت را دریافت کرد.
4. رفع مشکل اخذ شماره نظام پزشکی در مقطع Ph.D رشته های بالینی وزارت بهداشت:
یکی دیگر از مشکلاتی که در سال جاری از سوی سازمان نظام پزشکی ایجاد شده است، عدم واگذاری شماره نظام پزشکی به دامپزشکانی است که دوره دکترای تخصصی خود را در رشته های بالینی وزارت بهداشت طی نموده اند و بدین ترتیب، این همکاران علی رغم به دست آوردن دانش و توانایی های لازم، اجازه دایر نمودن آزمایشگاه، مطب و فعالیت بالینی نخواهند داشت (به عنوان مثال کلینیک تغذیه یا ژنتیک) و تنها اجازه فعالیت در مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی را دارند.
در صورت انتقال آموزش دامپزشکی از وزارت علوم به وزارت بهداشت، این مشکل برطرف خواهد شد.
5. پرداخت کمک هزینه تحصیلی به دانشجویان دوره های تخصصی:
در حال حاضر وزارت بهداشت به دانشجویان دوره رزیدنتی ماهیانه مبالغی را با عنوان کمک هزینه تحصیلی پرداخت می کند، ولی دانشجویان دوره های تخصصی دامپزشکی از دریافت حقوق در دوره تحصیلشان محروم هستند. در صورت انتقال آموزش دامپزشکی از وزارت علوم به وزارت بهداشت، می توان با انجام رایزنی های لازم، چنین حقوقی را برای دانشجویان رزیدنت دامپزشکی برقرار نمود.