حکیم مهر - دریاچه ارومیه، بزرگترین دریاچه درون سرزمینی ایران است که طی سال های اخیر به دلایل مختلف در حال نابودی است. کاهش 6 متری سطح آب طی 13 سال اخیر و رسیدن شوری آب دریاچه به 360 گرم بر لیتر، زنگ خطر نابودی دریاچه را بلندتر از دیگر تالابهای کشور به صدا درآورده است.
نظری دوست، مدیر پروژه حفاظت از تالابهای کشور گفت: با بالارفتن شوری آب دریاچه ارومیه، جمعیت فلامینگو به دلیل فقر غذایی با کاهش چشمگیری مواجه شده است.
نظری دوست، با بیان اینکه تخریب زیستگاههای پرندگان در دریاچه ارومیه باعث کاهش تعداد پرندگان شده است، تصریح کرد: هم اکنون از 100 هزار فلامینگوی مهاجر سال های نه چندان دور به سختی می توان 1000 جفت از این گونه را یافت.
مدیر پروژه حفاظت از تالابهای کشور با بیان اینکه میزان غلظت نمک دریاچه ارومیه 360 گرم در لیتر است، افزود: تولید سیست آرتمیا، تنها موجود زنده دریاچه متوقف شده و مساحت دریاچه ارومیه نیز به شدت در حال کاهش است.
به گفته وی، 150 هکتار از اراضی حاشیه تالاب ارومیه به شوره زار تبدیل شده که این امر نشان می دهد شوری دریاچه به حد اشباع رسیده است.
نظری دوست،با بیان اینکه نجات دریاچه ارومیه به حداقل 15 میلیارد مترمکعب آب نیاز دارد، گفت:موضوع حق آبه 1/3 میلیارد متر مکعبی آب دریاچه ارومیه در کمیسیون زیربنایی دولت به تصویب رسیده است تا با همکاری وزارت نیرو، جهاد کشاورزی و سه استانداری، استانهای حوزه آبخیز این حق آبه تامین شده و دریاچه ارومیه نجات پیدا کند.
به گفته نظری دوست،خشکسالی 700 درصد و همچنین برداشت آب و سدسازیها و بهره برداریها از آب دریاچه توسط وزارت نیرو 20 درصد در خشک شدن دریاچه ارومیه نقش دارد.
*تراز آب دریاچه ارومیه 5/1271 متر از سطح آبهای آزاد، مسئولان وضعیت دریاچه ارومیه را جدی بگیرند
مدیرکل محیط زیست آذربایجان شرقی با بیان اینکه هم اکنون تراز آب دریاچه ارومیه به 5/1271 متر از سطح آبهای آزاد رسیده است،گفت:این رقم در سال گذشته 34/1271 بوده است.
رئیسی،با بیان اینکه تراز سطح آب دریاچه 60 سانتی متر کاهش یافته است،تصریح کرد: 22 برابر بیش از ظرفیت و حد معمول دریاچه ارومیه آب برداشت شده است.
وی، فلامینگو را شاخص ترین پرنده دریاچه ارومیه دانست و گفت:با افزایش شوری آب دریاچه و پایین آمدن عمق آب و از بین رفتن ذخیره غذایی این پرنده، آنها منطقه را ترک کرده اند.
مدیرکل محیط زیست آذربایجان شرقی،کاهش نزولات آسمانی، بالارفتن دمای هوا، استفاده نکردن از آب در داخل حوزه آبریز، احداث سازه های آبی و حفر چاه های آب را از جمله عوامل وضعیت دریاچه ارومیه عنوان کرد و اظهارداشت:مسئولان باید وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه را جدی بگیرند.
رئیسی، اصلاح شیوه های آبیاری به منظور برداشت بهینه از منابع آبی و تغییر الگوی کشت را از راهکارهای موثر برای نجات دریاچه ارومیه دانست.