حکیم مهر - با توجه به افزایش روز افزون دانشکده های دامپزشکی آزاد و سراسری در کشور، افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی دامپزشکی، کاهش جمعیت دامی کشور به علت خشکسالی و ...، بازار کار این رشته در سال های اخیر دچار بحران شده و بسیاری از فارغ التحصیلان دامپزشکی با بیکاری، کاهش درآمد و مشکلات معیشتی دست به گریبان شده اند.
دانش آموختگان دکترای تخصصی رشته های دامپزشکی نیز حال و روزشان چندان تعریفی نداشته و با توجه به محدود بودن ظرفیت عضویت در هیأت علمی دانشگاه ها، این مشکلات گریبان جامعه متخصصین دامپزشکی را نیز گرفته است.
یکی از راهکارهایی که دانشجویان و دانش آموختگان رشته دامپزشکی برای حل مشکلات خود مدنظر قرار داده اند و بخصوص در چند سال اخیر مورد استقبال فراوان آنها قرار گرفته است، شرکت در آزمون دکترای تخصصی (Ph.D) وزارت بهداشت و ادامه تحصیل در یکی از رشته های علوم پایه پزشکی و بهداشت می باشد. البته تعدادی از دامپزشکان نیز صرفاً از روی علاقه تمایل به ادامه تحصیل در یکی از رشته های وزارت بهداشت داشته و به همین دلیل در این آزمون شرکت می کنند.
واقعیت این است که بازار کار و عضویت در هیأت علمی برای فارغ التحصیلان رشته های علوم پایه وزارت بهداشت بسیار بهتر و آسان تر از رشته های دامپزشکی می باشد (البته نه در همه رشته ها).
در حال حاضر دامپزشکان اجازه شرکت در آزمون و ادامه تحصیل در 30 رشته وزارت بهداشت را دارند (26 رشته علوم پایه پزشکی و بهداشت؛ 4 رشته داروسازی).
این رشته ها عبارتند از:
رشته های دکترای تخصصی (Ph.D) علوم پایه پزشکی و بهداشت:
1. اپیدمیولوژی
2. آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
3. انگل شناسی پزشکی
4. ایمنی شناسی پزشکی
5. باکتری شناسی پزشکی
6. بیولوژی تولید مثل
7. بیوشیمی بالینی
8. پزشکی مولکولی
9. توکسین های میکروبی
10. حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین
11. خون شناسی آزمایشگاهی و علوم انتقال خون
12. ژنتیک پزشکی
13. سیاستگذاری سلامت
14. علوم تشریحی
15. علوم تغذیه
16. علوم اعصاب
17. علوم سلولی کاربردی
18. فیزیولوژی
19. مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی
20. مهندسی بافت
21. نانوفناوری پزشکی
رشته های دکترای تخصصی (Ph.D) داروسازی:
1. سم شناسی
2. اقتصاد و مدیریت دارو
3. نانوفناوری دارویی
4. زیست مواد دارویی
چند نکته:
1- ثبت نام آزمون دکتری تخصصی وزارت بهداشت در بهمن ماه ۹۵ انجام شده و زمان برگزاری آزمون نیز اردیبهشت ماه ۹۶ خواهد بود.
2- به دانشجویان دوره دکترای تخصصی وزارت بهداشت در طول مدت تحصیل، کمک هزینه تحصیلی تعلق خواهد گرفت (دانشجویان متاهل دو برابر دانشجویان مجرد).
3- با توجه به اینکه دامپزشکان در مقایسه با سایر شرکت کنندگان این آزمون از سواد پایه قوی تری برخوردار بوده و احتمال قبولی بیشتری دارند، خیلی از رشته های رقیب سعی در حذف دامپزشکان از این آزمون را دارند و این احتمال می رود که در سال های آینده از شرکت دامپزشکان در برخی از رشته های فوق جلوگیری شود (همانطور که در مورد رشته های فارماکولوژی و قارچ شناسی رخ داد)، لذا توصیه می شود که در صورت علاقه به ادامه تحصیل در رشته های فوق، هر چه زودتر و از همین امسال اقدام نمایید.
4- با توجه به اینکه در سال آینده نمره کل داوطلبان از (70% نمره کتبی و 30% نمره مصاحبه) به (50% نمره کتبی و 50% نمره مصاحبه) تغییر خواهد یافت و وزن نمره مصاحبه در این آزمون افزایش خواهد یافت، به داوطلبان (به خصوص دانشجویان دامپزشکی که قصد دارند چند سال آینده در این آزمون شرکت کنند) توصیه می شود رزومه خود را از طریق نگارش مقالات، ارائه مقاله در کنگره ها و سمینارها و ... برای حضور در مصاحبه تقویت نمایند.
5- داشتن مدرک آزمون زبان وزارت بهداشت (MHLE ) و یا وزارت علوم (MSRT ) با حداقل نمره 50 (یا مشروط 45) برای شرکت در این آزمون ضروری است. این مدارک زبان دارای 2 سال اعتبار هستند. به داوطلبان توصیه می شود، هر چه سریعتر در این آزمون ها که در طول سال چندین بار برگزار می شوند شرکت نموده و در زمان نزدیک به آزمون Ph.D وقت خود را صرف خواندن زبان ننمایند.
6- به دانشجویان دامپزشکی که قصد ادامه تحصیل در رشته های تخصصی وزارت بهداشت در چند سال آینده را دارند، توصیه می شود از همین حالا با مطالعه کتاب های مرتبط با دروس آزمون، پایه علمی خود را برای شرکت در آزمون مورد نظر تقویت نمایند.
7- مطالعه تست های آزمون سال های گذشته بسیار راهگشا بوده و می تواند داوطلبان را با نحوه طراحی سؤالات آشنا نماید. می توانید سوالات آزمون سال های گذشته را در انتشارات فرهنگ در تهران (خیابان انقلاب) بیابید.
8- با توجه به حجم زیاد دروسی که باید برای آمادگی شرکت در این آزمون مطالعه نمایید، توصیه می شود هر روز مطالعه کلیه دروس (هر چند اندک) را در برنامه روزانه خود بگنجانید. به تجربه ثابت شده است که در چنین آزمون هایی، مطالعه کلیه دروس بصورت روزانه در مقایسه با مطالعه دروس به ترتیب، بیشتر در حافظه مانده و در روز آزمون آرامش بیشتری خواهید داشت.
9- یادداشت برداری و خلاصه نویسی را فراموش نکنید. این روش، بخصوص در روزهای آخر نزدیک آزمون بسیار مفید بوده و می تواند به شما در جمع بندی کلیه دروس خوانده شده، کمک نماید.
10- با توجه به مصوبه اخیر سازمان نظام پزشکی مبنی بر عدم اعطای شماره نظام پزشکی به دانش آموختگان مقطع Ph.D رشته های وزارت بهداشت که دارای پایه دامپزشکی هستند، این امر ممکن است مشکلاتی را در برخی رشته ها ایجاد نماید. هر چند احتمال لغو این مصوبه وجود دارد، ولی به هر حال آن را نیز باید مد نظر قرار دهید (مثلاً با داشتن مدرک دکترای تخصصی علوم تغذیه، حق تاسیس مطب را نخواهید داشت و صرفاً می توانید در مراکز دانشگاهی یا تحقیقاتی مشغول به کار شوید).
برای کسب اطلاعات بیشتر از جزئیات آزمون و زمان ثبت نام به سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی کشور (اینجا) مراجعه نمایید.
در وزارت علوم، دامپزشکان می توانند در رشته های زیر ادامه تحصیل دهند:
رشته های دکترای تخصصی دامپزشکی:
1. جراحی دامپزشکی (دستیاری)
2. مامایی و بیماری های تولید مثل دام (دستیاری)
3. بیماری های داخلی دام های کوچک (دستیاری)
4. بیماری های داخلی دام های بزرگ (دستیاری)
5. رادیولوژی دامپزشکی (دستیاری)
6. کلینیکال پاتولوژی دامپزشکی (دستیاری)
7. پاتولوژی دامپزشکی
8. بهداشت و بیماریهای پرندگان
9. بیوشیمی
10. بهداشت و بیماری های آبزیان (دستیاری)
11. بهداشت مواد غذایی
12. بهداشت خوراک دام
13. اپیدمیولوژی
14. انگل شناسی دامپزشکی
15. باکتری شناسی
16. ویروس شناسی
17. قارچ شناسی
18. ایمنی شناسی
19. بیوتکنولوژی
20. فناوری تولید مثل در دامپزشکی
21. سم شناسی
22. فارماکولوژی دامپزشکی
23. فیزیولوژی
24. آناتومی و جنین شناسی مقایسه ای
25. بافت شناسی مقایسه ای
26. بیهوشی و مراقبت های ویژه دامپزشکی (دستیاری)
دامپزشکی اخه چه ربطی به اقتصاد دارو داره!!!!!!!
اگه دارو سازی ربطی به دامپزشکی داره چرا داروساز ها نمی تونن تخصص های دام شرکت کنن؟!!
به دوستان دامپزشک می گم همون طور که دانشگاه ازاد رشته شما رو خراب کرد در ۵&۶سال اینده کمر به از بین بردن دارو بسته اند
خداقوت مسولین با عرضه
دامپزشکی ارتباط مستقیم با امنیت اقتصادی کشور دارد و یکی از بال های اقتصادی کشور است
از نظر من هر کسی که سر فصل های دروس مرتبط با اون رشته رو خونده میتونه وارد هر رشته ای که دوست داره بشه و هیچ محدودیتی نباید شاملش باشه ولی در ایران این رو مشاهده میکنیم