مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی با بیان اینکه ۱۵۰۰ دام سبک و سنگین بر اثر تب برفکی در استان مرکزی تلف شده است گفت: اعتبارات استان مرکزی برای کنترل بیماریهای دامی کافی نیست.
بهگزارش حکیم مهر به نقل از تسنیم، «دکتر محسن شانقی» ظهر امروز در نشست مطبوعاتی خود به مناسبت روز ملی دامپزشکی اظهار داشت: اداره کل دامپزشکی علیرغم پرداختن به مقوله بهداشت و درمان دام در بحث بهداشت عمومی هم از جایگاه ویژهای برخوردار است چرا که 50 درصد بیماریهای عفونی شایع ازدام به انسان منتقل میشود و در همین راستا دامپزشکی نقش مهمی در زمینه سلامت جامعه دارد.
وی افزود: دامپزشکی برای تامین بهداشت دام و فرآوردههای خام دامی، ارتقاء سطح بهداشت عمومی که با سلامت مردم ارتباط مستقیم دارد و تامین امنیت غذایی نقش بسیار بهسزایی ایفا میکند استان مرکزی 2 درصد از جمعیت کشوری را به خود اختصاص داده و 3 درصد از تولیدات فرآوردههای دامی کل کشور از این استان تامین میشود همچنین 40 درصد از تولیدات خام دامی تولیدی مازاد و به سایر نقاط صادر میشود.
مدیرکل دامپزشکی استانمرکزی تصریح کرد: تعداد 165 نیرو در بخش دولتی و تعداد 460 نیرو در بخش خصوصی دامپزشکی استان در حال فعالیت هستند که مجموع عملکرد آنها به تامین بهداشت دام و فرآوردههای خام دامی ختم میشود.
شانقی با اشاره به عملیات واکسینه دامها در استان مرکزی گفت: تاکنون تعداد 4 میلیون و 140 هزار راس دام سبک و سنگین واکسینه شدهاند و تعداد 216 کانون بیماری عفونی داشتهایم که این آمار نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.
وی خاطرنشان کرد: در راستای مبارزه با انگلهای خارجی تعداد 468 هزار راس دام و 616 واحد دامی تحت پوشش و اقدامات سمپاشی قرار گرفتهاند همچنین تاکنون تعداد 785 راس دام در راستای مقابله با تب مالت واکسینه شدهاند که این آمار 30 درصد بالاتر از عملکرد سازمان بوده است.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی بیان کرد: تعداد 8 هزار و 600 قلاده سگ علیه بیماری هاری واکسینه شده و تعداد 33 هزار و 400 راس گاو برای مقابله با بیماری سل تست شدهاند همچنین تعداد 347 هزار راس دام برای مقابله با بیماری سیاهزخم واکسینه شدهاند.
شانقی عنوان کرد: در زمینه بیمارییابی دامها کارشناسان و سیستم مراقبتی این اداره فعال است و تاکنون یکهزار و 800 مورد بازدید و استفاده از سیستم مراقبتی به ثبت رسیده، در زمینه طیور 27 میلیون و 500 هزار جوجه یک روزه در سطح استان توزیع و حدود 226 میلیون دز واکسن در این زمینه استفاده شده است.
وی اضافه کرد: تعداد 172 کانون بیماری طیور در سطح استان شناسایی شده که این آمار نسبت به سال گذشته کاهش چشمگیری داشته است و 2 هزار و 500 نمونه در سیستم مراقبت از آنفولانزا و سایر موارد بررسی شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی خاطرنشان کرد: تعداد 12 هزار و 500 نمونه در زمینه تشخیص بیماریهای بومی مورد بررسی قرار گرفته و در زمینه تشخیص بیماریهای آبزیان هزار و 951 آزمایش انجام شده و تعداد هفت کانون بیماری آبزیپروران در مدت یک سال گذشته تشخیص داده شده است.
شانقی ادامه داد: در سطح استان تعداد 221 هزار راس دام کشتار شده که از این میزان مقدار 11 میلیون و 980 هزار کیلوگرم گوشت به دست آمده و تعداد 983 لاشه ضبط و از چرخه خارج شدهاند، همچنین در کشتارگاه طیور تعداد 24 میلیون قطعه به کشتار رسیده که 51 هزار تن گوشت مرغ مصرفی از این کشتار به دست آمده و تعداد 381 هزار قطعه هم از چرخه مصرفی حذف شده است.
وی با اشاره به روند بازدید هر دو ماه یک بار کارشناسان از واحدهای عرضه گفت: تاکنون تعداد 92 هزار بازدید از واحدهای عرضه انجام شده و تعداد 44 هزار نمونه در آزمایشگاههای سطح استان مورد بررسی قرار گرفته است.
345 هزار قطعه ماهی زینتی از استان مرکزی صادر شد
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی با اشاره به صادرات محصولات استان مرکزی گفت: تعداد 345 هزار قطعه ماهی زینتی از استان مرکزی به سایر نقاط صادر شده همچنین مقدار یک میلیون و 642 هزار کیلوگرم پنجه مرغ و 73 هزار قطعه جوجه یک روزه از استان مرکزی صادر شده است.
شانقی بیان کرد: 5 میلیون و 560 هزار کیلوگرم تخممرغ خوراکی، 4 میلیون و 425 هزار کیلوگرم مرغ منجمد و 51 هزار و 500 قطعه مرغ تخمگذار از استان مرکزی به خارج از کشور و دیگر نقاط استان صادر شده است مقدار عسل صادر شده از استان به سایر نقاط 28 هزار کیلوگرم بوده است.
وی افزود: یک میلیون و 621 هزار کیلوگرم خوراک و مکمل طیور از استان مرکزی صادر شده است در اواخر سال گذشته و ابتدای امسال با چالشهایی مانند تببرفکی در استان مواجه بودیم که امسال با برنامهریزیهای انجام شده تا حدود زیادی توانستهایم بیماریهای دامی را در سطح استان کنترل کنیم.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی بیان کرد: با بهکارگیری برنامهریزیهای انجام شده شاهد کاهش 24 درصدی واحدهای بیماریهای دامی در سطح استان و افزایش 3 درصدی عملیات مقابله با بیماریهای انگلی دام بودیم همچنین کاهش 54 درصدی بیماریهای طیور، آبزیان و زنبور عسل، افزایش 30 درصدی استحصالگوشت قرمز و افزایش 35 درصدی استحصال گوشت سفید به ثبت رسیده است.
شانقی با اشاره به آمار صادرات محصولات دامی استان مرکزی گفت: مقدار صادرات پنجهمرغ در 6 ماه نخست امسال نسبت به سال گذشته از 273 کیلوگرم به یک میلیون و 456 هزار کیلوگرم افزایش یافته، صادرات خوراک و مکمل طیور در طول 6 ماه نخست امسال از 436 هزار کیلوگرم به یک میلیون و 574 هزار کیلوگرم رسیده است.
وی اضافه کرد: در زمینه صادرات مرع یک روزه امسال با کاهش صادرات تخممرغ و جوجه یک روزه مواجه بودیم و در مقابل مقدار صادرات عسل، ماهی زینتی، گوشت و مرغ منجمد در استان افزایش یافته است.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی بیان کرد: طرح ملی مراقبت از آنفولانزا از 26 شهریورماه در قالب سه مرحله آغاز شد که مرحله نخست آن مختص به بازار پرندگان، پرندگان باغوحش و باغ پرندگان بود به اتمام رسید که در ادامه مناطق روستایی و طیور صنعتی مورد بررسی قرار میگیرند.
شانقی ادامه داد: خوشبختانه در سال گذشته استان مرکزی دچار معضل آنفولانزا نبود اما درباره این بیماری باید گفت که با سرد شدن هوا بسیاری از پرندگان مهاجر به آبگیرهای کشور از جمله تالاب میقان مهاجرت میکنند و مهاجرت آنها میتواند یکی از عوامل شیوع آنفولانزا تلقی شود به همین سبب دامپزشکی در فصول سرد سال عملیات نظارتی خود را افزایش میدهد.
وی افزود: ابتلای دامها به تب برفکی خسارات سنگینی را در سطح استان مرکزی برجا گذاشت و دامداران به سبب گران بودن واکسن دامهای سنگین همکاری لازم را در واکسینه کردن دامها و جلوگیری از شیوع این بیماری انجام نمیدهند.
شانقی تصریح کرد: به همین سبب تنها 50 درصد از دامهای استان بر علیه تب برفکی واکسینه شدند و در مقابل به سبب رایگان بودن واکسینه دام سبک توانستیم واکسیناسیون 100درصدی را برای دام سبک در استان داشته باشیم.
1500 دام سبک و سنگین بر اثر تب برفکی تلف شد
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی با اشاره به عدم همکاری دامداران در زمینه واکسینه دامی گفت: پیشبینی میشود با ادامه وضعیت عدم همکاری دامداران با دامپزشکان در پایان سال شاهد شیوع مجدد تببرفکی باشیم و در این راستا به دنبال راهحلی برای متقاعد ساختن دامداران هستیم.
وی بیان کرد: به منظور کنترل مشکلات احتمالی در زمینه فرآردههای خام دامی کد رهگیری بر روی محصولات به ویژه مرغ و تخممرغ درج شده است، همچنین خودروهای حامل، دارای کد الکترونیکی پیگیری هستند و عموم مردم در صورت مشاهده هرگونه تخلف میتوانند با شماره تلفن 1512 تماس و اعلام گزارش کنند.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی عنوان کرد: تلفات حاصل از تب برفکی هزارو 500 دام سبک و سنگین بود که از این تعداد هزار و 300 راس دام سبک بودند.
شانقی خاطرنشان کرد: یکیاز مطالباتی که در نظر داریم در سفر رئیس جمهور به آن بپردازیم تخصیص اعتبار برای پرداخت بدهی دامداران در زمینه معدوم کردن دامها است چرا که از سال 92 تاکنون مبلغ 900 میلیون تومان بدهی به ثبت رسیده است.
وی افزود: اعتبارات استان مرکزی برای کنترل بیماریهای دامی کافی نیست و تقاضای بررسی این مسئله و افزایش سهمیه تخصیص داده شده را دارا هستیم.