حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: «دامپزشکان همواره در معرض خطر قرار دارند و حمایت نمیشوند.» این سخن شاهبیت درد دلهای یک دامپزشک شاغل در بخش خصوصی است که برای همکار او یک سانحه تلخ اتفاق افتاده، اما تنها مانده است.
ماجرا مربوط به ساعت 6 بعد از ظهر روز جمعه گذشته است که «دکتر شهاب جوادی» برای انجام تست بررسی وضعیت تخمدان یک راس گاو، وارد یکی از دامداری های روستایی در اطراف شاهرود می شود. گاو تلیسه بوده و از آنجا که عادت به معاینه نداشته، بی تابی می کند و خود را به در و دیوار می کوبد. محل شیردوشی فاقد باکس مناسب است، تمام دیواره ها بسیار نازک و فاقد استاندارد لازم بوده و شیشه های آن قدیمی است. یک برخورد نسبتاً شدید گاو با دیواره باکس کافی است تا لرزش حاصل از آن، منجر به شکستگی و سقوط شیشه های آن شود. خرده شیشه ها با سر و بینی دکتر جوادی برخورد می کنند و باعث ایجاد جراحت شدید در آن می شوند. حالا سمت راست بینی دکتر به شکل کامل بریده شده و استخوان آن نیز آسیب دیده است که با تلاش همکاران به بیمارستان منتقل می شود.
«دکتر شکوفه حساس» یکی از همکاران نزدیک دامپزشک سانحه دیده است که در گفت و گو با حکیم مهر، وضعیت فعلی و عمومی وی را رضایت بخش عنوان می کند. به گفته او، با اینکه مصدوم حداقل باید 48 ساعت استراحت می کرد، اما مراجعات بالا و ویزیت های زیاد، فرصت لازم و کافی برای استراحت را از او گرفته و لذا به نصف این زمان برای استراحت بسنده کرده است.
وی با یادآوری حوادث مشابه این، اتفاقات این چنینی را سهم کسانی می داند که در شهرستان ها و مخصوصاً مناطق محروم فعالیت می کنند. در جاهایی که باکس مناسب وجود ندارد، یا گاو را پوزبند می کنند که همین مساله شرایط نامناسبی را رقم می زند.
حساس از عدم نظارت کافی روی شرایط و روند فعالیت گاوداری ها گلایه می کند و ادامه می دهد: «گاوداری ها پروانه اخذ می کنند، اما به هیچ عنوان استانداردهای لازم را ندارند. ممکن است یک گاوداری صنعتی به حساب بیاید، اما حتی یک باکس مناسب هم ندارد. فرایند دریافت پروانه این گاوداری ها واقعاً زیر سؤال است و متاسفانه در این میان دامپزشک است که متضرر می شود، چراکه اگر معاینه انجام ندهد، هزار حرف و حدیث برای خود ایجاد کرده است؛ اگر هم معاینه کند این اتفاقات می افتد.»
وی همکار آسیب دیده خود را یکی از استثنائات دامپزشکی معرفی و تصریح می کند: «همه دامپزشکان در سراسر کشور، ایشان را می شناسند و اذعان دارند که دکتر جوادی برای نجات جان حیوان از هیچ چیز دریغ نمی کند. اما متاسفانه هیچ نهاد و سازمانی از او حمایت نمی کند. کمااینکه بعد از این سانحه، هیچ کس جویای احوالش نشد و مسئولین دامپزشکی استان تنها به ابراز احساسات بسنده کردند و هیچ اقدامی برای سهولت در روند درمان انجام ندادند. در واقع تمام روند درمان دکتر جوادی با هزینه شخصی انجام گرفته و هیچ حمایت بیمه ای نشده است.»
این دامپزشک شاغل در بخش خصوصی با تاکید بر اینکه پروانه های دامداری باید تایید کارشناسی شوند، می گوید: «در حالی که هیچ گونه سخت گیری روی فعالیت دامداری ها اعمال نشده و حتی به لحاظ سخت افزاری بررسی مجدد نمی شوند، برای پروانه کلینیک سخت گیری های زیادی می شود، اما این شرایط سخت اصلاً در پروانه دامداری ها قابل رویت نیست.»
وی در بخش دیگری از سخنان خود به شرایط نامناسب معیشتی دامپزشکان اشاره و یادآوری می کند: «تمام درآمد زندگی ما که در بخش خصوصی فعالیت می کنیم، از محل حق ویزیتی است که دامدار باید پرداخت کند. تنها ممکن است 5 یا 10 درصد دامداران مبلغ ویزیت را بپردازند. متاسفانه این عرف شده که دامداران حق ویزیت را به صورت نسیه پرداخت می کنند. دامپزشک هزینه ایاب و ذهاب، دارو و ... را از جیب می پردازد تا شاید یک سال بعد دامدار هزینه ها را پرداخت کند. این شیوه پرداختی برای دامپزشکی که این همه فداکاری می کند و از جان خود مایه می گذارد، اصلا نمی صرفد.»