حکیم مهر - دبیر انجمن صنفی پرورش دهندگان مرغ گوشتی کشور با تاکید بر اینکه مرغداران تحت فشار بسیاری بوده و شرایط نامساعدی را می گذرانند، گفت: در چنین شرایطی دولت باید وارد عمل شده و مرغ مازاد را حداقل با همان قیمتی که خود تعیین کرده از تولید کننده خریداری کند.
دکتر علی آذروش اظهار کرد: معمولا ایام پرمصرفی از گوشت مرغ را در کشور داریم که ثبت و رصد این ایام کار چندان مشکلی نیست چرا که بر اساس تجربه مشخص شده که عمدتا شب عید نوروز، ماه رمضان، گاهی ایام شعبانیه و در مراسم مذهبی ماه محرم و صفر با افزایش مصرف گوشت مرغ در کشور مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه در بین سایرایام ماه رمضان و شب عید نوروز با عمدهترین مشکلات دربحث مواد پروتئینی و بخصوص گوشت مرغ و تخم مرغ مواجه هستیم، ادامه داد: با بررسی این ایام متوجه میشویم که در طول سال، طی دو دوره 10 تا 15 روز بازار گوشت مرغ و تخم مرغ دچار التهاب میشود و متاسفانه دولت و رسانه ها نیز بسیار شتاب زده این موضوع را پیگیری کرده و عکسالعمل های شدیدی را از خود نشان میدهند و این در حالی است که متاسفانه منهای این چند روز طول سال از شرایط معکوسی برخوردار هستیم.
آذروش با اشاره به اینکه براساس تجربه ثابت شده که در ماههای مهر، آبان و آذر تولید گوشت مرغ بیش از نیاز بازار است، افزود: البته در ماههای اردیبهشت، خرداد و تیر نیز با چنین شرایطی مواجه هستیم و عملا شش ماه از سال را برای عرضه تولیداتمان زیر فشار هستیم.
دبیر انجمن صنفی پرورش دهندگان مرغ گوشتی کشور خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه کشور ما کشوری نیست که در بازارهای منطقهای و صادراتی خودنمایی کند در نتیجه تولیدات این صنعت و به خصوص تولید گوشت مرغ کشورمان معطوف به مصرف داخل میشود و این در حالی است که براساس سیاستهای تولیدی وزارت جهاد کشاورزی، ابتدای هر سال میزان تولید برای ما تکلیف میشود به طوری که امسال وزارت جهاد کشاورزی برای ما تکلیف کرده که یک میلیون و 665 هزار تن تولید گوشت مرغ داشته باشیم ودراین زمینه تولید کنندگان هیچ تصمیمی نمیگیرند.
او ادامه داد: در چنین شرایطی وزارت جهاد کشاورزی سفارش دهنده میشود و این وزارتخانه با اقتدار کامل تولید را مدیریت کرده و به ما اجازه دخل و تصرف نمیدهد البته از نگاه ما این اقدام صحیح است چرا که کشور نیازهایی دارد و شاید اگر تمام این امور تولید در این بخش را به طور صد درصد در اختیار تولید کننده قرار می دادند که در آن هنگام مصرف کننده در زیر فشار قرار میگرفت.
دبیر انجمن صنفی پرورش دهندگان مرغ گوشتی کشور اضافه کرد: از سوی دیگر تمامی هزینههای تولید روی دوش تولید کننده است و سرمایه جاری و ثابت، مدیریت کار تولید در واحدهای تولیدی، تمام ریسکها و خطرات تولید نیز به عهده تولید کنندگان است و به طور مثال اگر واکسنی در بازار پیدا نشود کسی به ما کمک نکرده و تمام مخاطرات تولید این صنعت را باید بدون اینکه دولت هیچ نقشی در این قضیه داشته باشد به تنهایی تحمل کنیم ضمن اینکه در بحث بازسازی، بهسازی و سرمایه در گردش نیز بانکها برخلاف آنچه در دنیا اتفاق میافتد مشارکت نمیکنند و تمام این هزینهها از جیب تولید کننده پرداخت میشود که در چنین شرایطی به هیچ وجه منطقی و صحیح نیست که تولید نهایی ما روی دستمان باقی بماند و ما ندانیم با این تولید مازاد چه کاری انجام دهیم.
آذروش افزود: هنگامی که بازار کشش نداشته باشد میزان جذب برای این محصولات به اندازه میزان وارده نیست و تقاضایی متناسب با آن عرضه برایش وجود ندارد در چنین زمانهایی باید دولت سازوکارهایی همچون سال 85 و 86 داشته باشد و مازاد تولید را خریداری و ذخیرهسازی کند چرا که در برخی ایام با نبود توازن بین مصرف و تقاضا در بازارهای مصرف مواجه هستیم که البته این وضعیت ناشی از کمبود تولید نبوده و به دلیل افزایش تقاضایی است که مردم ایجاد میکنند و در چنین شرایطی باید عرضه متناسب با این تقاضا انجام شود و باید ذخایر مطمئنه گوشت مرغ را در کشور داشته باشیم.
وی با بیان اینکه اخیرا دولت و به خصوص وزارت بازرگانی اعلام کرده که تولید کنندگان ذخیره سازی را اجرا کنند، تصریح کرد: برای اجرای این کار نیاز به سرمایه است چرا که اگربخواهیم 10 هزار تن گوشت مرغ را در سیستم انجماد قرار دهیم برای تامین ذخیره کشور حدود 30 میلیارد تومان سرمایه لازم است که این رقمی نیست و یک ذخیره 40 تا 50 هزار تنی را میطلبد و برای این رقم باید 150 میلیارد تومان پول کنار گذاشته باشیم.
دبیر انجمن صنفی پرورش دهندگان مرغ گوشتی کشور با بیان اینکه معلوم نیست مسئولان با چه دیدگاهی به ما میگویند خودتان ذخیره کنید، ادامه داد: از سوی دیگر معاونان وزیر بازرگانی به ما میگویند که شما را به بانک معرفی میکنیم و خود از بانک پول گرفته و وارد صحنه شوید در حالی که بانکها بدون وسائق معتبر و بالا یک دیندار به کسی پول نمیدهند بنابراین ما عملا از گرفتن این اعتبارات نیز دستمان کوتاه میشود و در نتیجه اجرای این حرکت بسیار دشوار است و نتایج آن تحت فشار قرار گرفتن تولید کننده است.
او اضافه کرد: سازوکاری که در صنعت ما اجرایی میشود واقعیتهایی نیست که باید اجرا شود و نوشتن تفاهم نامه و امضای قرارداد ارزشی ندارد چرا که قابل اجرا نیست و در عمل چندان محلی از توجیهات لازم را ندارد.
آذروش با اشاره به اینکه در سه چهار سال اخیر با آزمون و خطاهای متعدد به یک خط نسبتا با ثباتی رسیدیم، گفت: در طول این سالها شرکت پشتیبانی امور دام مسئولیت داشت با توجه به اعتبارات و امکانات خود وارد عمل شده و گوشت مرغ را خریداری و در سردخانه نگهداری کند تا در ایام ضروری آن را به بازار مصرف تزریق کند که تبعات این کار را کماکان شب عید امسال و بعد از عید نیز شاهد بودیم به همین دلیل برچیدن یک دفعه این سازوکار اقدام بسیار نامناسبی است که لطمات بسیاری را به بخش تولید وارد می کند.
وی نیاز کشورمان به گوشت مرغ را یک میلیون و 670 هزار تن دانست و ضمن اینکه میانگین مصرف سرانه گوشت مرغ را درکشورمان 23 کیلوگرم ذکر کرد، افزود: در دنیا به صورت خوشبینانه مصرف سرانه گوشت مرغ به 5/11 کیلوگرم میرسد این در حالی است که کشور ما در حال حاضر نیز توان تولید دو میلیون و 200 هزار تن را دارد.
دبیر انجمن صنفی پرورش دهندگان مرغ گوشتی کشور اضافه کرد: با توجه به چنین پتانسیلها و ظرفیتهای خالی در کشور، واردات گوشت مرغ از برزیل جفای بزرگی به کشور محسوب میشود و متاسفانه میبینیم که در هرمزگان، اصفهان و مشهد نماینده بازرگانی اعلام میکند که برای تنظیم بازار گوشت برزیلی توزیع کردیم در حالی که این اقدام شایسته کشورمان نیست ضمن اینکه به صنعت نیز لطمه وارد میکند.
آذروش در پایان تاکید کرد: ما دو ماه پیش دغدغه این روزها را داشتیم و متاسفانه امسال مهر، آبان و آذر بسیار سختی را در پیش داریم که در صورت ادامه این روند شب عید با مشکل مواجه خواهیم شد.