حکیم مهر- عضو سابق کمیسیون بهداشت و درمان و نماینده مردم ملایر مجلس شورای اسلامی تضاد منافع برخی آقازادهها با سازمان دامپزشکی را یکی از چالشهای اصلی این حوزه میداند. از نظر «دکتر احمد آریایینژاد» ناگفتهها در دنیای دامپزشکی زیاد است.
حکیم مهر: آقای دکتر، مهمترینهای چالشهای حال حاضر دامپزشکی در ایران را چه میدانید؟
فکر میکنم مجموعه دامپزشکی و سازمان دامپزشکی با دو چالش اصلی روبرو هستند؛ اول اینکه از لحاظ مادی مشکل دارند. مشکل دوم به منافع این سازمان یا بهتر بگوییم به منافع مردم بازمیگردد. از این جهت که به هر حال بخش بزرگی از تغذیه مردم به سلامت دامهایی باز میگردد که مورد استفاده قرار میدهند. این منافع که سازمان دامپزشکی یکی از مدافعان آن است، با منافع اقتصادی بعضی از افراد، به خصوص آقازادهها و خصولتیها در تضاد قرار میگیرد که این نقطه اصلی چالش است.
حکیم مهر: منظور شما دقیقا چیست؟
گاهی وقتها بعضیها علامت محصولی را که قرار است به دست مردم برسد در خطر میاندازند. برای اینکه بحث واضحتر شود، مثالی عرض میکنم. مثلا اینکه گوشت مردار به دست مردم بدهند. آن نظارتی که باید بشود، نمیشود که این یک تخلف بزرگ است. ممکن است این آقا با بنده که مسئولیتی دارم، زد و بندی داشته باشد و بنده خطی روی خلافهای او بکشم. بالاخره دامپزشکی استانداردهایی دارد که ممکن است رعایت نشود.
دامپزشکی باید از یک سو مدافع حقوق مردم باشد و از سوی دیگر ممکن است بیشتر از سوی دولتیها برای سرمایهگذاری، پاچهخواری بعضی از انسانهایی را انجام دهند که پول در دست آنهاست، اما صلاحیت اخلاقی یا کاری ندارند. مثلا کارفرمایی حقوق کارگران خود را رعایت نمیکند. میگویند اینی که هست، اگر بیشتر فشار بیاوریم، آن هم میرود. ما اخلاقیات را در اولویتهای بعدی قرار میدهیم درحالی که اخلاق و کرامت انسانی در اولویت اول است.
حکیم مهر: یعنی به نظر شما این معضل در حوزه دامپزشکی نمود بیشتری دارد؟
نمیتوان گفت در این حوزه بیشتر است. منظور بنده این است که این در حوزه دامپزشکی یک چالش است. میتوان صدا و سیما را مثال زد. از آنجا که بودجه آن دست دولت است، هر دولتی که بر سر کار میآید، میگوید باید برای من کار کنی تا حقوقت را بدهم. این قشنگ نیست. پس چطور ما رشد کنیم؟ برای رشد یک گیاه باید زواید آن را از بین ببریم تا محیط برای آن مساعد باشد. حذف این زوائد یکی ازکارهای عمده منتقدین است. اینکه از همه تعریف کنیم، پس چه زمانی برای رشد داریم؟ اگر واقعا معتقد به انتقاد هستیم، نباید علیه آن جبههگیری کنیم. حتی باید منتقدین را تشویق کنیم و پاداش دهیم، چراکه باعث حذف مسیر خطا میشوند.
حکیم مهر: یعنی از نظر شما انتقاد در سازمان دامپزشکی کم است؟
ناگفتهها در دامپزشکی زیاد است. اگر فضا را برای عزیزان دامپزشکی که در موقعیتهای مختلف فعالیت میکنند، مهیا کنیم، از خیلی از این مسائل گلهمند هستند.
حکیم مهر: آقای دکتر، یکی از بحثهای داغ حوزه دامپزشکی در این روزها، مساله انتقال سازمان به وزارت بهداشت است. ارزیابی شما از این انتقال چیست؟
این را باید به کارشناسان واگذار کنیم. سوال این است که در نهایت به دنبال چه چیزی هستیم؟ آیا جهاد تخصص اداره کردن دامپزشکی را ندارد؟ جهاد که در حال پرورش دام و طیور است. به هر حال یک جا این ۲ نهاد باید با هم مرتبط شوند. حالا اگر ما سازمان دامپزشکی را به وزارت بهداشت منتقل کنیم، مثل قضیه انتقال بیمهها به وزارت بهداشت میشود. وزارت بهداشت به دنبال تصدیگری بیمههاست، در حالی که تامین اجتماعی زیر نظر وزارت تعاون و رفاه است و برخی امور درمانی را انجام میدهد. چه فرقی میکند که کدام سازمان کجا باشد؟ همین که کار به صورت کارشناسی باشد کافی است. از قدیم میگویند که شاگردی نزد آهنگری کار میکرد و از او میخواست که ابتدا به صورت نشسته و بعد به صورت خوابیده در کوره آتش بدمد. استاد برگشت و گفت: «تو بدم، بمیر و بدم». در نهایت مردم نباید ضرر کنند. اینکه من دلم میخواهد سازمان دامپزشکی زیر نظر من باشد تا قدرتم زیاد شود، قدرت زیاد هم گاهی دردسرساز میشود. ابزار اگر در دست انسان ناصالح باشد، پوست مردم را میکند. از طرفی هر چقدر سازمانهای نظارتی را کم کنیم، احتمال خطای ما افزایش پیدا میکند. اگر ما میخواهیم درست کار کنیم، هرچه کارشناسی و نظارت بیشتر باشد، به نفع همه است.
حکیم مهر: شما پیش از این یکی از اعضای فعال کمیسیون بهداشت مجلس بودید. به طور کلی یکی از نقدهایی که به این کمیسیون وارد است، عدم تعامل و همکاری کافی با کمیسیون کشاورزی است. آیا این نقد را میپذیرید؟
خودخواهیها همیشه وجود داشته است، چه در شرایط کنونی و چه گذشته. همه هدف ما خدمترسانی بهتر به مردم است. این دو کمیسیون باید دوستانه تشکیل جلسه دهند و مشکلات را مطرح کنند. به هر حال انسان باید از مسئولیت فرار کند نه اینکه حریصانه به دنبال کسب قدرت باشد. این خیلی بد است اما اگر توانستیم حریصانه به دنبال خدمت باشیم، برنده خواهیم بود.
حکیم مهر: خود شما آیا در زمان تصدی مسئولیت، تلاش میکردید که با کمیسیون کشاورزی تعامل کنید؟
بنده در حوزه انتخابیه خودم سعی میکردم جویای احوال دامپزشکان باشم و مشکلات آنها را پیگیری کنم. اولویت باید سلامت و خدمت به مردم باشد، چه سازمان دامپزشکی دست وزارت کشاورزی باشد و چه زیر نظر وزارت بهداشت فعالیت کند. اگر نیت خدمت به مردم باشد، جایگاه آن خیلی تفاوتی نمیکند. وزارت بهداشت آن قدر با مشکلات گوناگون مواجه است که که دیگر توان مشکلات بزرگتر از این را ندارد. این وزارتخانه همین الان هم در اجرای طرح تحول نظام سلامت مانده است.
حکیم مهر: اتفاقا یکی از نگرانیهای مخالفان انتقال، همین بحث افزایش احتمالی بودجههای سازمان بعد از انتقال است.
احسنت. شتر را گفتند چرا گردنت کج است؟ گفت کجایم راست است؟ امروز دورهای است که با اخلاق توی سرت میزنند. تا حرفی میزنی میگویند فلانی بیاخلاقی کرده است. متاسفانه همه حرفها را نمیشود در این خصوص زد. در نهایت به دنبال دعواها بروید و ببینید کدام یک از آنها برای خداست؟ هر جا اختلاف وجود دارد، منشاء آن شیطان است.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
امروز دورهای است که با اخلاق توی سرت میزنند. تا حرفی میزنی میگویند فلانی بیاخلاقی کرده است.
؟؟؟؟!!!!