مدیرکل دفتر مدیریت بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی سازمان دامپزشکی گفت: مشکل اصلی در مدیریت و مبارزه با بیماریهایی مانند تب برفکی، کمبود تولید و تامین واکسن مورد نیاز است که با توسعه تولید داخلی درصدد تامین آن هستیم.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، «دکتر داریوش جهانپیما» اظهار کرد: بیماری تب برفکی و مبارزه با آن بر اساس اصل پیشگیری همواره با کمبود واکسن طی سالهای اخیر مواجه بوده است و ظرفیت تولید داخلی مجموعههایی مانند موسسه رازی و شرکتهای بخش خصوصی کفاف نیاز داخلی را نمیدهد و در این راستا توسعه شرکتهای تولیدکننده داخلی در دستور کار قرار گرفته است تا با تشویق و حمایت از آنها بتوانیم تولید داخلی این محصول را افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه وضعیت بیماری تب برفکی چندان حاد نیست و میتواند با تامین به موقع واکسن تحت کنترل مناسب قرار گیرد، خاطرنشان کرد: در گذشته تنها موسسه رازی بود که این واکسن را تولید میکرد اما تولید آن به اندازه نیاز داخلی نبود، بنابراین یک شرکت خصوصی با قرارداد سهجانبه بین سازمان دامپزشکی و موسسه رازی به مجموعه تولید واکسن تب برفکی اضافه شد و در سال ۱۳۹۴ موفق شدند تا کسری نیاز داخلی به این واکسن را تامین کنند و ما به دلیل بروز اختلافات داخلی بین شرکت خصوصی و موسسه رازی مجددا تولید این محصول به مشکل خورده و متوقف شد. در این راستا فاز اول واکسیناسیون برای مقابله و پیشگیری با بیماری تب برفکی با وقفه روبرو شده و تنها توانستیم میزان موجودی انبار این شرکت را با انعقاد قراردادی تحویل بگیریم.
جهانپیما افزود: در ادامه سیاست توسعه تولید داخلی یکی دیگر از شرکتهای بخش خصوصی به مجموعه تولیدکنندگان واکسن تب برفکی اضافه شد که در این راستا این شرکت متعهد شده است تا ۱.۵ میلیون دز واکسن تب برفکی پایه روغنی را که مدت زمان ایمنی دام در مقابل این بیماری را از چهار ماه به شش تا هشت ماه افزایش میدهد، تولید کند و در کنار آن موسسه رازی و شرکت خصوصی که در ابتدا با این موسسه وارد قرارداد شده بود متعهد شدند تا آبان ماه امسال و پیش از آغاز مرحله بعدی واکسیناسیون ۴۰ میلیون دز واکسن تب برفکی پایه آبی برای واکسیناسیون ۳۵ میلیون راس دام سبک را در اختیار سازمان دامپزشکی قرار دهند.
مدیرکل دفتر مدیریت بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی سازمان دامپزشکی ادامه داد: بیماری تب برفکی تحت شرایط استرس دمایی یعنی تغییر دمای هوا از سرما به گرما و بالعکس در بازههای زمانی خرداد ماه و آذر ماه میتواند بروز و ظهور پیدا کند و قبل از آن باید واکسیناسیون صورت گرفته باشد. البته به غیر از شرایط فصلی و اقلیمی، کوچ و جابجایی دامها نیز باید مورد توجه قرار گیرد و بر اساس این شرایط واکسیناسیون به موقع و به اندازه کافی صورت بگیرد.
وی هشدار داد: اگر مجددا واکسن مورد نیاز برای واکسیناسیون دامها صورت نگیرد در کنترل و مدیریت بیماری تب برفکی با مشکل مواجه خواهیم شد بنابراین بهتر است تولیدکنندگان داخلی از همه ظرفیتها و پتانسیل خود برای تامین واکسن مورد نیاز سازمان دامپزشکی استفاده کنند، چرا که تاکید و اولویت بر استفاده از پتانسیل و توان داخلی است و در غیر این صورت از واردکنندگان درخواست خواهیم کرد تا آن را برای واکسیناسیون به موقع تامین کنند.
جهانپیما با بیان اینکه تولیدکنندگان داخلی باید مانند شرکتهای خارجی بتوانند با مدیریت منابع نیاز کشور به واکسن تب برفکی را تامین کنند، گفت: در گذشته مطالبات موسسه رازی از سازمان دامپزشکی دو ساله و چند ساله بود اما هماکنون نه تنها مطالبات گذشته این موسسه پرداخت شده است بلکه طلب آن را بهروز پرداخت میکنیم و امسال هیچ مطالبهای از سال گذشته باقی نمانده است.