حکیم مهر - مدیرعامل شرکت دو ملیتی آبزیان آسیا و عضو هیئت مدیره سازمان بین المللی انرژی پاک گفت: صوری نمودن حضور دامپزشکان در مراکز مختلف، بعضاً این عزیزان را صرفاً به ماشین مهر زنی و امضافروشی تبدیل نموده است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد مقاومتی (مقاومتی نیوز)، «محمد ابراهیم اسماعیلی» در خصوص وضعیت شیلات کشور گفت: مدیریت بهداشت و کنترل بیماری های آبزیان از حدود دو دهه پیش به سازمان دامپزشکی ایران محول گردیده است اما عملکرد این سازمان در زمینه شیلات بسیار ضعیف بوده است.
وی افزود: با توجه به انتقادهای مکرر فعالان حوزه تولید و تجارت شیلات کشور، عملکرد سازمان دامپزشکی در حوزه شیلات در بین فعالین حوزه شیلات به بحث و بررسی نهاده شد که عمده تولیدکنندگان شیلات عملکرد این سازمان را غیر قابل قبول می دانستند.
اسماعیلی گفت: متاسفانه روند کار در سازمان دامپزشکی بر نادیده گرفتن نظرات کارشناسی بخش خصوصی، نگریستن به وی به عنوان متهم، بوروکراسی پیچیده و طولانی، هزینه تراشی غیر ضروری که موجب افزایش هزینه تولید می گردد، مسئولیت ناپذیری در تصمیمات و عملکرد خود، نداشتن دانش کافی در امور بهداشتی و بیماری های آبزیان استوار گردیده است.
وی افزود: صوری نمودن حضور دامپزشکان در مراکز مختلف که بعضا این عزیزان را صرفاً به ماشین مهر زنی و امضافروشی تبدیل نموده، هزینه تراشی از بابت ترتیب دادن سفرهای خارجی غیر مفید و با هزینه بخش خصوصی بدون داشتن بازخورد و ارائه گزارشی به آنان، عدم توفیق لازم در کنترل بیماری های آبزیان، تطویل در صدور مجوزهای واردات و صادرات که گاه اصل موضوع را متوقف می نماید، دخالت گاه بی ضابطه و سلیقه ای در امور اجرایی مراکز تکثیر و پرورش و فرآوری، مسئولیت ناپذیری و عدم ارائه گزارش در خصوص شکست های پی در پی در مدیریت بیماری ها از ضعف ها و اشکالات این سازمان در بحث شیلات می باشد.
وی از عدم استقبال و حتی ممنوع نمودن هر گونه همکاری و همفکری در حوزه بهداشتی از طرف همه نهادهای خصوصی و دولتی، مانع تراشی در روند تولید آبزیان، عدم نظارت بر اجرای مقررات وضع شده در امور آبزی پروری مانند نقل و انتقال بچه ماهی از مبدا تا مقصد و عدم کنترل بچه ماهی های ورودی به مزارع مقصد منطبق بر مقررات موجود و اجباری نمودن بسیاری از مدارک یا آزمایشات غیر ضرور برای صادرات و واردات که نه تنها هزینه ایجاد می نماید بلکه زمان را به بطالت می گذراند، به عنوان دیگر اشکالات سازمان دامپزشکی یاد کرد.
مدیرعامل شرکت دو ملیتی آبزیان آسیا گفت: تولید کنندگان آبزیان کشور نه تنها هیچگونه نگرانی یا ممانعت از کنترل بهداشتی و ضرورت آن نداشته بلکه خواهان کنترل واقع گرایانه بوده که ماهی به عنوان با ارزشترین غذای سلامتی بطور سالم در دسترس مردم خود قرار دهند و علاوه بر آن، صادراتی داشته باشند که موجب گشایش بازارهای جدید گردد.
اسماعیلی افزود: در بسیاری از کشورهای پیشرو آبزی پروری، امور بهداشتی و بیماری در نهادی غیر از سازمان دامپزشکی کنترل می گردد از جمله تایلند، اندونزی، هندوستان، ویتنام، استرالیا، چین.
وی گفت: در ایران بعد از جداسازی بهداشت و بیماری ها از شیلات و انتقال به دامپزشکی، به تفکیک راهبری جامع مراکز شیلاتی بین این دو سازمان محترم پرداخته شد که نتیجه آن شکست این طرح است. بهتر است از کشورهای پیشرو در این امر الگوبرداری شود و یک تحول و تغییر ساختاری ایجاد شود تا شاید در آینده شاهد مانع تراشی ها در تولید و تجارت آبزیان نباشیم.
این تولیدکننده میگو افزود: با وجود مقررات و دستورالعملهای متعدد نظارتی در طول مراحل تولید، از بدو ورود تخم و لارو به مزارع پرورش تا مرحله فرآوری و بسته بندی، اعمال اجبار به انجام آزمایشات متعدد و مکرر محصولات نهایی آبزیان جهت عرضه به بازارهای خارجی و داخلی ناشی از یکی از نواقص سازمان دامپزشکی است.
وی در پایان گفت: اتخاذ تصمیمات مقتضی بر اساس بازخورد بخش خصوصی از عملکرد سازمان دامپزشکی و انفصال این وظیفه از آن سازمان محترم و انتقال به دفتری دیگر، نیاز به زمان، برنامه ریزی، قانون و خلاصه مقدمات آن است تا بطور جامع مشکل را مرتفع نمود. من پیشنهاد می کنم در همین تشکیلات فعلی کمیته ای متشکل از نمایندان محترم سازمان های دامپزشکی، شیلات، موسسه علوم تحقیقات شیلاتی و نمایندگان تشکل های بخش خصوصی و تعدادی از خبرگان شیلاتی تشکیل شود و کلیه امور مربوط به شیلات و آبزیان را ساماندهی نمایند و تصمیمات متخذه توسط این کمیته نافذ و لازم الاجرا در همه امور شیلاتی باشد.